Liderul unui sindicat din Educație nu exclude ca în grupurile de profesori să se fi infiltrat agitatori: „Le-am cerut colegilor să fie atenți”
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a spus joi că este posibil ca anumiţi incitatori să se fi infiltrat în grupurile de profesori, unii chiar motivaţi politic şi le-a cerut colegilor să fie atenţi la astfel de situaţii şi mesaje.
”S-ar putea să fie. Nu am de unde să ştiu. Nu pot să controlez. Daţi-mi voie, nu pot să controlez ce apare pe grupurile de Facebook, pe grupurile profesorilor. Eu încerc să plec de la buna credinţă, discutând clar cu liderii noştri de sindicat şi cu membrii noştri de sindicat şi le cer categoric orice intervenţie externă, orice intervenţie politică să fie respinsă ferm. Nu acceptăm aşa ceva sub nicio formă”, a spus Marius Nistor întrebat, joi, la Antena 3, dacă există agitatori printre colegi, relatează News.ro.
Întrebat dacă s-au încercat intervenţii politice în actualul perotest, Nistor a precizat: ”Nu am de unde să ştiu. Pesemne că unii şi-ar dori să profite de această mişcare. Le-am cerut colegilor noştri în permanenţă să fie atenţi la aşa ceva”.
Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă, susţine că nu profesorii pun în pericol desfăşurarea examenelor naţionale, ci Guvernul, care prin atitudinea sa, a dus la radicalizarea protestului. El subliniază că Guvernul ar fi trebuit din prima să propună ordonanța pentru salariile profesorilor și nu să spună două săptămâni că nu sunt bani. Reacția lui Lăcustă vine după ce Iohannis a criticat profesorii pentru că „îndrăznesc” „să pună în dificultate examenele naţionale”, deși „au primit in partea Guvernului tot ce au cerut”.
Profesorii au respins încă de miercuri seară și ultima ofertă a Guvernului și au anunțat că vor continua prin vocea liderilor federațiilor sindicale după discuțiile de la Palatul Victoria.
Ultima ofertă a Executivului, asumată prin OUG, este o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, urmată de o majorare a salariilor etapizat, în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării. Guvernul s-a reunit, joi, într-o şedinţă pe care premierul Nicolae Ciucă a numit-o extraordinară, pentru a aproba OUG.