Sari direct la conținut

Listarea Hidroelectrica este conditionata de clarificarea unor proiecte de investitii vechi, care ar fi nerentabile, in valoare de 2 miliarde de euro

HotNews.ro
Hidroelectrica, Foto: AGERPRES
Hidroelectrica, Foto: AGERPRES

Procesul de listare pe bursa a Hidroelectrica nu poate demara pana nu este clarificata problema unor investitii vechi, din anii ’80, care ar fi nerentabile pentru companie, in cazul in care ar fi finalizate, a explicat, joi, Ovidiu Agliceru, directorul general al Hidroelectrica, in cadrul unei conferinte InvestEnergy. Potrivit acestuia, sunt 17 astfel de proiecte, estimate la 2 miliarde de euro. Proiectele nu sunt rentabile din punct de vedere energetic, ele avand in vedere alte activitati, precum irigatiile.

Ovidiu Agliceru a precizat ca suma de 2 miliarde de euro ar greva valoarea societatii, motiv pentru care listarea nu ar fi posibila. Astfel, doar solutionarea definitiva a problemei celor 17 obiective de investitii poate duce la continuarea listarii.

Practic, in acest moment, reprezentantii Hidroelectrica trebuie sa decida care dintre aceste proiecte trebuie finalizate si care trebuie abandonate si conservate. Sunt cazuri in care costurile de abandon ar fi mai mari decat continuarea proiectelor. „Rezultatul acestor studii urmeaza a fi puse in discutia comisiilor de privatizare, dar solutia nu este una generala pentru toate 17. Solutia este individiala pentru fiecare. Doua dintre ele sunt pe muchie de cutit in ceea ce priveste profitabilitatea. Daca le abandonezi, costurile de abandon sunt atat de mari incat mai bine le termini decat sa le darami”, a mai spus Agliceru.

Potrivit acestuia, Consiliul de Supraveghere a transmis solutiile in cazul a doua proiecte, fiind transmise si actionarilor. Celelalte, desi au trecut de Consiliul de Supraveghere, adunarile generale ale actionarilor nu le-au mai luat in discutie.

O alta problema care trebuie rezolvata pentru ca listarea Hidroelectrica sa mearga mai departe este numirea unui management definitiv, in baza OUG 109/2011.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro