Sari direct la conținut

LIVE Criza din Orientul Mijlociu: Valuri masive de atacuri aeriene asupra sudului Beirutului / 21 de morți după bombardarea unei moschei din Gaza / Manifestații pro-palestiniene în mai multe capitale din lume

HotNews.ro
LIVE Criza din Orientul Mijlociu: Valuri masive de atacuri aeriene asupra sudului Beirutului / 21 de morți după bombardarea unei moschei din Gaza / Manifestații pro-palestiniene în mai multe capitale din lume
Lovituri israeliene în Beirut în primele ore ale zile de 6 octombrie - FOTO: Fadel ITANI / AFP / Profimedia

Lovituri masive succesive au lovit suburbiile din sudul Beirutului de sâmbătă seară până la începutul zilei de duminică, au declarat martori oculari pentru Reuters, o serie de explozii generând bubuitori auzite în tot orașul și sclipiri de roșu și alb timp de aproape jumătate de oră, vizibile de la mai mulți kilometri distanță. Atacurile au venit după zile de bombardamente ale Israelului asupra suburbiilor din Beirut considerate bastioane ale grupului armat Hezbollah, în care au fost uciși inclusiv liderul acestuia, Sayyed Hassan Nasrallah, și – posibil – pe potențialul său succesor, Hashem Safieddine, care nu a mai putut fi contactat de vineri, după o lovitură aeriană israeliană în apropierea aeroportului internațional al orașului, care îl viza.

Evenimentele de duminică din Orientul Mijlociu, LIVE:

Franţa „este prietenul de neclintit al Israelului”, a afirmat Palatul Elysée, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacţionat cu furie la ideea unui embargo asupra armelor folosite în Fâşia Gaza, propus de Emmanuel Macron, relatează AFP.

Macron s-a exprimat sâmbătă în favoarea opririi livrărilor de arme către Israel, dacă aceste arme sunt folosite în conflictul din Fâşia Gaza .

„Ce ruşine”, a răspuns apoi Netanyahu, ceea ce Palatul Elysée a descris apoi drept „cuvinte excesive şi fără legătură cu prietenia dintre Franţa şi Israel”. (Agerpres)

Hezbollah a transmis azi-noapte că a respins o „tentativă” de infiltrare a armatei israeliene, care efectuează de mai multe zile incursiuni în sudul Libanului, unde luptă împotriva mișcării pro-iraniene.

Într-un comunicat de presă, mișcarea islamistă libaneză a afirmat că „atunci când o forță de soldați inamici israelieni a încercat să se infiltreze în (…) Blida”, combatanții săi „i-au vizat cu obuze de artilerie și i-au forțat să se retragă”. (AFP)

21 de morți după bombardarea unei moschei din Gaza

Mii de protestatari au ieșit pe străzi în marile orașe din întreaga lume sâmbătă, cerând să se pună capăt vărsării de sânge în Gaza și în Orientul Mijlociu în contextul în care războiul Israelului în enclava palestiniană se apropie de un an de zile.

Aproximativ 40.000 de manifestanți pro-palestinieni au mărșăluit prin centrul Londrei, în timp ce mii s-au adunat la Paris, Roma, Manila, Cape Town și New York. Demonstrații au avut loc și în apropierea Casei Albe din Washington, protestând față de sprijinul acordat de SUA aliatului său Israel în campaniile militare din Gaza și Liban. (Reuters)

Apărarea civilă din Gaza a anunțat duminică dimineață că 21 de persoane au fost ucise într-un atac israelian asupra unei moschei folosite ca adăpost pentru persoane strămutate în Deir al-Balah (centru), armata israeliană spunând că a vizat combatanți ai mișcării palestiniene Hamas.

„Numărul morților a crescut la 21 și există un număr mare de răniți în urma bombardării de către armata (israeliană) a unei moschei care adăpostește persoane strămutate în fața intrării Spitalului Martirilor Al-Aqsa din Deir al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al apărării civile, Mahmoud Bassal.

Armata israeliană a explicat într-un comunicat că a „executat o lovitură precisă asupra teroriștilor Hamas care operează într-un centru de comandă și control situat într-o structură care a fost folosită anterior ca moscheea Shuhada al-Aqsa în regiunea Deir al-Balah”. (AFP)

Sinteza celor mai recente evenimente:

  • Trupele israeliene sunt „în alertă maximă” înainte de marcarea unui an de la atacurile Hamas (din 7 octombrie) asupra Israelului, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.
  • Hezbollah a pierdut contactul cu Hashem Safieddine, posibil succesor al liderului ucis, Hassan Nasrallah. Trei surse libaneze de securitate au declarat pentru Reuters că atacurile lansate vineri de Israel asupra suburbiilor din sudul Beirutului au împiedicat echipele de salvare să caute la locul bombardamentului.
  • Iranul a transmis din nou sâmbătă că orice atac al Israelului va fi întâmpinat cu o ripostă „și mai puternică”, pe măsură ce tensiunile continuă să crească între cele două țări.
  • IDF și Agenția de Securitate a Israelului Shin Bet au confirmat că doi comandanți Hamas au fost uciși în atacurile aeriene israeliene lansate sâmbătă în Liban.
  • Compania Emirates Airlines din Dubai – una dintre cele mai mari din lume – le-a interzis pasagerilor să poarte pagere și walkie-talkie în timpul zborurilor.
  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a cerut oprirea livrărilor de arme către Israel, ar trebui să îi fie „rușine”.
  • Iranul a transmis din nou sâmbătă că orice atac al Israelului va fi întâmpinat cu o ripostă „și mai puternică”, pe măsură ce tensiunile continuă să crească între cele două țări.

––––

Evenimentele de sâmbătă privind criza din Orientul Mijlociu au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro