Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1089: Summit de urgență în Franța, după ce SUA au exclus Europa de la masa negocierilor de pace / Rușii și americanii se întâlnesc în Arabia Saudită fără ucraineni

HotNews.ro
Vehicul militar ucrainean în regiunea Sumî, în apropiere de granița cu Rusia. Ucraina a lansat o ofensivă surpriză în regiunea Kursk de la granița cu Rusia la 6 august 2024, cucerind zeci de sate în cel mai important atac transfrontalier pe teritoriul rus de la al Doilea Război Mondial. Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia
Vehicul militar ucrainean în regiunea Sumî, în apropiere de granița cu Rusia. Ucraina a lansat o ofensivă surpriză în regiunea Kursk de la granița cu Rusia la 6 august 2024, cucerind zeci de sate în cel mai important atac transfrontalier pe teritoriul rus de la al Doilea Război Mondial. Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Oficiali americani și ruși urmează să se întâlnească săptămâna viitoare în Arabia Saudită pentru a începe discuții menite să pună capăt războiului de aproape trei ani din Ucraina, potrivit unor oficial americani citați de Reuters și AFP, potrivit The Guardian. Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, și emisarul pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, vor forma delegația americană la reuniune, care ar putea deschide calea pentru un potențial summit al liderilor chiar de la sfârșitul lunii, au informat agențiile de presă. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina nu a fost invitată la discuții și că Kievul nu va discuta cu Rusia înainte de a se consulta cu partenerii strategici.

Evenimentele de duminică, ziua 1089 a războiului din Ucraina, LIVE:

Cristian Diaconecu a anunțat că România nu va participa la reuniunea pe care a convocat-o președintele Emmanuel Macron pentru discuții despre securitatea europeană și războiul din Ucraina. Evenimentul este programată să se desfășoare luni la Paris.

Prim-ministrul Viktor Orban s-a arătat de părere că interesele europenilor nu se vor reflecta în acordul de pace ruso-ucrainean, pentru că „nimeni nu va lupta pentru o comunitate care nu ia poziție”, într-un interviu publicat duminică pe site-ul Mandiner, potrivit News.ro.

Șeful diplomației americane, Marco Rubio, a declarat că procesul de negociere cu Rusia încă nu a început în adevăratul sens al cuvântului și că ucrainenii și europenii vor fi invitați când se va ajunge la tratativele cu însemnătate. Potrivit Reuters, el a declarat totodată că următoarele zile vor arăta cât de serios este președintele rus Vladimir Putin în privința discuțiilor de pace.

„În cele din urmă, se va ajunge la un punct – dacă sunt negocieri reale, și încă nu suntem acolo – dar dacă se va întâmpla asta, Ucraina va trebui să fie implicată pentru că ei sunt cei care au fost invadați (de Rusia, n.r.), iar europenii vor trebui, de asemenea, să fie implicați pentru că au sancțiuni asupra lui Putin și a Rusiei”, a declarat Marco Rubio, duminică, pentru CBS.

România are toate argumentele pentru a participa la tratativele de pace și vrea să ia parte și la reconstrucția Ucrainei, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, într-un interviu pentru Caleaeuropeana.ro, în care a comentat și declarațiile vicepreședintelui american despre anularea alegerilor prezidențiale din țara noastră.

Discuțiile dintre SUA și Rusia în ceea ce privește războiul din Ucraina nu ar trebui să rescrie securitatea europeană și să îi permită Moscovei să stabilească „sfere de interes”, a declarat președintele finlandez Alexander Stubb, duminică, la Conferința de Securitate de la Munchen, potrivit AFP.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Federația Rusă se pregătește pentru „a purta un război” împotriva NATO în scenariul în care alianța va fi slăbită de o eventuală diluare a sprijinului american, transmite AFP. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat pentru NBC în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.

Nicușor Dan, care și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din mai, a transmis duminică un mesaj public către președintele interimar Ilie Bolojan și șeful diplomației române, Emil Hurezeanu, despre care a spus că „au obligația să obțină un loc la masa discuțiilor de la Paris convocate de urgență de Emmanuel Macron”.

„Este important și încurajator faptul că Europa se mobilizează cu scopul de a susține Ucraina într-o manieră care să ducă la o pace dreaptă”, a mai declarat Nicușor Dan.

Ucraina nu a fost invitată să participe la discuțiile dintre SUA și Rusia din Arabia Saudită, a anunțat președintele Volodimir Zelenski în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.

„Nu avem niciun document, nicio invitație – și este ciudat pentru mine să vorbesc în acest caz, în acest format, dacă înainte nu e nicio negociere între noi și partenerii noștri strategici”, a declarat liderul ucrainean, citat de Europa Liberă România.

Președintele francez Emmanuel Macron va găzdui luni o reuniune a liderilor europeni pentru a discuta situația din Ucraina, a declarat duminică ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot pentru postul de radio France Inter, scrie Reuters.

Barrot a vorbit la o zi după ce trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg , a șocat Europa spunând că aceasta nu va avea un loc la masa discuțiilor privind încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina.

Cinci diplomați europeni au declarat că reuniunea ar include Franța, Marea Britanie, Germania, Polonia, Italia, Spania și Danemarca, care ar reprezenta țările baltice și scandinave.

Atacul unei drone rusești a avariat peste noapte termocentrala din Nikolaev, în sudul Ucrainei, lăsând 46.000 de consumatori fără încălzire în plină iarnă, a declarat duminică premierul ucrainean Denîs Shmîhal.

„Acest lucru a fost făcut în mod deliberat pentru a lăsa oamenii fără căldură la temperaturi sub zero grade și a crea o catastrofă umanitară”, a declarat Shmîhal pe Telegram.

Tacticile de negociere ale Statelor Unite pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care au fost împărtășite aliaților la Conferința de Securitate de la Munchen de către trimisul american Keith Kellogg, sunt neortodoxe, dar dau speranțe, a declarat duminică ministrul polonez de externe, scrie Reuters.

Oficialii ruși au început să sugereze tot mai des posibilitatea negocierilor pentru încetarea războiului din Ucraina, iar discursul Kremlinului devine mai concret în ceea ce privește condițiile unui eventual acord de pace. Cu toate acestea, analiștii avertizează că Moscova ar putea folosi această strategie doar pentru a câștiga timp și a obține o poziție mai avantajoasă în viitoarele discuții, notează serviciul rus al BBC.

Primul oficial rus care merge în Arabia Saudită înainte de discuțiile Moscova-Washington despre războiul din Ucraina

Forțele ruse au intensificat brusc activitatea de luptă în estul Ucrainei sâmbătă, iar principalele atacuri s-au concentrat în apropierea unui important centru logistic din Pokrovsk, a declarat duminică armata ucraineană, conform Reuters.

Cel puțin o persoană a fost rănită în atacurile aeriene rusești timpul nopții, care au provocat, de asemenea, un incendiu într-o clădire de infrastructură critică din orașul Nikoalev din sudul țării și au deteriorat mai multe case din regiunea Kiev, au declarat duminică oficialii ucraineni, transmite Reuters.

Armata ucraineană a declarat că Rusia a lansat 143 de drone asupra țării în cursul nopții, dintre care a doborât 95, în timp ce 46 nu și-au atins țintele, probabil din cauza contramăsurilor electronice.

Incendiul din clădirea din Nikoalev a fost stins rapid, a declarat Vitali Kim, guvernatorul regiunii Nikoalev, pe Telegram. Nu a fost clar ce infrastructură a fost afectată.

Cinci blocuri și mai multe spații comerciale și de birouri au fost avariate ca urmare a căderii resturilor de dronă, a adăugat Kim.

În regiunea Kiev, mai multe case au fost avariate în urma unui atac aerian rusesc, a declarat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina pe Telegram. Nu au existat răniți, au adăugat aceștia.

Rusia a pierdut 858.390 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a anunțat duminică Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În ultima zi, 1.730 de soldați rușu au fost eliminați, conform sursei citate.

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, și șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, au declarat sâmbătă că au discutat cu ministrul chinez de externe, Wang Yi, despre viziunea Kievului cu privire la o cale spre pace în Ucraina, scrie Reuters.

Discuțiile de pace privind încetarea războiului pornit de Rusia în Ucraina urmează să înceapă în zilele următoare între negociatorii de la Kiev și Moscova și înalți funcționari din administrația președintelui american Donald Trump, dar fără oficialii UE.

„Ne-am întâlnit cu ministrul chinez de externe Wang Yi împreună cu Andrii Iermak pentru a reafirma respectul reciproc pentru integritatea teritorială”, a declarat Sîbiha pe X despre întâlnirea care a avut loc în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.

„Am discutat despre dezvoltarea relațiilor bilaterale și a comerțului. De asemenea, am împărtășit viziunea Ucrainei cu privire la calea către o pace cuprinzătoare, justă și durabilă.”

Vineri, Wang a declarat la conferința de la Munchen că China consideră că toate părțile interesate în conflictul Rusia-Ucraina ar trebui să participe la negocierile de pace, subliniind rolul Europei în cadrul acestora după o serie de mesaje din partea SUA privind modul de încheiere a războiului.

Iermak a declarat în postarea sa pe aplicația de mesagerie Telegram că, pe lângă discuțiile despre viziunile Kievului cu privire la modul de a obține o pace durabilă în Ucraina, s-a discutat și despre dezvoltarea relațiilor bilaterale.

Sinteza celor mai recente evenimente:

  • Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că țara sa nu va accepta niciodată niciun acord de pace încheiat pe la spatele său sau fără implicarea Kievului, un mesaj implicit adresat președintelui american Donald Trump, care se străduiește să pună capăt războiului cu Rusia, informează Reuters.
  • România e îndreptățită să anexeze teritorii ucrainene, susține „marioneta” pe care Vladimir Putin voia să o pună la Kiev, în locul lui Volodimir Zelenski
  • Șefa Băncii Centrale din Rusia, previziuni sumbre pentru economia țării în următorii doi ani
  • Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a făcut, sâmbătă, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, un apel ca Europa să își creeze propriile forțe armate și a îndemnat liderii europeni să își decidă propriul viitor, potrivit BBC.
  • Secretarul general al NATO a confirmat, sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen, alianța va perfecta un nou acord în ceea ce privește țintele de cheltuieli pentru apărare, în iunie, cu ocazia Summitului de la Haga, potrivit CNBC. Cu această ocazie, Mark Rutte a îndemnat Europa să nu se mai plângă și să vină cu soluții.
  • Europa va trebui să decizii grele și să facă sacrificii astfel încât să răspundă amenințărilor cu care se confruntă și să își asigure securitatea, a declarat șeful diplomației franceze, sâmbătă, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, potrivit Reuters.
  • Keith Kellogg, emisarul special al preşedintelui SUA pentru Ucraina şi Rusia, a declarat sâmbătă că Europa va fi consultată, dar, în cele din urmă, exclusă de la discuțiile de pace planificate între Moscova, Washington și Kiev.
  • Acordul cu Statele Unite pentru mineralele ucrainene trebuie legat de „garanții de securitate”, a declarat președintele Volodimir Zelenski, sâmbătă, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, potrivit AFP.
  • Pacea nu poate fi decisă fără Ucraina și Europa, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce a participat la Conferința de Securitate de la Munchen.
  • Franța va găzdui luni un summit european despre Ucraina, a anunțat șeful diplomației poloneze, sâmbătă, potrivit AFP, în contextul speculațiilor despre rolul pe care îl va juca UE – sau nu – în contextul negocierilor pentru încheierea războiului dezlănțuit de Rusia în februarie 2022.
  • Echipa lui Donald Trump se îndreaptă spre Arabia Saudită pentru a începe discuțiile de pace cu negociatorii din Rusia și Ucraina, potrivit Politico. Din delegația americană vor face parte consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, secretarul de stat Marco Rubio și emisarul pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.
  • Comentatorul pentru afaceri externe Simon Tisdall afirmă într-un material de opinie din The Guardian că, încă de dinainte de începerea negocierilor cu Vladimir Putin, Donald Trump a făcut concesii dezastruoase pentru securitatea Europei, alianța transatlantică și alte ținte vulnerabile.
  • Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, și omologul său rus, Serghei Lavrov, au discutat sâmbătă la telefon și au convenit asupra unor contacte regulate pentru pregătirea unei întâlniri între Donald Trump și Vladimir Putin, a anunțat partea rusă, potrivit Reuters.
  • Președintele finlandez Alexander Stubb a dezvăluit că SUA a întrebat națiunile europene cu ce pot să contribuie în termeni de garanții de securitate pentru Ucraina, potrivit Reuters. Chestionarul cuprinde șase întrebări, dintre care una destinată în mod specific statelor din UE.

–––––

Informațiile de sâmbătă, ziua 1088 a agresiunii ruse, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro