Război în Ucraina, ziua 1110: Rușii revendică progrese într-o nouă regiune ucraineană, dar și în Kursk / Trump spune că Ucraina ar putea să nu supraviețuiască războiului cu Rusia / Rețeaua europeană de spionaj propusă de Germania

Rusia a revendicat duminică ocuparea unui sat din regiunea Sumî din Ucraina, ceea ce ar fi o premieră după 2022, precum și progrese în regiunea sa Kursk, unde trupele Kievului sunt în dificultate. Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că forțele ruse au recucerit patru sate din regiunea Kursk, sugerând un ritm crescut al ofensivei.
Evenimentele de duminică, ziua 1110 a războiului din Ucraina:
Nimic nu este exclus din discuţie atunci când vine vorba de strângerea de fonduri pentru apărare, a declarat duminică şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, avertizând că valori europene precum democraţia şi statul de drept sunt ameninţate într-o lume din ce în ce mai „tranzacţională”.
Fără a-l menţiona pe Donald Trump pe nume, şefa executivului UE a declarat reporterilor că există un nou sentiment de urgenţă în sfera geopolitică şi că „ceva fundamental” s-a schimbat de când ea şi-a început al doilea mandat, în urmă cu 100 de zile.
Rusia a revendicat duminică ocuparea unui sat din regiunea Sumî din Ucraina, ceea ce ar fi o premieră după 2022, precum și progrese în regiunea rusă Kursk, unde trupele Kievului sunt în dificultate.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că a recucerit duminică patru sate din regiunea Kursk, sugerând un ritm crescut al ofensivei.
Ucraina controlează o mică parte din această regiune de la ofensiva sa din vara trecută și speră să o folosească drept monedă de schimb, dar aceste eșecuri pe linia frontului vin într-un moment în care Kievul se află într-o poziție diplomatică delicată, amintește AFP.
Duminică, Ministerul rus al Apărării a mai anunțat că a cucerit Novenke, un mic sat din regiunea ucraineană Sumî, la granița cu regiunea Kursk din Rusia, transmite agenția France Presse.
Zona Sumî a fost parțial ocupată la începutul invaziei ruse în urmă cu trei ani, dar trupele ruse s-au retras în primăvara anului 2022. Ofensiva de succes revendicată de Moscova ar constitui o premieră de la această retragere.
Capturarea satului Novenke, care nu a fost comentată de Ucraina, pare să fie legată de ofensiva rusă pentru a alunga forțele ucrainene din regiunea Kursk.
Satul este situat la aproximativ 10 km vest de Sudja, principalul oraș controlat de Kiev în această regiune rusă. Potrivit observatorilor ruși, armata rusă a reușit să pătrundă în zonă, ceea ce ar putea amenința aprovizionarea soldaților ucraineni din regiune.
NATO trebuie să fie implicată în cazul unei desfășurări europene în Ucraina pentru a securiza o ipotetică încetare a focului între Kiev și Moscova, a declarat duminică, într-un interviu, președintele conservator polonez Andrzej Duda.
„O astfel de decizie trebuie luată în cadrul NATO (…) Este o decizie foarte importantă, care merge foarte departe”, a spus Duda, care este apropiat de opoziția naționalistă reprezentată de partidul Lege și Justiție (PiS) și care nu și-a ascuns niciodată admirația pentru președintele american Donald Trump.
Pe de altă parte, Varșovia nu dorește să trimită trupe în Ucraina, având în vedere că lucrează deja constant pentru a obține ajutor occidental pentru Ucraina. „Teritoriul polonez este cureaua de transmisie pentru toată Ucraina”, a spus președintele Duda.
„Singura autostradă care leagă Europa de Ucraina este pe teritoriul nostru. Singura linie de cale ferată, de asemenea. Avem, totodată, un aeroport internațional situat cât mai aproape de granița cu Ucraina, unde proviziile din întreaga lume (…) pot continua să fie furnizate Ucrainei”, a detaliat el. (AFP)
Trump: Ucraina s-ar putea să nu supravieţuiască oricum
„Taci, om mic” şi „spune mulţumesc”. Ministrul polonez de externe este admonestat de Elon Musk şi Marco Rubio după ce a declarat că Ucraina ar putea avea nevoie de înlocuirea Starlink
Secretarul de stat american Marco Rubio l-a acuzat pe ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, că „inventează lucruri” şi a sugerat că este nerecunoscător, într-o mustrare puternică după ce Sikorski i-a dat o replică lui Elon Musk şi a spus că Ucraina ar putea avea nevoie de o alternativă la serviciul prin satelit Starlink.
Semnarea acordului pentru minereurile rare din Ucraina, insuficientă pentru reluarea ajutorului SUA pentru Kiev. Nemulțumiri printre republicanii din Congres – NBC News
În timp ce oficialii americani şi ucraineni se pregătesc să se întâlnească săptămâna aceasta în Arabia Saudită, preşedintele Donald Trump le-a spus în privat consilierilor săi că semnarea acordului între Washington şi Kiev privind minereurile nu va fi suficient pentru reluarea ajutorului şi a schimbului de informaţii cu ţara devastată de război, potrivit unui oficial al administraţiei şi unui alt oficial american, relatează NBC News.
Țările nu pot fi forțate să trimită trupe în Ucraina, spune un ministru britanic. „E important să avem state europene implicate”
Țările nu pot fi forțate de Marea Britanie să intre în „coaliția celor binevoitori”, adică a statelor dispuse să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina, a afirmat unul dintre cei mai importanți membri ai cabinetului de la Londra, potrivit The Guardian.
Trump: Zelenski a luat bani din SUA în timpul lui Biden cum ia un copil acadele / Ucraina s-ar putea să nu supravieţuiască oricum
Președintele american Donald Trump a declarat într-un interviu la Fox News că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a luat bani de la Statele Unite sub fosta administrație Biden precum ia un copil acadele și l-a descris din nou pe Zelenski ca fiind „nerecunoscător” pentru sprijinul primit de Kiev din partea SUA.
Trump a mai sugerat că Ucraina s-ar putea să nu poată supravieţui împotriva Rusiei, chiar dacă SUA ar merge mai departe cu sprijinul.
Viitorul cancelar al Germaniei vrea să discute împărțirea armelor nucleare
Merz vrea să discute împărțirea armelor nucleare deținute de state europene: „Trebuie să devenim mai puternici împreună”
Viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, susţine că ar dori discuţii cu Franţa şi Marea Britanie despre împărţirea armelor nucleare, dar nu ca un substitut pentru protecţia nucleară oferită de SUA pentru Europa.
Răpire și otrăvire cu ricin. O a doua reţea de spionaj a Kremlinului împotriva disidenţilor ruşi a fost descoperită în Marea Britanie
O a doua operaţiune de spionaj a Kremlinului vizând disidenţi ruşi a fost descoperită în Marea Britanie, după ce săptămâna aceasta mai mulţi cetăţeni bulgari din reţeaua fugarului Jan Marsalek au fost condamnaţi pentru spionaj în favoarea Kremlinului.
Băsescu, atac la adresa lui Trump: „Măcelarul de la Casa Albă” slăbeşte consistent capacitatea de apărare a Ucrainei pentru ca Putin să poată lovi nestigherit
Fostul preşedintele român Traian Băsescu îl numeşte pe preşedintele american Donald Tump „Măcelarul de la Casa Albă”, despre care spune că „minte fără rușine” și slăbeşte consistent capacitatea de apărare a Ucrainei pentru ca preşedintele rus Vladimir Putin să poată ataca infrastructuri critice.
„Euro Eyes”- rețeaua europeană de spionaj propusă de Germania. Avertisment din Bundestag: „Nu există altă cale”
Cei mai importanţi experţi în informaţii din Bundestag, parlamentul german, propun o reţea europeană de spionaj, avertizând că Europa nu se mai poate baza pe informaţiile din Statele Unite, pe fondul incertitudinii în creştere în relaţiile cu partenerul transatlantic, relatează Politico
Marco Rubio se va întâlni cu o delegație ucraineană în Arabia Saudită
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, va vizita Arabia Saudită în perioada 10-12 martie pentru discuții cu o delegație ucraineană, potrivit Departamentului de Stat al SUA.
Rubio va avea, de asemenea, o întâlnire cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman Al Saud, potrivit unei declarații a purtătoarei de cuvânt Tammy Bruce.
Rubio se va deplasa apoi în Canada în perioada 12-14 martie pentru reuniunea miniștrilor de externe din cadrul G7.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a afirmat că recentele progrese ale forțelor ruse împotriva celor ucrainene în regiunea Kursk înseamnă că soldații Kievului sunt aproape înconjurați.
Medvedev a scris, duminică, pe Telegram: „Capacul cazanului fumegând este aproape închis. Ofensiva continuă”.
Franța va folosi dobânzile din activele rusești înghețate pentru a finanța armament de încă 195 de milioane de euro pentru Ucraina, a anunțat ministrul Forțelor Armate, Sebastien Lecornu.
De asemenea, Franța intenționează să dea Kievului unele dintre vehiculele sale de luptă blindate mai vechi, cum ar fi AMX-10RC și transpoare de personal, a spus Lecornu pentru ziarul de weekend La Tribune.
„Datorită profiturilor din activele rusești înghețate, vom beneficia și de noi fonduri în valoare de 195 de milioane de euro”, a spus Lecornu, adăugând că va fi folosit pentru obuze de artilerie de 155 mm și bombe cu planare pentru avioanele de luptă Mirage 2000 pe care Franța le-a dat Ucrainei.
G7 a convenit anul trecut să ofere Ucrainei 50 de miliarde de dolari printr-o serie de împrumuturi bilaterale pe care Kievul le-ar putea plăti folosind profiturile din cele 300 de miliarde de dolari din activele statului rus sechestrate. (Reuters)
Tactica forțelor speciale ruse pentru a-i surprinde pe soldații ucraineni din Kursk
Elon Musk: „Starlink este coloana vertebrală a armatei ucrainene. Tot frontul lor s-ar prăbuși dacă îl opresc”.
Multimiliardarul Elon Musk, CEO-ul SpaceX și un aliat apropiat al lui Donald Trump, a afirmat duminică, 9 martie, că întreaga linie de front din Ucraina s-ar prăbuși dacă el oprește serviciile de internet prin satelit Starlink.
Replică dură a Poloniei după un anunț al lui Viktor Orban: „Am vrea să vedem rezultatele unui referendum UE cu privire la aderarea Ungariei”.
Premierul Viktor Orban a declarat vineri că ar dori să organizeze cât mai curând posibil un „referendum de opinie” privind aderarea Ucrainei la UE, despre care a afirmat că „ar duce de râpă” economia UE şi a Ungariei. Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski i-a dat replica sâmbătă sugerând că nici Ungaria lui Viktor Orban nu ar mai fi dorită în Uniunea Europeană.
O dronă ucraineană a lovit peste noapte o unitate industrială din regiunea rusă Ciuvașia de pe râul Volga, la aproximativ 1.300 km de granița cu Ucraina, a anunțat duminică guvernatorul regional.
Atacul – una dintre cele mai profunde în teritoriul rusesc de până acum – nu a provocat victime, a afirmat pe Telegram guvernatorul Ciuvașiei, Oleg Nikolayev.
Serviciile de urgență au intervenit la fața locului la instalația Kombinat Burevestnik din capitala regiunii, Ceboksaray, a adăugat Nikolayev. El nu a oferit alte detalii despre lovitură și amploarea oricăror pagube nu este clară la acest moment, notează Reuters.
Tactica forțelor speciale ruse pentru a-i surprinde pe soldații ucraineni din Kursk: S-au folosit de o conductă majoră de gaze.
Yuri Podolyaka, un blogger militar pro-rus de origine ucraineană, a afirmat că forțele speciale ruse au parcurs aproximativ 15 km de-a lungul interiorului unei conducte majore de gaz, iar unele au petrecut mai multe zile în conductă, înainte de a ataca prin surprindere, din spate, forțele ucrainene, lângă Sudja.
Europenii cred acum că Trump e un dictator și au devenit mai înțelegători cu Zelenski – sondaj
Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 73 din 119 drone lansate de Rusia într-un atac peste noapte duminică, au anunțat forțele aeriene.
Acestea au adăugat că alte 37 de drone s-au „pierdut” fără consecințe negative, făcând referință la utilizarea războiului electronic pentru a le deturna. Armata a spus că daune au fost înregistrate în șase regiuni ucrainene, dar nu au dar alte detalii.
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1180 soldați, 6 tancuri, 14 alte blindate, 58 tunuri, 3 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 142 diferite vehicule și 1 echipament special.

Efectul atitudinii lui Trump față de Ucraina: Câți dintre britanici, francezi și germani spun acum că este un „dictator” și câți vor să ajute Ucraina chiar și fără SUA.
Mai mult de jumătate dintre francezi, germani (59%) și britanici (56%) îl consideră pe Donald Trump drept un „dictator”, o opinie împărtășită de 47% dintre cei intervievați în Polonia.
Exercițiile navale comune organizate anual de Iran, Rusia și China vor începe luni în portul Chabahar din sud-estul Iranului, a transmis duminică agenția iraniană de presă Tasnim.
„Exercițiile au ca scop consolidarea securității regionale, promovarea cooperării multilaterale și exprimarea capacităților participanților de a proteja pacea mondială, de a asigura securitatea maritimă și de a crea o comunitate pe mare cu un viitor comun”, potrivit Tasnim.
Rusia spune că a doborât 88 de drone inamice peste noapte
Autoritățile ruse au declarat duminică dimineață că forțele antiaeriene au distrus peste noapte 88 de drone deasupra teritoriului Federației Ruse, fără a raporta victime sau daune.
Ministerul apărării de la Moscova a afirmat că 52 de drone au fost interceptate deasupra regiunii de graniță Belgorod și 13 în regiunea Rostova, ambele din sud-vestul țării. Celelalte ar fi fost doborâte în regiunile ruse Voronej, Astrahan, Krasnodar, Ryazan și Kursk.
Guvernatorii regiunilor rusești Lipețk și Ryazan au anunțat azi-noapte că regiunile lor sunt sub alerte de raid aerian, dar nu au raportat pagube sau răniți.
Autoritatea aeronautică din Rusia, Rosaviatsia, a precvizat pe Telegram că aeroporturile din Astrahan, Nijni Novgorod și Kazan au fost închise traficului timp de câteva ore peste noapte, pentru a asigura siguranța aeriană.
Canalele Telegram de știri neoficiale rusești au scris că atacul ucrainean asupra Ryazan și Lipețk a vizat rafinăriile din aceste regiuni.
Locotenentul ucrainean Andriy Kovalenko, care conduce Centrul de Combatere a Dezinformării, parte din Consiliul Național de Securitate și Apărare, a declarat, fără a furniza dovezi sau a spune direct că sunt implicate drone ucrainene, că Uzina metalurgică Novolipețk din Lipețk a fost atacată, notează Reuters.
Putere și risc. Marile asemănări între discursurile lui Călin Georgescu și Vladimir Putin. Unde se diferențiază semnificativ.
Anca Dinu, lector la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București și doctor în Informatică, a făcut o analiză a discursurilor lui Călin Georgescu și Vladimir Putin și punctează, într-un interviu pentru HotNews.ro, asemănările și deosebirile dintre acestea. Ambele discursuri pun accent pe realizări, pe putere și risc, în încercarea de a-și impune leadership-ul, a inspira încredere și a-și mobiliza publicul, spune cercetătoarea.
Analiza dezvăluie diferențe semnificative, dar și similarități cu privire la complexitatea cognitivă, la ton emoțional, autoritate și autenticitate, toate măsurate procentual.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Rușii spun că au lansat o ofensivă pe scară largă împotriva forţelor ucrainene în regiunea Kursk. „Băieţii noştri avansează foarte bine”.
- „Sperăm foarte mult că acest lucru nu este adevărat”. Șeful serviciului german de informații vorbește despre o ipoteză luată în calcul de Rusia.
- Înarmarea Ucrainei: Cât de mare a fost ajutorul militar trimis de SUA, ce tipuri de arme au fost livrate și cât poate rezista Ucraina fără sprijin american.
- România este prinsă între Putin, Trump şi Europa. Interzicerea unui candidat pro-rus ar înfuria mulţimea MAGA din America, scrie The Economist.
- Macron a propus extinderea umbrelei nucleare franceze în Europa. Dar cât de eficientă va fi împotriva Rusiei? / Perspectiva bombardierelor franceze în estul UE a înfuriat deja Moscova.
- Zelenski afirmă că Ucraina este pe deplin angajată să aibă un dialog constructiv cu SUA săptămâna viitoare, în Arabia Saudită.
- O mare țară din afara NATO, dispusă să contribuie cu trupe de menţinere a păcii în Ucraina. Anthony Albanese a promis că „va avea în vedere să contribuie” la o „coaliţie a ţărilor voluntare” .
- Viitorul cancelar german Friedrich Merz dedică mesajul său de 8 Martie femeilor din Ucraina: „Să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a apăra libertatea lor, dar şi libertatea noastră”.
- Milioane de pașapoarte eliberate de Moscova în teritoriile ocupate. „Permite recrutarea localnicilor în armata rusă”.
- Elveţia, îngrijorată de noua situaţie geopolitică: „Securitatea noastră este strâns legată de cea a Europei”.
––––
Informațiile de sâmbătă, ziua 1109 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici