Sari direct la conținut

Ce spune Nicolae Ciucă despre ofensiva ucraineană pe teritoriul rusesc: „Mesajul pentru președintele Putin este unul limpede și clar”

HotNews.ro
Nicolae Ciuca este general în retragere. Foto: Inquam Photos / George Calin
Generalul Nicolae Ciuca, Foto: Inquam Photos / George Calin

„Elementul-surpriză este o componentă a oricărui război”, a spus duminică liderul liberal Nicolae Ciucă, general în rezervă, făcând referire la ofensiva ucraineană pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk.

„Recenta incursiune a trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk ne arată că surprizele pot să schimbe percepția publicului asupra evoluției unui conflict armat”, a scris pe pagina sa de Facebook Ciucă, fost ministru al Apărării și șef la Statului Major General din România.

El a scris în postare că „în prezent, nu știm care sunt obiectivele strategice vizate de inițiatorii unei asemenea acțiuni tactice neașteptate și nu mă voi hazarda în a face speculații pe această temă. Dar indiferent de ceea ce speră conducerea armatei ucrainene să obțină prin această ofensivă, ultimele zile ne-au arătat trei lucruri importante:

  • 1. Armata lui Vladimir Putin nu are capacitatea de a proteja teritoriul, iar președintele are probleme de conducere a țării. Forțele ucrainene avansează în interiorul teritoriului rusesc, iar armata rusă, dincolo de slăbiciunile dovedite, nu poate da o replică pe măsură. Acest lucru în sine este o lovitură aplicată imaginii Rusiei, dar mai ales moralului armatei și încrederii populației în actuala conducere.
  • 2. Structurile de planificare militară ucrainene și serviciile secrete au reușit o performanță deosebită în aceste timpuri: să proiecteze și să pună în practică o asemenea acțiune ofensivă, fără ca vreo informație sau intenție să fie devoalate.
  • 3. Echipamentele militare occidentale chiar fac o mare diferență în teren și permit ucrainenilor să aplice soluții la care nimeni nu s-ar fi putut aștepta vreodată.”

Potrivit generalului Ciucă, „în ansamblu, mesajul pentru președintele Putin este unul limpede și clar: cine începe un război peste hotare, să nu se mire dacă războiul o să ajungă la un moment dat și la el acasă. Din păcate, singurul limbaj pe care dictatorii îl înțeleg este demonstrația de forță.”

Referințe:

INTERVIURILE HotNews.ro