Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 899: Luptele continuă în regiunea rusă Kursk / Moscova a dispus evacuarea a 76.000 de oameni / Ucrainenii spun că au cucerit un sat din Belgorod

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 899: Luptele continuă în regiunea rusă Kursk / Moscova a dispus evacuarea a 76.000 de oameni / Ucrainenii spun că au cucerit un sat din Belgorod
Soldați ruși dintr-o coloană cu întăriri în regiunea Kursk - FOTO: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Luptele continuă în regiunea rusă Kursk, unde forțele ucrainene au lansat începând de marți o ofensivă majoră, determinând Moscova să trimită soldați și echipamente de război ca întăriri. Potrivit analiștilor, forțele ucrainene au înaintat câteva zeci de kilometri în această regiune de graniță, dar ministerul rus al apărării a spus că atacurile lor au fost „zădărnicite”. Totuși, ministerul apărării de la Moscova a confirmat că soldații Kievului au ajuns la Soudja, un oraș rusesc cu 5.500 de locuitori situat la aproximativ zece kilometri de frontieră, unde există un punct de tranzit pentru gazul care alimentează țări europene precum Ungaria și Slovacia, via Ucraina, potrivit AFP.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 899, LIVETEXT:

Ministerul de Externe din Belarus l-a convocat sâmbătă pe însărcinatul cu afaceri al Ucrainei şi a cerut Kievului să ia măsuri împotriva încălcărilor spaţiului aerian al Belarusului, după ce preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că 12 drone ucrainene au fost distruse în spaţiul aerian al ţării sale. În caz contrar, Minskul ameninţă cu închiderea reprezentanţei diplomatice ucrainene, relatează Reuters.

Peste 76.000 de persoane au fost evacuate din zonele limitrofe Ucrainei în regiunea rusă Kursk, în urma incursiunii Ucrainei în regiune în această săptămână. a anunţat sâmbătă ministerul local pentru situaţii de urgenţă, potrivit News.ro.

„26 de centre de cazare temporară sunt desfăşurate direct în regiunea Kursk. Centre similare funcţionează în regiunile Orel, Moscova, Tula, Voronej, Lipeţk, Kaluga şi Tver”, a precizat oficialul rus.

Un bărbat condamnat pentru asasinarea politicianului rus de opoziţie rus Boris Nemţov a fost eliberat din închisoare după ce a semnat un contract pentru a se alătura armatei ruse în campania militară din Ucraina, au anunţat sâmbătă agenţiile ruse de presă.

Boris Nemţov, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin şi fost vicepremier în timpul preşedinţiei lui Boris Elţin, a fost împuşcat mortal în 2015 pe un pod lângă Kremlin, chiar în inima capitalei Rusiei.

În 2017, un tribunal rus a condamnat cinci bărbaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între 11 şi 20 de ani pentru acest asasinat. Printre aceştia s-a numărat şi Tamerlan Eskerkhanov, care a fost condamnat drept complice la asasinat şi a primit o sentinţă de 14 ani de închisoare.

„Eskerkhanov a semnat un contract cu Ministerul Apărării în martie 2024, a fost graţiat şi apoi eliberat din colonia sa penitenciară”, a declarat agenţiei TASS o sursă judiciară. El „a fost repartizat la una dintre unităţile de asalt şi acum desfăşoară misiuni de luptă în zona de operaţiuni militare speciale”, a precizat respectiva sursă, folosind expresia prin care oficialii ruşi fac referire la războiul pornit de Rusia contra Ucrainei.

Belarusul a trimis sâmbătă trupe suplimentare la granița cu Ucraina, afirmând că dronele ucrainene au încălcat spațiul său aerian în timpul incursiunii militare a Kievului în regiunea Kursk din Rusia.

Președintele Alexander Lukașenko a afirmat că forțele de apărare aeriană au distrus vineri câteva din cele „aproximativ o duzină” de drone ucrainene ce au încălcat spațiul aerian belarus în regiunea estică Mogilev, la granița cu Rusia.

„Având în vedere situația din Ucraina și din regiunea Kursk din Rusia, comandantul-șef al forțelor armate a dat ordin să se întărească trupele din zonele tactice Gomel și Mozyr pentru a răspunde la astfel de provocări”, a spus ministrul apărării Viktor Khrenin, citat de Reuters.

„Forțele pentru operațiuni speciale, trupele terestre și forțele de rachete, inclusiv sistemele Polonez și Iskander, au primit sarcina de a se desfășura în zonele desemnate”, a adăugat el.

„Forțele armate continuă să respingă tentativa de invazie a forțelor armate ucrainene”, a transmis sâmbătă Ministerul rus al Apărării, adăugând că lupte intense au loc în jurul Malaya Loknya, Olgovka și Ivashkovskoye, așezări la aproximativ 10-20 km în interiorul Rusiei.

Bloggeri militari ruși spus și ei sâmbătă că situația s-a stabilizat după ce Rusia a trimis în grabă forțe pentru a opri avansul surpriză, deși au afirmat că Ucraina își consolidează rapid forțele.

„O operațiune militară la scară largă este în curs de desfășurare împotriva unui inamic foarte serios, cu siguranță nu sunt idioți”, a afirmat Yuri Podolyaka, un popular blogger militar pro-rus de origine ucraineană.

El a spus că aviația rusă a salvat situația, lovind zeci de unități ucrainene de invazie, adăugând că trebuie spus adevărul despre gravitatea situației. (Reuters)

„Acțiunile armatei ucrainene reprezintă o amenințare directă” pentru centrala nucleară Kursk, a afirmat compania rusă Rosatom într-un comunicat citat de agențiile de presă de stat din Rusia.

„În prezent, există un pericol real de lovituri și provocări din partea armatei ucrainene”, se afirmă în comunicat.

Rosatom transmis și că a discutat cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) despre situația de la centrala nucleară din regiunea Kursk, în urma incursiunii Ucrainei în regiune. (AFP, Reuters)

Rusia e în regim de „operaţiune antiteroristă” în trei dintre regiunile sale / Ucrainenii au pătruns zeci de kilometri pe teritoriul inamic.

Rusia a anunţat sâmbătă instituirea „regimului de operaţiune antiteroristă” în trei regiuni la graniţa cu Ucraina, respectiv în provinciile Belgorod, Briansk şi Kursk, în timp ce în aceasta din urmă au loc lupte intense între trupele ruse şi cele ucrainene pătrunse acolo marţi într-o ofensivă care a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Forțe antiaeriene din Belarus au distrus vineri deasupra teritoriului lor mai multe ținte lansate din Ucraina, cel mai probabil drone, a declarat sâmbătă președintele belarus Alexander Lukașenko.

Potrivit lui Lukașenko, „aproximativ o duzină” de ținte au încălcat spațiul aerian belarus în estul regiunii Mogilev, la granița cu Rusia, determinând Minskul să își plaseze forțele aeriene și de apărare aeriană în stare de alertă maximă.

„La 19:04 (16:04 GMT), la o altitudine de un kilometru și jumătate și pe rază de acțiune de 6,5 kilometri, forțele de apărare aeriană au distrus mai multe ținte deasupra teritoriului Belarusului. Peste noapte a început căutarea a ceeea ce a fost distrus, a continuat și dimineață”, a declarat Lukașenko într-un videoclip postat de agenția de presă de stat Belta.

El a adăugat că alte ținte „s-au transferat” în Rusia și au fost distruse ulterior în apropierea orașului rusesc Yaroslavl. Dimineață, ministerul rus al apărării a spus că în regiunea Yaroslav au fost interceptate șase drone. (Reuters)

Forțele ruse continuă să respingă incursiunea ucraineană pe teritoriul Rusiei, a transmis sâmbătă Ministerul Apărării de la Moscova prin intermediul unui comunicat de presă.

„Nu vom uita fața verde de furie a lui Putin…” Interviu cu istoricul Armand Goșu despre ofensiva ucrainenilor in Kursk.

Incursiunea ucraineană pe teritoriul rusesc realizată cu mijloace umane și tehnice reduse este o lovitură care va afecta moralul armatei, populației, dar și elitei rusești. Nu vor fi uitate ușor imaginile cu zeci de soldați ruși care se predau în scene ce amintesc de Primul Război Mondial. Nu a trecut neobservat faptul că, după trei zile, generalii ruși nu reușesc să adune trupe pentru a arunca peste graniță o mână de oameni cu câteva mașini blindate. Noi toți nu vom uita repede fața verde de furie a lui Putin, care, înconjurat de Șoigu, Bortnikov, Belousov, ascultă neîncrezător promisiunile generalului Gherasimov, făcute de pe un ecran mare, care domina încăperea.

Un civil a fost ucis într-un atac cu drone ucrainene în orașul rus Lipețk, la aproximativ 300 km de granița ucraineană, a anunțat sâmbătă guvernul regional pe Telegram.

Igor Artamonov, guvernatorul regiunii Lipetsk, a afirmat că sistemele ruse de apărare aeriană au interceptat 19 drone ucrainene peste noapte.

Ministerul Apărării a transmis că forțele ruse au interceptat 32 de drone: 26 în regiunea Kursk, situată între Lipețk și Ucraina, și șase în regiunea Yaroslavl.

Mikhail Yevrayev, guvernatorul regiunii Yaroslavl, a spus că dronele ucrainene au încercat să atace o întreprindere, dar nu au provocat pagube sau victime. (Reuters)

VIDEO Ucrainenii spun că au intrat într-o nouă regiune rusă și au cucerit deja un sat / În imagini apare și Legiunea Georgiană.

Potrivit unor imagini apărute online, batalionul 252 al armatei ucrainene a revendicat controlul asupra satului Poroz din Regiunea rusă Belgorod.

Voluntari ucraineni au evacuat numeroși locuitori, plus animalele lor de companie, din nordul regiunii Sumî, aflată la granița cu regiunea rusă Kursk, anticipând noi atacuri rusești ca răspuns la incursiunea militară transfrontalieră a Ucrainei, scrie Reuters. Locuitorii s-au îndreptat spre punctul de preluare, cu sacii plini de lucruri încărcați în cărucioare, în timp ce forțele ruse intensificau atacurile aeriene cu bombe ghidate.

Svitlana Linova, împingându-și bicicleta în al cărei coș se afla și pisica ei Murchik, a spus că nu are nicio îndoială că era timpul să plece.

„Ieri au fost bombardamente atât de puternice venite din partea cealaltă a graniței. Lampa și tavanul au început să cadă”, a povestit ea. Svitlana a spus că a dezlegat câinii vecinilor săi și i-a lăsat liberi când a devenit evident că aceștia nu se vor întoarce prea curând.

Serhiy Kozak, evacuat din satul Basivka, a spus că „Unele case au fost lovite de două ori, altele de trei ori”. „A mai fost o lovitură și am țâșnit afară. Și chiar înainte de ora patru, o altă lovitură. Geamurile s-au făcut țăndări. Ce altceva mai este de spus?”, a adăugat el.

Rusia a introdus măsuri antiteroriste sâmbătă dimineață în trei regiuni de la granița cu Ucraina, au anunțat oficiali citați de agențiile de presă ruse.

Guvernatorii regionali și Comitetul național antiterorism au spus că regimul special antiterorist se va aplica în regiunea Kursk, unde forțele Moscovei luptă împotriva incursiunii ucrainene, și în regiunile Belgorod și Briansk.

Iranul va livra în curând sute de rachete balistice Rusiei, afirmă surse din serviciile de informaţii.

Zeci de militari ruşi sunt instruiţi în Iran pentru a utiliza sistemul de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Fath-360, au declarat pentru Reuters două surse europene din serviciile de informaţii, adăugând că se aşteaptă la livrarea iminentă către Rusia a sute de astfel de arme ghidate prin satelit pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

Sinteza celor mai recente evenimente:

Evenimentele de vineri, ziua 898 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro