Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 285: Rusia a lansat un nou val de rachete asupra Ucrainei / Două baze rusești, atacate de Ucraina cu drone / Traficul rutier, reluat pe podul lui Putin

HotNews.ro
Război în Ucraina, Foto: Alexei Alexandrov / AP / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: Alexei Alexandrov / AP / Profimedia

Luni a intrat în vigoare o plafonare a prețului la petrolul rusesc transportat pe mare de către Grupul celor Șapte (G7), în timp ce Occidentul încearcă să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina, deși Rusia a declarat că nu va respecta măsura chiar dacă va fi nevoită să reducă producția.

07:43Noul material LIVE cu cele mai noi informații despre război s-a mutat aici. Acest articol nu va mai fi actualizat.

SINTEZA ZILEI:

Ce pagube a reușit să provoace Ucraina la una din bazele aeriene rusești

  • Luni au avut loc explozii misterioase la două baze aeriene rusești aflate la mare distanță de linia frontului, ceea ce ridică posibilitatea ca Kievul să fi găsit o modalitate de a ținti bombardierele rusești cu rază lungă de acțiune folosite în atacurile împotriva infrastructurii Ucrainei.
  • Rusia susține că atacul ucrainenilor a fost executat cu drone sovietice și că cel puțin trei persoane au murit în urma loviturilor.
  • Nu este clar ce fel de drone ar fi folosit Ucraina, dacă au fost unele de tip TU-141 de orgine soviectică, așa cum susțin unii ruși, sau dacă au fost drone noi concepute de Ucraina despre care se spune că ar avea o rază de acțiune de 1.000 de kilometri.
  • În imagini se vede cel puțin un bombardier strategic Tu-22M3, avion care avea montat sub aripă cel puțin o rachetă de crozieră Kh-22.

Lupte grele în jurul Bahmutului

  • Serghei Gaidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat la televiziunea ucraineană că „sectorul Donețk este cel mai dificil, deoarece rușii încearcă să captureze Bahmut – și toate așezările de la Lisiciansk la Bahmut sunt importante pentru ei”.
  • Ucraina a doborât luni peste 60 din cele peste 70 de rachete lansate de Rusia în cadrul unui atac masiv cu rachete, a anunțat comandamentul forțelor aeriene ucrainene. Loviturile au vizat infrastructura critică a Ucrainei, a precizat forțele aeriene într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram.
  • Rachete rusești s-au prăbușit în clădiri din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, distrugând mai multe case și ucigând cel puțin două persoane, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că doar semnarea unui document cu Rusia nu va însemna automat instaurarea păcii, amintind că atacurile de luni au marcat aniversarea Memorandumului de la Budapesta. ”Doar dezmembrarea capacităţilor teroriste ruseşti, eliberarea tuturor teritoriilor noastre şi tragerea la răspundere a criminalilor vor aduce pacea. Cred că se va ajunge acolo”, consideră el.

Plafonul la prețul petrolului rusesc / Cu Putin la volan

  • Aceste noi lovituri rusești asupra Ucrainei au loc în ziua în care Occidentul a decis să limiteze prețul petrolului rusesc, în încercarea de a stopa finanțarea militară a Moscovei.
  • Luni dimineață, Kremlinul a avertizat că această nouă sancțiune nu va avea „niciun impact” asupra ofensivei sale.
  • În acest context tensionat, președintele rus Vladimir Putin a apărut luni la televiziune conducând o mașină pe podul Crimeii, o infrastructură-cheie care leagă Rusia de peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014. O explozie, pusă de Kremlin pe seama Ucrainei, l-a avariat în octombrie.

Alte știri:

  • Putin semnează o lege care interzice în continuare desfășurarea protestelor în mai multe zone publice din Rusia
  • Protestele vor fi interzise în zone precum, clădiri guvernamentale, universități, școli, oriunde în apropierea bisericilor, aeroporturi și porturi, gări și infrastructuri vitale, a declarat luni agenția de știri de stat RIA.
  • Poliția spaniolă a interceptat alte trei plicuri conținând ochi de animale, adresate ambasadei Ucrainei la Madrid și consulatelor sale din Barcelona și Malaga, au declarat surse din cadrul poliției apropiate anchetei. Săptămâna trecută, Ucraina a declarat că o serie de „pachete sângeroase” au fost trimise către misiunile sale din Europa, la scurt timp după ce o scrisoare-bombă a fost detonată la ambasada Ucrainei din Spania, iar poliția a dezamorsat altele trimise, printre alții, premierului Pedro Sánchez.
  • Piese fabricate în Canada au fost găsite în dronele iraniene „kamikaze” folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina, potrivit unui raport. Un proiect de investigație al ONG-ului Statewatch a găsit componente de la 30 de companii europene și americane, concluzionând că piesele de antenă provin de la Tallysman Wireless, un producător canadian. Dronele Shahed 136 de fabricație iraniană au fost folosite de Rusia în atacuri împotriva Ucrainei.

Cele mai importante informații de luni, ziua 285 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:15Zelenski: A semna doar ceva cu aceşti terorişti nu va aduce pacea/ Doar dezmembrarea capacităţilor teroriste ruseşti va aduce pacea

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că doar semnarea unui document cu Rusia nu va însemna automat instaurarea păcii, amintind că atacurile de luni au marcat aniversarea Memorandumului de la Budapesta. ”Doar dezmembrarea capacităţilor teroriste ruseşti, eliberarea tuturor teritoriilor noastre şi tragerea la răspundere a criminalilor vor aduce pacea. Cred că se va ajunge acolo”, consideră el, citează News.ro.

Lupte grele pentru Bahmut

01:01 Rusia spune că nu va exista o retragere de la centrala nucleară Zaporojie

Ministerul rus de Externe pare să fi dat o lovitură propunerilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a crea o zonă demilitarizată și protejată în jurul centralei nucleare din Zaporojie, potrivit CNN.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a răspuns la o întrebare a unei agenții de presă rusești cu privire la statutul centralei, care este ocupată de forțele rusești de la începutul lunii martie.

23:55Garanții de securitate pentru Rusia? „Vom vorbi despre asta mai târziu” (Borrell)

Ieșirea din conflictul ucrainean se va face în special prin oferirea de „garanții de securitate pentru Ucraina”, a declarat luni șeful diplomației europene, Josep Borrell; „pentru Rusia, vom vorbi mai târziu”, a adăugat el, după recentele declarații ale lui Emmanuel Macron privind garanțiile care vor fi oferite Moscovei, scrie AFP.

23:35Putin, fascismul rus si revolta contra lumii moderne – opinie de Vladimir Tismăneanu

23:05Lituania îi chestionează pe solicitanţii de viză ruşi şi belaruşi cu privire la războiul în Ucraina

Cetăţenii ruşi şi belaruşi care solicită permis de şedere şi vize naţionale în Lituania vor fi întrebaţi în viitor despre opiniile lor cu privire la invazia rusă în Ucraina, relatează Agerpres, citând dpa.

22:42 Lupte grele continuă în coridorul dintre Lisiciansk și Bahmut, în estul Ucrainei, potrivit oficialilor

Serhii Gaidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat la televiziunea ucraineană că „sectorul Donețk este cel mai dificil, deoarece rușii încearcă să captureze Bahmut – și toate așezările de la Lisiciansk la Bahmut sunt importante pentru ei”.

22:30 Un centru de primire a ucrainenilor la Paris nu trebuie să primească alte persoane fără adăpost, tranşează justiţia franceză

Un judecător de la un tribunal administrativ din Paris a respins luni cererea asociaţiilor Médecins du monde (MdM) şi Utopia 56 de primire şi a altor naţionalităţi – în afară de cea ucraineană – într-un centru de primire destinat refugiaţilor ucraineni, potrivit unei ordonanţe, pe care AFP scrie că a consultat-o.

21:55„De ce trageți în noi?” „Am venit să vă eliberăm”: În căutarea de dovezi ale crimelor de război rusești

Tamila Pehyda, o profesoară pensionată, a privit în lacrimi cum groparii exhumau rămășițele soțului ei și cum un medic legist le examina pentru a stabili cauza morții, scrie Reuters.

21:45 Scurtă recapitulare a principalelor evenimente

  • Ucraina a fost lovită luni de o nouă rafală mortală de rachete rusești, provocând noi întreruperi de energie și apă într-o țară aflată deja în criză energetică, potrivit AFP.
  • Bazele aeriene rusești aflate departe de granița dintre cele două țări au fost, de asemenea, ținta unor raiduri ale dronelor ucrainene mai devreme în cursul zilei, potrivit Moscovei, care au ucis cel puțin trei soldați ruși. Kievul nu a confirmat acest lucru.
  • Aceste noi lovituri rusești asupra Ucrainei au loc în ziua în care Occidentul a decis să limiteze prețul petrolului rusesc, în încercarea de a stopa finanțarea militară a Moscovei.
  • Luni dimineață, Kremlinul a avertizat că această nouă sancțiune nu va avea „niciun impact” asupra ofensivei sale.
  • În acest context tensionat, președintele rus Vladimir Putin a apărut luni la televiziune conducând o mașină pe podul Crimeii, o infrastructură-cheie care leagă Rusia de peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014. O explozie, pusă de Kremlin pe seama Ucrainei, l-a avariat în octombrie.
  • Cu câteva momente mai devreme, sirenele antiaeriene au răsunat în întreaga Ucraină, care „este supusă celui de-al optulea atac masiv cu rachete de către un stat terorist. Din nefericire, există deja pagube la nivelul infrastructurii energetice”, a declarat operatorul național, Ukrenergo.

21:00FOTO Ce pagube a reușit să provoace Ucraina la una din bazele aeriene rusești. Au lovit unul din bombardierele strategice

20:56Administrația Biden se va întâlni cu directori din domeniul petrolului și gazelor pentru a discuta despre cum să sprijine infrastructura energetică ucraineană.

Administrația Biden convoacă joi o întâlnire virtuală cu directori din domeniul petrolului și gazelor naturale pentru a discuta despre modul în care SUA pot sprijini infrastructura energetică ucraineană, potrivit unei scrisori consultate de Reuters.

Ce spune armata rusă despre atacul ucrainean de pe teritoriul său

20:30 Poliţia spaniolă a interceptat încă trei scrisori-capcană și colete cu ochi de animale adresate ambasadei și consulatelor Ucrainei

Poliția spaniolă a interceptat alte trei plicuri-capcană și colete conținând ochi de animale, adresate ambasadei Ucrainei la Madrid și consulatelor sale din Barcelona și Malaga, au declarat surse polițienești apropiate de anchetă pentru The Guaradian.

20:16Întreruperi de energie electrică în toate regiunile după loviturile rusești

Operatorul ucrainean de electricitate Ukrenergo a avertizat luni că vor trebui aplicate întreruperi de urgență ale energiei electrice pe întreg teritoriul Ucrainei, în timp ce țara se confruntă cu consecințele noilor lovituri rusești.

„Din cauza consecințelor bombardamentului (…), pentru a menține echilibrul între producția și consumul de energie electrică, în toate regiunile Ucrainei va fi implementat un sistem de întreruperi de urgență ale energiei electrice. Energia electrică va fi furnizată cu prioritate infrastructurii esențiale”, a anunțat Ukrenergo pe Telegram.

19:55Putin semnează o lege care interzice în continuare desfășurarea protestelor în mai multe zone publice din Rusia

Protestele vor fi interzise în zone precum, clădiri guvernamentale, universități, școli, oriunde în apropierea bisericilor, aeroporturi și porturi, gări și infrastructuri vitale, a declarat luni agenția de știri de stat RIA.

19:17Ministerul Rusiei spune că Ucraina a atacat atât bazele aeriene Dyagilevo și Engels cu drone de fabricație sovietică. Rusia spune că trei militari ruși au fost uciși și alți patru au fost răniți, iar două aeronave ar fi fost ușor deteriorate.

18:49Parchetul rus a cerut luni nouă ani de închisoare împotriva opozantului încarcerat Ilia Iaşin, au declarat susţinătorii acestui critic vechi al Kremlinului, judecat pentru că a denunţat ofensiva din Ucraina.

Vladimir Putin a vizitat luni personal podul Crimeii

18:25 Apărarea antiaeriană a ucrainenilor ar fi reușit să intercepteze și să doboare 60 din cele 70 de rachete lansate de Rusia în decursul zilei de luni, potrivit președintelui Zelenski.

17:23VIDEO Președintele rus Vladimir Putin a vizitat luni personal podul Crimeii după ce acesta a fost redeschis traficului rutier, imaginile video distribuite de presa de stat rusă surprinzându-l pe liderul de la Kremlin la volanul unui autoturism Mercedes Benz.

16:40Poliția din Republica Moldova a descoperit o rachetă căzută în vecinătatea orașului Briceni, foarte aproape de granița cu Ucraina și România, potrivit Prima Sursă. Nu au fost raportate victime.

16:02Deputatul Lesia Vasylenko spune că orașul Odesa este paralizat din cauza atacului cu rachete rusești. Oraşul-port din sudul Ucrainei a rămas fără apă, energie electrică iar transportul public este perturbat.

15:53Va fi nevoie de 10-15 ani pentru a reface stocurile occidentale de muniție de artilerie epuizate pentru a sprijini armata ucraineană în lupta împotriva invaziei Rusiei, potrivit proprietarului principalului producător de arme Czechoslovak Group, transmite Reuters.

15:24Două persoane au fost ucise în urma atacurilor cu rachete lansate de forțele ruse în Zaporojie, fiind distruse m ai multe case, conform consilierului prezidențial ucrainean Kyrylo Timoșenko, citat de Reuters. Potrivit acestuia, au fost lovite mai multe clădiri din suburbiile orașului Zaporojie.

Traficul rutier, reluat pe podul Kerci

15:12Traficul pe partea pentru automobile a podului Kerci care leagă Crimeea de Rusia a fost redeschis luni dimineață după explozia care l-a avariat puternic în luna octombrie.

14:46Rusia a lansat peste 100 de rachete asupra Ucrainei în atacul de luni, potrivit The Guardian. Apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să doboare o parte din rachetele care se apropiau. Până în prezent, au fost raportate patru interceptări în regiunea Harkov, una în Dnipro și una în Poltava, fiind raportate și alte explozii în alte părți care ar putea fi interceptări ale apărării aeriene.

După declanșarea sirenelor în Kiev, oamenii au început să se adune în stațiile de metrou, care încep să se umple.

Momentan nu au există informații despre impactul asupra Kievului, dar existăfoarte multe relatări despre apărarea aeriană, inclusiv în Odesa, sugerând că sunt rachete Kalibr lansate de pe navele de război rusești din Marea Neagră.

14:38Cimitirul rachetelor rusești din Harkov. Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o fotografie în care apar doi polițiști care se uită la o cantitate imensă de rachete rusești care au fost lansate în Harkov de la începutul războiului. Imaginea amintește de avalanșa de proiectile folosite în timpul primei conflagrații mondiale.

13:54CEO-ul Raytheon Technologies, una dintre cele mai mari companii producătoare de armament din lume, afirmă că în doar 10 luni de război în Ucraina a fost consumată producția pe ani de zile de rachete Stinger și Javelin.

General ucrainean: Pe frontul de est, situația este foarte tensionată

13:48Mobilizarea recentă a Rusiei a sporit amenințarea militară în Ucraina, soldați mai bine pregătiți ajungând acum în prima linie, a declarat pentru televiziunea națională comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Syrskyi, conform Reuters.

El spune însă că Rusia folosește echipamente vechi, ia forțele ruse au făcut doar progrese lente în jurul Bakhmut, una dintre principalele zone de luptă din estul Ucrainei.

„Pe frontul de est, situația este foarte tensionată, inamicul atacă unitățile noastre în fiecare zi”, a declarat generalul ucrainean.

Întrebat despre mobilizarea ordonată de Vladimir Putin în septembrie, el a spus: „A crescut amenințarea pentru noi și acestea nu sunt doar cuvinte – sunt brigăzi noi, batalioane noi care au fost antrenate. Cei care vin acum au un nivel de pregătire mai bun decât cei care au fost trimiși anterior pe front”.

13:30Sirenele de raid aerian au răsunat, luni, în mai multe zone ale Ucrainei, au declarat oficialii locali, iar civilii au fost îndemnați să se adăpostească, transmite Reuters.

13:20India a dat o listă de produse indiene Moscovei pentru a avea acces pe piața rusă, a declarat luni ministrul de externe Subrahmanyam Jaishankar, în timp ce țara sa încearcă să reducă deficitul comercial în creștere cu Rusia, într-un moment în care Moscova se confruntă cu o lipsă acută a unor materiale cruciale în urma sancțiunilor occidentale, transmite Reuters.

12:33 FOTO Ukroboronprom, unul dintre cele mai mari conglomerate din industria ucraineană de armament, a anunțat că a finalizat mai multe testări cu succes ale unei drone de atac cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri, ce poate lovi Moscova.

12:29Kremlinul a declarat luni că o plafonare a prețului petrolului rusesc impusă de Occident ar destabiliza piețele energetice mondiale, dar nu va afecta capacitatea Moscovei de a-și susține „operațiunea militară” din Ucraina, informează Reuters. „Rusia și economia rusă au capacitatea necesară pentru a satisface pe deplin nevoile și cerințele operațiunii militare speciale”, a declarat luni Peskov reporterilor.

Avertisment al cancelarului german privind un nou război rece

12:07Guvernul Finlandei a cerut Parlamentului său să adopte în mod oficial tratatul fondator al NATO în pregătirea pentru aderarea la alianța nord-atlantică, conform The Guardian. Ungaria și Turcia încă nu au aprobat aderarea Finlandei și Suediei, care au aplicat în luna mai, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

„Aderarea noastră la NATO este importantă pentru noi, finlandezii, dar și pentru membrii NATO”, a spus ministrul de Externe al Finlandei, Pekka Haavisto.

11:52Cancelarul german Olaf Scholz atrage atenţia asupra unui nou război rece prin divizarea lumii în blocuri ideologice şi îndeamnă să fie făcute noi parteneriate, conform Reuters.

11:30Volodimir Zelenski a fost desemnat de Financial Times „personalitatea anului”, fiind comparat cu „Churchill al epocii rețelelor sociale”. „Sunt mai mult responsabil decât curajos”, se descrie președintele Ucrainei, conform The Guardian.

11:03VIDEO Două explozii puternice au avut loc în cursul nopții de duminică înspre luni pe aerodromuri diferite din Rusia, ambele fiind folosite de Forțele Aeriene ale Moscovei ca baze pentru unitățile sale de bombardiere sale strategice.

11:00 Nouă persoane au fost ucise în urma bombardamentelor lansate în orașul Alchevsk din Lugansk, conform unor declarat oficiali militari susținuți de Rusia, scrie Reuters, citând agenția rusă de stat Tass.

Rusia nu reușește să domine aerian în Ucraina

10:57China va menține relații energetice „reciproc avantajoase” cu Rusia. Ministerul chinez de Externe a declarat luni că Beijingul își va continua cooperarea energetică cu Rusia pe baza respectului și a beneficiilor reciproce, în urma acordului Uniunii Europene de a impune un plafon de preț pentru exporturile de petrol ale Rusiei, a relatat agenția rusă de știri RIANovosti, citată de Reuters.

China și-a majorat în acest an achizițiile de petrol rusesc Urals, care se tranzacționează acum cu un discount puternic față de Brent, referința globală.

10:50Un vechi aliat al președintelui Vladimir Putin, Alexei Kudrin, a declarat luni că se va alătura Yandex, cea mai proeminentă companie tehnologică independentă din Rusia, care în ultimii ani a cedat în fața controlului tot mai strâns al Kremlinului, informează AFP şi Reuters. Compania Yandex a creat motorul de căutare din Rusia.

10:26Încă de la începutul războiului, Rusia nu a reușit să domine cerul Ucrainei, iar în ultimele luni, numărul de misiuni efectuate de avioanele de luptă tactice rusești deasupra țării invadate s-a redus semnificativ, notează ministerul britanic al apărării în evaluarea sa de luni dimineață.

10:11Rusia a pierdut 91.690 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, estimează Statul Major General al Ucrainei.

09:56VIDEO O nouă înregistrare video, de data aceasta și în slow motion, distribuită pe rețelele de socializare arată încă un elicopter de atac Ka-52 rusesc doborât de trupele ucrainene, informațiile ce circulă pe canalele de Telegram din Rusia sugerând că acesta era pilotat de un echipaj de elită care a fost decorat postum de prețedintele rus Vladimir Putin.

Macron, criticat de Ucraina și statele baltice

09:31Trupele Kievului intenționează să continue operațiunile ofensive în iarna care abia s-a instalat pentru a profita de recentele succese de pe câmpul de luptă și pentru a împiedica forțele rusești să recâștige inițiativa pe frontul din Ucraina, potrivit oficialilor ucraineni, care îi contrazic pe cei occidentali, notează Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă analiză a conflictului. Inițiativa trupelor de la Kiev va putea fi susținută, însă doar dacă vor fi ajutate de aliați.

09:20Imagini dramatice din Marinka, din regiunea Donețk. Orașul de circa 10.000 de locuitori înaintea războiului arată cât de puternice sunt luptele care se duc acolo.

08:35Sugestia preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căreia Occidentul ar trebui să ia în considerare nevoia Rusiei de garanţii de securitate, dacă Moscova este de acord cu negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declanşat o furtună de critici la Kiev şi la aliaţii baltici în cursul weekendului, relatează Reuters.

08:15 Biroul procurorului general al Ucrainei afirmă că armata rusă a comis peste 51 000 de crime de război și crime de agresiune în Ucraina de la începutul războiului, potrivit The Kyiv independent.

Agențiile ucrainene de aplicare a legii au înregistrat, de asemenea, 18.585 de infracțiuni împotriva securității naționale a Ucrainei.

08:11În urma unui atac cu rachete asupra unei întreprinderi din orașul Krivoi Rog, un angajat a fost ucis și alte trei persoane au fost rănite, a anunțat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, pe canalul său de Telegram, informează The Kyiv Independent. De asemenea, forțele rusești au lovit cu artilerie grea Nikopolul și au bombardat comunitatea Marhanets, a declarat Reznichenko. Nu au existat victime, potrivit guvernatorului.

07:39Japonia a implementat începând de luni un plafon de preț pentru țițeiul rusesc, dar petrolul importat prin proiectul Sakhalin-2 va fi exclus, a anunțat guvernul într-un comunicat, potrivit Reuters.

Scurtă recapitulare, luni dimineață, a evenimentelor recente:

  • Vladimir Putin este acum „mai bine informat” cu privire la dificultățile cu care se confruntă forțele sale în Ucraina, a declarat șeful serviciilor de informații americane. Avril Haines, directorul serviciilor secrete naționale americane, a declarat că președintele rus nu mai este la fel de izolat de veștile proaste din Ucraina. Făcând aluzie la evaluările din trecut potrivit cărora consilierii lui Putin l-ar putea proteja, Haines a declarat că acesta „devine mai informat cu privire la provocările cu care se confruntă armata”.
  • SUA se așteaptă ca luptele să aibă „ritm redus” în lunile de iarnă, în timp ce ar putea exista perspective mai bune pentru forțele ucrainene în lunile următoare. „Cea mai mare parte a luptelor în acest moment în jurul Bahmut și în regiunea Donețk au încetinit odată cu retragerea Rusiei din zona Herson de vest, la est de râul Nipru. Și ne așteptăm ca acest lucru să fie probabil ceea ce vom vedea în lunile următoare”, a declarat Haines.
  • Luptele grele continuă în jurul orașului cheie din Donbas, Bahmut, unde forțele rusești se luptă de șase luni să facă progrese minime. Informațiile de pe rețelele de socializare au sugerat că forțele ucrainene fac progrese în operațiunile de pe malul estic al râului Nipru, vizavi de orașul recent eliberat Herson, după o debarcare amfibie raportată luna trecută în peninsula Kinburn. Forțele rusești au intensificat, de asemenea, atacurile de artilerie asupra regiunii Herson de când s-au retras de pe malul vestic al Niprului.
  • La Națiunile Unite circulă un proiect de rezoluție pentru un tribunal de tip Nürnberg care să tragă Rusia la răspundere pentru crimele de agresiune din Ucraina. Semnalele indică, de asemenea, că opoziția SUA față de această propunere s-ar putea înmuia în fața lobby-ului făcut de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Curtea penală internațională a început deja să investigheze crimele de război din Ucraina, dar nu poate urmări în justiție conducerea Kremlinului pentru agresiune, deoarece Rusia nu este semnatară a statutului relevant.
  • Conducerea Iranului s-a blocat într-un „cerc vicios” în ceea ce privește protestele și înarmarea Rusiei, a declarat trimisul special al SUA. „Cu cât Iranul reprimă mai mult, cu atât mai multe sancțiuni vor exista; cu cât mai multe sancțiuni, cu atât mai mult Iranul se simte izolat”, a declarat Rob Malley, trimisul special al SUA pentru Iran, în cadrul unei conferințe la Roma. Șefa serviciilor de informații americane, Avril Haines, a declarat că există dovezi îngrijorătoare că Rusia încearcă să aprofundeze cooperarea militară cu Iranul.
  • Rusia nu va vinde petrol care face obiectul unui plafon de preț occidental, chiar dacă va trebui să reducă producția, a declarat duminică vicepremierul rus Alexander Novak. G7 și Australia au convenit vineri asupra plafonării prețurilor.
  • Președintele francez Emmanuel Macron și-a atras critici din partea Ucrainei și a aliaților săi baltici la sfârșitul săptămânii trecute pentru că a sugerat că Occidentul ar trebui să ia în considerare nevoia Rusiei de garanții de securitate dacă aceasta este de acord cu discuțiile pentru a pune capăt războiului.
  • Opec+ a convenit să își mențină obiectivele de producție de petrol în cadrul unei reuniuni de duminică. Opec+, care cuprinde Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec) și aliați, inclusiv Rusia, a înfuriat SUA și alte națiuni occidentale în octombrie, când a convenit să reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi, aproximativ 2% din cererea mondială, din noiembrie până la sfârșitul anului 2023.
  • Peste 500 de localități ucrainene au rămas duminică fără energie electrică, în urma unor săptămâni de atacuri aeriene rusești asupra rețelei electrice, a declarat un oficial din cadrul Ministerului de Interne.
  • Ucraina impune sancțiuni împotriva a 10 clerici de rang înalt care au legături cu o biserică pro-Moscova, pe motiv că au fost de acord să colaboreze cu autoritățile ruse de ocupație sau au justificat invazia Moscovei, a declarat serviciul de securitate al Ucrainei.
  • Președintele Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul său de duminică seară, că ucrainenii vor avea o iarnă grea, însă aceasta trebuie privită ca un interval de timp care îi aduce mai aproape de victorie. „Ne apărăm casa şi asta este cea mai puternică motivaţie posibilă”, a spus el.
  • Prăbușire dramatică a sprijinului populației ruse pentru războiul din Ucraina. Ce arată ultimele două sondaje.

–––––

Evenimentele de duminică privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro