Liviu Dragnea: PSD ar putea initia un proiect de lege privind salarizarea
¬Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri seara ca social-democratii iau in calcul depunerea unei initiative legislative privind salarizarea in sistemul bugetar, in conditiile in care Ministerul Muncii nu a prezentat Parlamentului proiectul de lege, informeaza Mediafax.
„Cred ca sunt trei luni sau mai mult de trei luni de cand s-a instalat noul Guvern. Am inteles ca doamna Plumb i-a inmanat proiectul de lege. La cheie inseamna ca i-a inmanat proiectul de lege. Am inteles, de asemenea, ca in urma inteleptei analize a dumneaei si vorbind cu cei din Directia de specialitate, nu era o fundamentare (¬) dar in trei luni de zile, totusi, nu a venit nimic de la Ministerul Muncii”, a declarat Liviu Dragnea, la Romania TV.
El a sustinut ca deja au existat discutii in grupurile parlamentare ale PSD cu privire la initierea unui proiect. „O sa vorbim si cu colegii de la ALDE, si cu colegii de la UNPR sa incepem noi o dezbatere in Parlament si sa initiem noi in Parlament (un proiect de lege n.r.)”, a spus Dragnea.
Ministrul Muncii, Claudia Costea, a declarat recent ca fostul ministru Rovana Plumb i-a predat un proiect de lege fara note de fundamentare. „Doamna Plumb mi-a inmanat un proiect al Legii salarizarii unitare, care fusese finalizat in luna septembrie (¬) din pacate, nu inteleg de ce domnia sa nu l-a promovat, daca era la cheie. In urma discutiilor pe care le-am avut cu colegii din directiile de specialitate am constatat ca nu exista o fundamentare, deci un calcul de impact economic, astfel incat eu nu am putut sa procedez la eliberarea in circuit a acestui document”, explicat ministrul Muncii.
La inceputul lunii ianuarie, Guvernul a anuntat ca vicepremierii Costin Borc si Vasile Dancu, ministrul Muncii, ministrul Justitiei si reprezentantii confederatiilor sindicale vor forma un grupe de lucru care vor elabora, intr-o luna, noul proiect al Legii salarizarii bugetare, care va cuprinde si criterii de performanta.
„Vorbim de celebra Lege a salarizarii publice, care trebuie sa fie actualizata. Trebuie raspuns constrangerilor acestei legi, pentru ca in acest moment avem 110 clase de salarizare si dintre acestea 24 sunt deja suprapuse, ca urmare a majorarilor salariului minim, din 2010 pana acum, intr-un ritm accelerat. Avem nivele de salarizare care nu mai difera, pentru aceeasi functie, in ministere sau institutii diferite, dar care sunt cel putin la nivelul clasei de salarizare in aceeasi clasa, lipsesc criteriile de performanta, avem situatii in care salariile de baza ale persoanelor cu vechime in munca au ajuns sa fie mai mici decat ale debutantilor(…) si salariile celor cu studii superioare au ajuns sa fie la nivelul salariatilor cu studii medii”, a spus Dan Suciu, la 13 ianuarie.
Fostul Guvern Ponta a amanat de mai multe ori, in cursul anului 2015, prezentarea unui proiect de lege privind salarizarea in sistemul bugetar.