Lukașenko merge la „cacealma” când amenință UE cu tăierea gazului, declară lidera Opoziței, Tihanovskaia
Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a calificat joi amenințarea președintelui Alexander Lukașenko de a întrerupe livrările de gaze rusești care trec prin țara sa către UE drept o „cacealma” sub amenințarea unor noi sancțiuni europene.
„Ar fi mai dăunător pentru el, pentru Belarus, decât pentru Uniunea Europeană și pot presupune că este o cacealma”, a declarat ea pentru AFP într-un interviu la Berlin, adăugând că nu mai crede în rezolvarea crizei pe cale diplomatică.
„Nu aș lua-o în serios (amenințarea), pentru că există și un interes rus în această chestiune”, a spus ea după ce a asistat la un discurs pe acest subiect al ministrului german de externe Heiko Maas în fața Bundestagului.
Acesta din urmă estimase că este „ora” să se ia măsuri împotriva Belarusului, acuzat că a generat o criză migratorie la granița sa cu Polonia, și că UE urmează de săptămâna viitoare „să-și extindă și să-și întărească sancțiunile împotriva regimului Lukașenko. „.
Ca răzbunare, liderul de la Minsk a declarat joi că țara sa va răspunde oricăror noi sancțiuni europene, în special prin amenințarea că va întrerupe livrările gazoductului Yamal-Europe care transportă gaz rusesc către Germania și Polonia, în special.
Într-un nou interviu telefonic, joi, cu cancelarul Angela Merkel, al doilea în două zile, președintele rus Vladimir Putin a cerut Uniunii Europene să restabilească contactele cu Belarus pentru a dezamorsa criza.
Dar Tihanovskaia a cerut UE să rămână fermă.
„Suntem recunoscători pentru poziția țărilor europene de a nu comunica cu o persoană fără legitimitate în țară, cu un criminal care a comis atâtea acte abominabile în Belarus”, a spus ea.
Realgerea președintelui Lukașenko în urmă cu mai bine de un an a fost contestată săptămâni întregi în timpul protestelor aspru reprimate.
„Migranții sunt ostaticii acestui regim” care îi consideră „carne de tun”, a continuat Tihanovskaia, care pledează pentru o intervenție a ONG-urilor pentru a veni în ajutorul „celor mai vulnerabili oameni”.
Ea a considerat însă că canalul diplomatic nu mai este suficient pentru că „acest regim nu înțelege decât forța puterii”.
„Sancțiunile sunt poate singura pârghie de care dispune Uniunea Europeană pentru a schimba comportamentul lui Lukașenko”, a spus ea.
Ele ar trebui, potrivit ei, să afecteze mai întâi „organizațiile și întreprinderile de stat care au fost naționalizate” de președintele Lukașenko.
De asemenea, solicită țărilor europene să discute cu țările de origine ale acestor migranți, în special cu Irakul, astfel încât să împiedice cetățenii lor să ajungă în Belarus.
„Poate fi o cale de ieșire din situație, să nu comunicăm cu regimul ilegal” din Minsk, a pledat ea.