Lukoil vrea să-și vândă participația din Marea Neagră / Romgaz va intra în camera de date pentru a vedea dacă merită să cumpere
Rușii de la Lukoil ar vrea să-și vândă cota de participare pe care o dețin în perimetrul de explorare- dezvoltare- producție gaze EX-30 Trident din Marea Neagră, au spus pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Cel mai îndreptățit să preia participația ar fi Romgaz, partenerul său în proiect, însă nu va face acest pas până nu va obține toate informațiile necesare. De aceea, mai întâi va intra în camera de date. Potrivit surselor citate, nu Legea Offshore ar fi motivul pentru care Lukoil vrea să-și vândă participația.
- Lukoil deține 87,8% din proiectul Trident, iar Romgaz 12,2%. În perimetrul Trident ar fi fost descoperite circa 32 de miliarde metri cubi de gaze, echivalentul consumului în România pe trei ani. Informația despre vânzarea participației a apărut mai întâi pe G4media.
Reamintim că Lukoil ar fi fost interesat să preia participația deținută de americanii de la Exxon într-un perimetru mult mai valoros, cea din Neptun Deep. Însă, Guvernul se opune unei astfel de tranzacții. De altfel, a emis și un act normativ care blochează tranzacția. Potrivit OUG, autoritățile române pot refuza, din motive de siguranță națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene sau de resortisanți ai țărilor terțe Uniunii Europene.
Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) a criticat această decizie, spunând că reduce încrederea investitorilor internaționali și va limita concurența pentru noi acorduri și proiecte în România.
Virgil Popescu, ministrul economiei, a anunțat zilele trecute că Romgaz ar putea prelua întreaga participație deținută de Exxon la Neptun Deep, adică 50% din proiect, celalată jumătate fiind deținută de OMV Petrom.
Deciziile de investiție în Marea Neagră au întârziat foarte mult din cauza legislației nefavorabile companiilor care dețin licențele. OMV Petrom, care deține licență pentru perimetrul Neptun, alături de americanii de la Exxon, amână de la an la an decizia de investiții. Companiile solicită modificarea Legii Offshore, însă lipsește voința politică. Actualul Guvern spune că vrea modificare prin Parlament, însă doar când va exista consens politic.
Citește și
- Actionarii Romgaz au aprobat o crestere firava de 2,2% a participatiei la un zacamant de gaze de 32 miliarde mc din Marea Neagra, in timp ce partenerul sau Lukoil isi creste cota pana la 87,8%
- Exxon nu va putea să vândă rușilor participația din Marea Neagră/ OUG care permite statului să refuze tranzacția a fost publicată în Monitorul Oficial, cu o întârziere de peste trei săptămâni
- Guvernul analizează posibilitatea ca Romgaz să preia întreaga participație de la Exxon din Marea Neagră