Lunga rafuiala a lui Calin Popescu-Tariceanu cu justitia in apararea penalilor / Vezi in text un inventar al exceselor comise de presedintele Senatului
Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu l-a convocat, merti, pe prim-ministrul Ciolos in plen pentru a da explicatii cu privire la aplicarea unei sentinte penale, a unei decizii a justitiei, in cazul Antenelor. Nu este pentru prima data cand Tariceanu critica justitia sau incalca separarea puterilor in stat, acesta a fost in trecut sanctionat pentru declaratiile sale atat de CSM, cat si de prim-vicepresedintele Comisiei Europene.
- Hotnews va prezinta situatiile in care presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a intrat in conflict cu justitia.
16.02.2016 Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, il convoaca pe premierul Ciolos pentru a da explicatii in fata senatorilor despre situatia Antenelor. Tariceanu a acuzat „un grav atentat la libertatea de exprimare” comis de ANAF prin somatia de evacuare in 5 zile lucratoare a sediului Antenelor din Baneasa. Astfel, ca reprezentant al puterii legislative, Tariceanu a cerut executivului sa explice punerea in aplicare a sentintei penale pronuntate in dosarul ICA-Voiculescu, a unei decizii a justitiei, adica recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro prin trecerea in proprietatea statului inclusiv a cladirii unde isi au sediul televiziunile din trustul Intact. Tariceanu implica Parlamentul in conflictul sau cu justitia si cere explicatii de la Executiv, incalcand separarea puterilor in stat.
5.02.2016 Calin Popescu-Tariceanu cere Guvernului sa respinga raportul MCV pe justitie, intrucat Bruxelles-ul acuza Parlamentul ca ar crea obstacole in calea justitiie, prin refuzarea ridicarii imunitatii unor deputati sau senatori. Expertii au cerut in raportul MCV obligarea parlamentarilor prin codul de conduita sa respecte independenta justitiei. In schimb, presedintele Senatului a acuzat ca documentul ar fi dezechilibrat si plini de greseli si a cerut incetarea MCV-ului,potrivit Digi24.
7.09.2015 Presedintele Senatului a cerut schimbarea urgenta a legii pentru a elimina „abuzurile justitiei”. „Parlamentul trebuie să adopte măsuri legislative care să elimine neregulile şi abuzurile unor magistraţi şi interferenţa neavenită în actul de Justiţie a unor instituţii din afara autorităţii judecătoreşti”, a afirmat Tariceanu. Acesta a subliniat ca nu este normal ca „stabilitatea în funcţii înalte şi reputaţia politicienilor să atârne de declaraţiile vreunui denunţător aflat, eventual, în penitenciar şi care ar spune orice ca să mai scape din pedeapsă”. De asemenea, Calin Popescu-Tariceanu l-a aparat pe Sorin Oprescu, criticand modul in care a actionat DNA-ul in actiunea flagrant.
25.06.2015 Prim-vicepresedintel Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat ca: „I-am spus foarte clar lui Tariceanu ca nu o poate ataca pe sefa instantei supreme. Nu-mi place ca in prezent este o confruntare deschisa intre doua puteri ale statului, Parlament si sistemul judiciar, care se critica reciproc in public, in media. Asta nu e bine pentru niciuna dintre ele si sper ca toata lumea intelege acest lucru in Romania”.
22.06.2015 Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca presedintele Senatului a incalcat independenta justitiei prin scrisoarea deschisa in care cerea demiterea Laurei Codruta Kovesi si a Liviei Stanciu. CSM a sustinut ca astfel de „actiuni concertate ale unor reprezentanți ai Senatului României și ale unei părți din mass-media românească ce tind la afectarea echilibrului puterilor în stat prin subminarea autorității puterii judecătorești și a sistemului judiciar în ansamblul său”,informeaza Agerpres.
12.06.2015 Presedintele Senatului a sustinut ca nu este rolul ambasadorilor sa dea sfaturi, la o zi dupa ce ambasadele Olandei si Statelor Unite au criticat faptul ca evolutiile din Parlament ridica probleme mai largi privind atitudinile fata de coruptia din Romania si, respectiv, ca legea nu se aplica egal tuturor, dupa votul pe ridicarea imunitatii lui Victor Ponta,potrivit Digi24.
10.06.2015 Calin Popescu-Tariceanu a atacat-o pe sefa ICCJ, Livia Stanciu, sustinand ca: „In cazul Ponta nu e conflict de interese. Doamna Livia Stanciu sa puna mana sa citeasca Constitutia! Ea priveste imunitatea ca Gigel de la scularie. Nu e de resortul DNA, nici al Parchetului General, nu e de resortul procurorilor. Justitia nu poate ancheta deciziile politice ale guvernelor”.
9.06.2015 Tariceanu a acuzat ca dosarul in care DNA a inceput urmarirea penala a fostului premier Victor Ponta ar fi un abuz de putere din partea justitiei. Presedintele Senatului a subliniat ca justitia nu este infailibila si nu este nicio problema daca unii oameni politici o critica. „Parlamentul este singura institutie demmocratica, spre deosebire de justitie care nu este o institutie democratica – nu mai vorbesc de procuratura care functioneaza ca o institutie semi-militarizata”, a declarat Tariceanu.
8.06.2015 Presedintele Senatului a anuntat ca va infiinta o comisie parlamentara speciala pentru evaluarea democratiei si a statului de drept. Motivul invocat de acesta a fost nevoia de a restaura increderea cetatenilor in justitie, la doar trei zile dupa inceperea urmaririi penale a fostului premier Victor Ponta, cel care l-a ajutat sa fie votat in fruntea Senatului. Tariceanua a sustinut atunci ca: „Daca nu vom reusi sa redam increderea cetatenilor in actul de justitie atunci sigur ca nu putem sa vorbim de statul de drept si drumul este pavat pentru derapaje de la democratie si instalarea unui regim autoritar asa cum s-a incercat in perioada regimului Basescu”. Comisia trebuia sa faca o evaluare „cu privire la modul de functionare al principalelor institutii din Romania si al modului în care se respecta, de exemplu, raporturile dintre puterile statului, echilibrul puterilor şi controlul lor reciproc, independenta puterilor în stat”, dupa cum a mentionat presedintele Sentaului,citat de Digi24. La finalul procesului de evaluare a democratiei, care ar trebui sa dureze 9 luni, Tariceanu a precizat ca senatorii din comisie trebuie sa vina cu o serie de propuneri „capabile să corecteze neajunsurile democratice cu care ne confruntam în momentul de fata”.
26.05.2015 Calin Popescu-Tariceanu i-a cerut, printr-o scrisoare deschisa, presedintelui Iohannis sa le inlature prin demitere sau demisie pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, si pe sefa ICCJ, Livia Stanciu. Astfel, in calitate de reprezentant al camerei superioare a Parlamentului, Tariceanu i-a cerut presedintelui Iohannis sa demita doua reprezentate ale justitiei, o alta interferenta in separarea puterilor in stat. Presedintele Senatului a acuzat-o pe Kovesi ca a arestat-o preventiv in mod nedrept pe Mariana Rarinca in urma unui denunt calomnios al Liviei Stanciu, pentru ca ulterior sa fie declarata nevinovata de instanta de apel. Tariceanu a acuzat ca justitia nu inseamna „intarirea institutiilor represive care pot duce la astfel de abuzuri”. In acelasi timp, Tariceanu a cerut inceperea unor anchete disciplinare in cazul lui Kovesi si Stanciu.
13.05.2015 Presedintele Senatului, dupa o intalnire cu ambasadorii SUA, Marii Britanii, Olandei si Germaniei, a pornit un atac fervent impotriva justitiei. Tariceanu a acuzat „spectacolul deplorabil al catuselor” si „un show-ul mediatic” in care prezentarea unor oameni incatusati „inlatura prezumtia de nevinovatie si creeaza senzatia de transfer a justitiei din sala de judecata in strada”. Senatorul a criticat justitia, sublinind ca „un stat de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive, ci institutii puternice capabile sa apere drepturile si libertatile cetatenesti in fata abuzurilor pe care unii le pot face”.
16.01.2014 Senatorul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca Romania are o problema serioasa, care se numeste justitia. „Atitudinile unor lideri politici importanti nu sunt inspirate in comentarii la adresa justitiei si a unor decizii care nu ar trebui comentate, mai ales cand sunt luate cu unanimitate. Cred ca trebuie sa acceptam si principiul independentei justitiei si neutralitatii ei”, a subliniat Tariceanu,relateaza ziare.com