Lungmetrajul de animatie Crulic, regizat de Anca Damian – mentiune speciala la Festivalul de Film de la Varsovia
Filmul de animatie „Crulic- Drumul spre dincolo”, in regia Ancai Damian, a primit o mentiune speciala la Festivalul International de Film de la Varsovia, incheiat duminica, anunta Mediafax. Trofeul festivalului a revenit productiei „Roza/Rose” de Wojciech Smarzowski, in timp ce premiul pentru cel mai bun regizor i-a fost acordat lui Santiago Amigorena, pentru „Another Silence”. Cea de-a 27-a editie a Festivalului International de Film de la Varsovia s-a desfasurat in perioada 7 – 16 octombrie.
După ce a fost prezentat în festivaluri internaţionale de prestigiu, printre care cele de la Locarno – unde a câştigat o menţiune specială -, Namur şi Telluride, „Crulic – Drumul spre dincolo”, primul lungmetraj de animaţie românesc din ultimii 20 de ani, intră în cinematografele din România, pe 21 octombrie.
Scris, regizat şi produs de Anca Damian, narat de Vlad Ivanov („Poliţist, adjectiv”, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, „Principii de viaţă”) şi Jamie Sives („Înfruntarea titanilor/ Clash of the Titans”, „Triaj/ Triage”), filmul spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei, şi abandonat de toată lumea până la moartea sa, după ce a făcut greva foamei.
Simultan cu lansarea din România, lungmetrajul continuă să fie selectat în numeroase festivaluri internaţionale, unde a fost deja evaluat ca fiind una dintre peliculele favorite, atât în rândul publicului, cât şi al criticilor.
Jay Weissberg, de la publicaţia specializată Variety, scrie despre film: „O frumoasă lucrare de artă şi povestea puternică sunt elementele cheie ale docu-animaţiei «Crulic – Drumul spre dincolo», ce spune povestea kafkiană a unui român arestat în Polonia şi abandonat de toată lumea până la moartea în urma unei greve a foamei”.
Cazul real al românului Claudiu Crulic a provocat indignare în presă şi în rândul opiniei publice. În urma tragediei, Adrian Cioroianu, ministrul de Externe al României la vremea respectivă, a fost nevoit să îşi prezinte demisia, în timp ce, în Polonia, trei doctori sunt încă judecaţi pentru moartea lui Crulic.
Filmul povesteşte însă drama cu un umor proaspăt, care provoacă atât râsul, cât şi plânsul. Regizoarea Anca Damian a ales să prezinte povestea lui Crulic din perspectiva personajului principal, care relatează „de dincolo” evenimentele ce au dus la moartea sa tragică. Excepţional interpretată de Vlad Ivanov, vocea personajului Crulic primeşte o profunzime cutremurătoare.
Anca Damian a semnat, în 2008, regia lungmetrajului de ficţiune „Întâlniri încrucişate”, selectat de numeroase festivaluri internaţionale de film ca Pusan, Chicago, Goteborg, Pune International Film Festival, Festival of East European Cinema (Cottbus), India International Film Festival (Goa) şi Rome Independent Film Festival. Regizoarea a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L Caragiale” şi este doctor în arte, cinema şi media. A lucrat ca director de imagine al lungmetrajelor „Rămânerea” (1991) şi „Drumul câinilor” (1992) şi la o serie de scurtmetraje şi documentare premiate.
„A Very Unsettled Summer” este titlul următorului lungmetraj produs şi regizat de Anca Damian, un proiect aflat încă în lucru.
„Crulic – Drumul spre dincolo” este o producţie Aparte Film, coprodus de Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Editura Video a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Krakow Festival Office. Filmul este cofinanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Polish Film Institute, Krakow Regional Film Fund şi realizat cu sprijinul HBO România, TVR şi al Fundaţiei Soros România.