Sari direct la conținut

Luptă dură pentru șapte funcții de conducere la Electrica / În cursă se află și un șef de birou vamal, criticat de PNL în timpul guvernării Dăncilă

HotNews.ro
Electrica, Foto: Tradeville
Electrica, Foto: Tradeville

​Acționarii Electrica sunt convocați miercuri, 28 aprilie, să aleagă, la solicitarea neașteptată a Ministerului Energiei, noi membri ai Consiliului de Administrație sau noi mandate pentru cei aflați deja în funcții. S-au înscris pe listă 14 candidați, lucru de înțeles având în vedere că pentru astfel de funcții indemnizațiile sunt mari, iar munca este puțină. Lupta este dură, mai ales că au început să curgă și acuzații de incompatibilitate în cazul unora dintre candidați. Printre ei se află și Gicu Iorga, proaspăt șef al biroului vamal Giurgiu, pe care PNL l-a criticat într-o moțiune depusă în aprilie 2019, împotriva fostului ministru al energiei Anton Anton, din timpul guvernului Dăncilă.

Context: Pe data de 5 martie, a fost convocată AGA Electrica pentru data de 28 aprilie. Pe data de 26 martie, Ministerul Energiei a transmis o solicitare de completare a ordinii de zi cu alegerea membrilor Consiliului de Administrație aplicarea metodei votului cumulativ, pentru o perioadă de 4 ani. Aceasta în condițiile în care mandatele actualilor administratori nu expiraseră.

Pe lista candidaților sunt 14 persoane dintre care 7 sunt cele care ocupă în acest moment funcțiile de administratori:

  • Dragos Andrei, domiciliat in Bucuresti, Romania, administrator in functie pana la data AGOA, inscris de drept pe lista candidatilor pentru alegerea membrilor Consiliului de Administratie (Conform Regulamentului ASF 5/2018)
  • Iulian Cristian Bosoanca, domiciliat in Drobeta Turnu-Severin, Jud. Medehinti, Romania, administrator in functie pana la data AGOA, inscris de drept pe lista candidatilor pentru alegerea membrilor Consiliului de Administratie (Conform Regulamentului ASF 5/2018)
  • Radu Mircea Florescu, domiciliat in Bucuresti, Romania, administrator in functie pana la data AGOA, inscris de drept pe lista candidatilor pentru alegerea membrilor Consiliului de Administratie (Conform Regulamentului ASF 5/2018)
  • Bogdan-George Iliescu, domiciliat in Bucuresti, Romania, administrator in functie pana la data AGOA, inscris de drept pe lista candidatilor pentru alegerea membrilor Consiliului de Administratie (Conform Regulamentului ASF 5/2018)
  • Gicu Iorga, domiciliat in Giurgiu, jud. Giurgiu, Romania, administrator in functie pana la data AGOA, inscris de drept pe lista candidatilor pentru alegerea membrilor Consiliului de Administratie (Conform Regulamentului ASF 5/2018)
  • Valentin Radu, domiciliat in Bucuresti, Romania, administrator in functie pana la data AGOA, inscris de drept pe lista candidatilor pentru alegerea membrilor Consiliului de Administratie (Conform Regulamentului ASF 5/2018)
  • Ramona Ungur, domiciliata in Bucuresti, Romania, administrator in functie pana la data AGOA, inscrisa de drept pe lista candidatilor pentru alegerea membrilor Consiliului de Administratie (Conform Regulamentului ASF 5/2018)
  • Alexandru Botez, domiciliat in Bucuresti, Romania, auto-propus
  • George Cristodorescu, domiciliat in Ulm, Baden-Wurttemberg Land, Germania, propus de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD)
  • Marius-Leonard Gherghina, domiciliat in Bucuresti, Romania, propus de FDI Certinvest BET Index, administrat de SAI Certinvest SA
  • Attila Kovacs, domiciliat in Săcele, jud. Brașov, Romania, propus de Alexandru Botez si de David Eduard Antal
  • Adrian-Florin Lotrean, domiciliat in Bucuresti, Romania, propus de Marian Geanta
  • Dragos-Valentin Neacsu, domiciliat in Bucuresti, Romania, auto-propus
  • Ion-Cosmin Petrescu, domiciliat in Bucuresti, Romania, propus de Ministerul Energiei

Dintre aceste persoane, Ramona Ungur și-a dat demisia zilele trecute, după ce a fost acuzată de incompatibilitate. Gabriel Dumitrașcu, fost sef al direcției de privatizare din cadrul Ministerului Energiei, cel care s-a ocupat de listarea Electrica, a dezvăluit, săptămâna trecută, că Ramona Ungur și Bogdan George Iliescu, sunt în situație de incompatibilitate de 3 ani, de când au fost numiți administratori la Electrica. Aceasta pentru că ambii au fost membri, în această perioadă, în Consiliile de Administrație ale altor companii în care statul este acționar: Ramona Ungur la Oil Terminal, iar Bogdan George Iliescu la Transgaz.

Statutul Electrica arată că membrii independenți din cadrul Consiliului de Administrație trebuie „să nu fie acționar semnificativ al Societății, să nu fie și să nu fi fost salariat sau reprezentant al unui acționar semnificativ al Societății, să nu aibă și nu fi avut vreo relație contractuală, pe durata exercițiului financiar încheiat anterior, cu un acționar semnificativ al Societății (semnificativ înseamnă mai mult de 10% din drepturile de vot) sau cu o altă societate controlată de respectivul acționar”.

Statul român, prin Ministerul Energiei, este cel mai mare acționar al Electrica, cu o participație de 48,79%, iar la Oil Terminal și Transgaz este acționar majoritar.

După aceste acuzații, Ramona Ungur a renunțat la funcția de membru în Consiliul de Administrație.

În incompatibilitate s-ar afla și Gicu Iorga, deoarece ca șef de birou vamal este funcționar public. Potrivit Legii 161/2003, calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică.

Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmează:

a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice;

b) în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care funcţionarul public este suspendat din funcţia publică, în condiţiile legii, pe durata numirii sale;

c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată;

d) in calitate de membru al unui grup de interes economic.

Numele lui Gicu Iorga a apărut și în moțiunea simplă depusă de PNL în aprilie 2019. „Nea Gicu Jupânu’ Iorga, șeful clubului de table din Giurgiu și mâna dreaptă a domnului deputat ALDE Toma Petcu, va încasa 10.000 de euro în fiecare lună pentru două ore lucrate la Electrica. Și dacă cineva va îndrăzni să-l dea afară, compania îi va plăti sute de mii de euro despăgubiri! Este strigător la cer! Chiar nu vă e rușine?”, scria în acea moțiune.

De ce prezintă atât de mare interes aceste funcții de administratori ai Electrica. Este muncă puțină răsplătită cu mulți bani, apoi sunt și interesele legate de compania în sine. Indemnizația lunară este de circa 5.000 de euro pentru un membru al CA, în condițiile în care se întrunesc în ședință cam o dată pe lună. De asemenea, ca membru în Consiliul de Administrație ar putea avea mai multă influență în cadrul acestei companii bogate, plină de sinecuri.

Citește și

Electrica, locul în care se refugiază pensionarii și consilierii din zona „ordinii publice și siguranței naționale”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro