Luptele de la Marasesti au permis intrarea Romaniei in Uniunea Europeana
Presedintele Romaniei, Traian Bases?cu, a rostit ieri o cugetare istorica profunda: „Acum 90 de ani a fost un moment de cumpana, care ne-a permis in mod egal si realizarea Marii Uniri, si reintregirea Romaniei, dar chiar si situatia, starea de astazi a Romaniei, de stat membru al Uniunii Europene”.
Fraza de mai sus a fost enuntata cu prilejul participarii presedintelui Basescu la ceremonia de la Marasesti dedicata implinirii a 90 de ani de la marile lupte ale Primului Razboi Mondial. Spre deosebire de alti invitati, care au citit discursuri pregatite dinainte, seful statului a vorbit liber.
„Ca si acum”, in Primul Razboi Mondial, „era important ca armata sa fie un mijloc de descurajare in timp de pace, sa descurajeze pofta de cuceriri a statelor care nu sunt obisnuite sa creeze pacea”, a mai spus presedintele Basescu.
Seful statului n-a precizat la ce state face aluzie, dar se stie ca, in Primul Razboi Mondial, Romania a luptat contra Germaniei, Austro-Ungariei, Bulgariei si Turciei.
Traian Basescu a recunoscut ca „inceputul ostilitatilor din Primul Razboi Mondial ne-a gasit cu o armata nepregatita din cauza politicienilor inconstienti”. In acest context, numai in vara anului 1917, Armata Romana a pierdut peste 27.000 de militari.
Luptele de la Marasti, Marasesti, Soveja si Oituz, cand romanii au tinut in loc armatele dusmane, au reprezentat „poate cel mai important moment din istoria Armatei Romane si unul dintre cele mai importante din istoria neamului”, este de parere Traian Basescu.
Pentru a participa la ceremonia de ieri seful statului a venit cu elicopterul pana la Focsani si de acolo la Marasesti cu limuzina oficiala.
Presedintele Basescu a fost insotit de reprezentantii de varf ai armatei – seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin (apropiat al lui Traian Basescu), loctiitorul sefului SMG, generalul Sorin Ioan, seful Fortelor Terestre, generalul Teodor Frunzeti, si seful Comandamentului 2 Operational de la Buzau, generalul Florian Pinta.
In schimb, ministrul Apararii Teodor Melescanu, membru PNL, a lipsit de la Marasesti. Reprezentanti ai armatei ne-au explicat, jenati, ca „programul incarcat i-a impus domnului ministru sa fie, probabil, prezent in alta parte”.
Totusi, oficialitatile locale din Vrancea au venit sa-l intampine pe seful statului, fara deosebire de culoare politica: prefectul Ion Oprea (PD), subprefectul Mircea Dragos (PNL) si presedintele Consiliului judetean Marian Oprisan (PSD).
Acesta din urma a fost, de altfel, cel mai prietenos cu Traian Basescu, pe care l-a acaparat aproape complet, eclipsandu-l si pe prefectul Oprea, si pe amiralul Marin.