Sari direct la conținut

Macron și liderii stângii fac apel la un pact pentru a învinge extrema-dreaptă în turul doi al alegerilor: „Istoria ne judecă!”

HotNews.ro
Emmanuel Macron , Foto: MOURAD ALLILI / Sipa Press / Profimedia
Emmanuel Macron , Foto: MOURAD ALLILI / Sipa Press / Profimedia

Președintele Emmanuel Macron, liderul stângii radicale Jean-Luc Melenchon și alți politicieni de stânga și-au semnalat disponibilitatea de a forma un pact pentru a limita câștigurile extremei-drepte în turul al doilea al alegerilor parlamentare, din 7 iulie. Scopul este acela de a împiedica partidul lui Marine Le Pen să obțină majoritatea absolută, de 289 de locuri în camera inferioară a Parlamentului, care i-ar permite să formeze guvernul.

Emmanuel Macron a făcut duminică seară apel la o „alianță largă, clar democratică și republicană“ împotriva Adunării Naționale (RN), partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen, care a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor parlamentare.

Într-o declarație trimisă presei, șeful statului a observat că participarea ridicată la urne arată o dorință a francezilor de a „clarifica situația politică”. „Alegerea lor democratică ne obligă”, a spus el, citat de Le Monde.

„În fața Adunării Naționale, a sosit momentul unei alianțe largi, clar democrate și republicane pentru turul al doilea” a cerut el.

RN a obținut 34% din voturi în primul tur al alegerilor parlamentare de duminică și are șanse să obțină majoritatea absolută, de 289 de locuri în parlament, în turul al doilea al scrutinului, din 7 iulie.

Totul depinde însă de jocul alianțelor dintre celelalte partide, care pot decide, în ciuda divergențelor, să susțină un singur candidat – pe cel cu cele mai multe șanse de a învinge candidatul RN.

„Nici un vot în plus pentru Adunarea Națională”

Coaliția de stânga Noul Front Popular, care s-a clasat duminică pe locul al doilea (cu 28-29%), a anunțat deja că își va retrage candidații care au terminat pe locul al treilea în turul întâi, cu scopul de a învinge RN în turul secund, a declarat Jean-Luc Melenchon, liderul partidului stângii radicale Franța Nesupusă (LFI).

„Linia noastră directoare este simplă și clară: nici un vot în plus pentru Adunarea Națională”, a declarat Melenchon.

Partidul lui Raphaël Glucksmann, Place publique, de asemenea parte a alianței stângii, a făcut și el apel la toate partidele de pe locul al treilea să se retragă din turul al doilea. „Istoria ne privește și ne judecă”, a anunțat un comunicat al partidului, care solicită, de asemenea, un „vot clar” împotriva candidaților RN.

Marine Tondelier, secretara națională a Ecologiștilor, a făcut la rândul ei apel la „construirea unui nou front republican” în turul al doilea al alegerilor legislative, provocând direct tabăra lui Emmanuel Macron.

„Ar fi de neînțeles dacă unii oameni ar continua să nu facă distincția între stânga și extrema dreaptă”, a spus ea, făcând apel la „politicienii centriști” să se „retragă dacă (sunt) pe locul al treilea”.

Este neclar deocamdată cum va funcționa un astfel de pact, ținând cont că în timpul campaniei, aliații lui Macron au atacat atât RN, cât și alianța stângii.

Confirmând această atitudine și după scrutin, Edouard Philippe, șeful partidului Horizons, parte a blocului prezidențial, a făcut duminică seară apel la candidații de pe locul al treilea din partidul său să se retragă pentru a evita alegerea unor deputați RN sau ai Stângii Nesupuse.

Ce spun estimările pentru turul doi

Mai multe estimări care anticipează rezultatele finale au fost oferite de institutele de sondaje. Toate dau o majoritate relativă RN-ului, iar unele prevăd posibilitatea unei majorități absolute.

Pentru a obține majoritatea absolută – și pentru a forma guvernul – RN are nevoie de 289 de deputați.

O estimare Ipsos Talan pentru France Télévisions, Radio France, France 24/RFI și LCP Assemblée nationale oferă RN între 230 și 280 de locuri. Alianța stângii ar obține între 125 și 165 de mandate. Iar blocul prezidențial Ensemble ar obține între 70 și 100 de mandate, în vreme ce LR (conservatorii) ar aduna între 41 și 61.

Totuși, aceste estimări trebuie tratate cu precauție, avertizează Le Monde.

Cu aproape 300 de competiții în trei candidați în turul al doilea, orice acord între partide ar putea schimba considerabil rezultatul final. Prezența la vot va fi de asemenea un factor-cheie.

INTERVIURILE HotNews.ro