Mafia farmacistilor
Mai multe farmacii din Cluj sunt suspectate ca au obtinut miliarde de lei, suplimentari aprobate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), declarand ca si-ar fi consumat, in cateva zile, fondul alocat pe luna precedenta.
In urma sesizarii reporterilor ZIUA de Cluj, Corpul de Control din cadrul CJAS va verifica exactitatea datelor, iar daca se constata ca e vorba de fals in declaratii, contractele vor fi reziliate.
Totul a inceput de la declaratiile unei farmaciste din sistem, care a acceptat sa faca dezvaluiri, sub protectia anonimatului, pentru ZIUA de Cluj.
Necazul a inceput cand s-a aflat ca alocarea de fonduri in 2007 va tine cont in proportie de 80% de numarul mediu de zile in care s-a epuizat fondul in semestrul doi al anului 2006 si nu mai conteaza asa mult cati farmacisti angajati lucreaza intr-o farmacie.
Farmacistii favorizati au stiut din timp criteriul de alocare pe 2007 si au facut totul ca sa minta si sa isi ridice artificial fondurile in acest an. In noiembrie, au comunicat un numar minim de zile, desi au eliberat retete aproape toata luna. Declaratia falsa a facut ca, in decembrie, suma suplimentata sa fie fabuloasa, ne-a explicat, sub protectia anonimatului, o farmacista.
Ea sustine ca unele farmacii au primit fonduri atat de mari in decembrie, incat nu au fost in stare sa le consume in luna respectiva. Prim urmare, farmaciile ar fi strans retete in primele zile din ianuarie si le-ar fi decontat ca fiind eliberate in luna decembrie.
Sume fabuloase
Pe site-ul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate(CJAS) Cluj, www.cascluj.ro, sunt publicate fondurile alocate farmaciilor pe luna decembrie. Exista cateva farmacii care au primit suplimentari de fonduri excesiv de mari in comparatie cu fondul initial pe luna decembrie. Este cazul farmaciilor Elixir, Omnia, Cynara, Crisfarm.
Elixir a primit pe luna decembrie 37.781,66 lei, la care se adauga un supliment de 156.612,52 lei. Deci, in total, 194.394,18 lei. Alte farmacii, insa, nu au beneficiat de suplimentari atat de generoase. De exemplu, Farmacia NinaFarm a primit pe luna decembrie 2.860,71, reprezentand fondul initial cu tot cu cel suplimentar.
Problema ar fi, potrivit sursei citate, ca unele farmacii declara ca si-au consumat tot fondul in cateva zile, ceea ce ar fi practic imposibil.
Farmacistii sustin ca sunt in regula
In schimb, proprietarii farmaciilor care au beneficiat de sume suplimentare de zeci de mii de lei neaga ca ar fi depus la CJAS declaratii false. Nu este deloc adevarat, asta se poate verifica la CJAS, deoarece s-a cerut ultimul bon fiscal. Pe lunile trecute am avut sume mai mici fata de decembrie.
Acestea sunt rautati, a spus, intr-o discutie cu reporterii ZIUA de Cluj, un barbat care s-a recomandat drept patronul societatii Crisfarm, Crisan Ovidiu. Proprietarul farmaciei Elixir, Adriana Craciun, spune ca nu stie despre ce vorbim, ca exista alta persoana ce se ocupa cu CJAS, pe care, momentan, nu o putem gasi. Eu tin farmacia deschisa non-stop.
Este normal ca eu mi-am terminat fondul mai repede. Casa (CJAS – n. red.) mi-a cerut ultimul bon. In ceea ce ma priveste pe mine, nu s-au facut declaratii false. Casa sa faca controlul, eu le stau la dispozitie cu totul. Nu ma simt ca as fi facut ceva, a spus proprietara farmaciei Cynara, Ileana Craciun. Proprietarul farmaciei Omnia, Adriana Craciun, nu a putut fi contactat.
Coincidenta sau nu, farmaciile care au primit mari sume suplimentare au un numitor comun. Numele Craciun.
Metoda prin care se descopera frauda
Cum ar putea fi dovedita frauda reclamata? Se poate verifica in cate zile s-a consumat fondul. Trebuie comparata data eliberarii retetei (pe care farmaciile cu pricina au modificat-o in calculator, altfel retetele sunt respinse) cu data bonului de casa corespunzator. Daca pe aceste bonuri apare ianuarie 2007, treaba este clara.
Acest lucru s-a derulat, cred, numai cu incurajarea si sprijinul celor de la CJAS. Faptul ca s-au dus retete mai tarziu la CJAS se poate dovedi prin bonurile de casa de la ultimele retete, spune farmacista. Ea mai sustine ca bonul de casa spune totul (banda de control care a ramas la farmacie). Trebuie verificate mai multe din ultimele retete, nu doar bonul care s-a declarat a fi ultimul.
Este imposibil sa eliberezi retete de un miliard intr-o zi, ca doar nu arunci medicamentele peste tejghea. Aceasta adresabilitate, care trebuia sa distribuie fondurile in conformitate cu consumul real, a fost fraudata, explica farmacista.
CJAS va verifica farmaciile
Problema este si la noi, dar nu am prins-o. O sa verific si Casa, care nu cred ca are vina cea mai mare. Noi luam de buna declaratia lor. Am cerut ultimul bon fiscal.
O sa verificam prin Corpul de Control daca datele farmaciilor sunt cele reale si o sa luam masurile de rigoare conform legii si vom merge pana la rezilierea contractului farmaciilor care au facut declaratii false, a declarat directorul CJAS, Mircea Morosan. El a mai spus ca aplica si respecta normele pe care le fac Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii.
Noi lipeam afise la fiecare farmacie, ca sa se poata vedea ca farmacia elibereaza medicamente. Dupa ce am rezolvat criza, nu am mai facut lucrul acesta deoarece nu am personal, a explicat Morosan.