Mai multi membri CNA reinterpreteaza legea si vor sa scurteze lista posturilor pe care cablistii sunt obligati sa le retrasmita
Discutii naucitoare, joi, la CNA pe seama listei de televiziuni pe care operatorii de cablu sunt obligati sa le retransmita gratuit – asa-numita lista „must carry”. De la 1 februarie, lista innoita, valabila pentru anul in curs, trebuia publicata pe site-ul CNA, insa forul audiovizual a amanat pentru martea viitoare o decizie, intrucat membrii nu au ajuns la un acord privind numarul de posturi pe care aceasta ar urma sa le contina. Intr-o discutie din care reiese ca unii membri CNA nu cunosc Legea audiovizualului, iar altii vor sa interpreteze textul acesteia altfel decat in intelesul juridic folosit de ani de zile, s-a pus problema ca lista „must carry” sa includa mai putine posturi ca in prezent, putand fi lasate „pe bara” canale precum Nasul TV, Look TV, Transilvania L!ve sau TV H.
- Potrivit art. 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu sunt obligati sa difuzeze posturile publice de televiziune, posturi supuse unor acorduri internationale (TV5) si posturile private declarate libere la retransmisie si „fara conditionari tehnice sau financiare”. Acestea din urma pot fi incluse in grilele cablistilor in limita a 25% din numarul de programe retransmise de acestia: astfel, daca un cablist transmite, de exemplu, 80 de posturi, 20 trebuie sa fie din lista must-carry, potrivit legii, asa cum a fost ea inteleasa pana acum. Criteriul de selectie este acela al audientei – posturile cu audienta cea mai mare trebuie incluse primele, iar cele cu audienta mai mica pot ramane „pe afara” daca limita de 25% este depasita.
In a doua jumatate a lui 2013, dupa retragerea voluntara a Pro TV, care a optat sa nu mai fie liber la retransmisie, deci sa fie platit de cablisti, lista must carry a inclus 24 de posturi. Acum, CNA trebuie sa publice lista valabila pentru anul 2014.
In urma cu un an, ARMA (asociatia care detine datele de audienta TV) a transmis o lista a audientelor medii ce includea valori cu trei cifre dupa virgula. Acum, ARMA a transmis la CNA doua liste – una care se limiteaza la zecimi, iar a doua – cu patru cifre dupa virgula, asa cum furnizeaza datele de audienta actualul masurator al audientelor, Kantar Media.
- Prima lista furnizata de ARMA, cea cu o cifra dupa virgula, include doar 20 de posturi dintre cele care s-au declarat libere la retransmisie. Dintre acestea, ultimele 10 au un rating mediu de 0,1 (toate cifrele sunt rotunjite), iar lista se termina cu Gsp TV, Trinitas TV, U TV, National 24 Plus si Music Channel.
- A doua lista – cea cu patru cifre dupa virgula – include 30 de posturi declarate libere la retransmisie, printre care se numara Look TV (locul 21 – rtg% 0,0281), Nasul TV (locul 23 – 0,0185), Transilvania L!ve (locul 25), TV H (locul 26) si se incheie cu Alfa Omega TV, Credo TV, Travel Mix.
Existenta celor doua liste nu a fost explicata limpede la CNA, dupa cum au relatat pentru HotNews.ro participanti la sedinta de azi. Dar lista restransa a fost folosita drept argument de catre mai multi membri pentru a justifica o eventuala scurtare a numarului de posturi pe care cablistii sa fie obligati sa le retransmita, unii cerand, chiar, limitarea listei „must carry” la doar 10 canale (chiar doua canale – numar propus de membrul CNA Narcisa Iorga pentru a demonstra ca legea este reinterpretata abuziv).
Nu a fost luata, deocamdata, nicio decizie, subiectul urmand sa fie reluat martea viitoare. Dar, daca va fi aprobata o lista redusa la 20 de programe, de exemplu, cablistii ar putea sa nu mai fie obligati sa retransmita posturi precum Look TV, Nasul TV sau TV H. Limitarea numarului de canale a fost sustinuta printr-un nou inteles dat de cel putin doi membri CNA – Radu Calin Cristea si Christian Mititelu – formularii „in limita a 25%”, formulare folosita in lege.
Paginademedia.ro a publicat, joi, pasaje din discutiile de la CNA, din care reiese ca mai multi membri CNA fie nu stiu – sau pretind ca nu stiu – ce spune Legea audiovizualului, pe baza careia functioneaza acest for, fie spun ca aceasta a fost interpretata gresit ani de zile. Redam mai jos o parte din discutii:
- Monica Gubernat: Posturile Societatii Romane de Televiziune intra in limita a 25% sau sunt calculate separat? Pentru ca mie nu mi se pare corect sa intre separat, trebuie sa fie in limita a 25%.
- Razvan Frinculescu, seful directiei licente si autorizari: Interpretarea data de colegii de la juridic la lege a fost ca canalele societatii romane de televiziune se adauga la cei 25% ai radiodifuzorilor privati.
- Reprezentant Juridic: Nu este doar interpretarea noastra, ci si a instantelor si a Inaltei Curti care au stabilit ca sunt trei obligatii distincte si ca programele SRTV nu intra in cele 25%.
- Christian Mititelu: Dar ce spune curtea, 25% din ce?
- Reprezentant Juridic: RCS a atacat la Curtea Constitutionala art 82. Curtea a decis ca astfel cum este formulat art 82 nu este neconstitutional. Este in functie de capacitatea tehnica a societatii respective. Nu putem sa dam o alta interpretare.
–-
- Vasile Buda: Nu inteleg cum un distribuitor care are 80 de canale el are obligatia ca 20 din 80 sa fie must carry. Asta inseamna ca nu e obligat sa transmita toata lista must carry.
- Juridic: Nu, e in functie de numarul de canale pe care le are alocate.
- Vasile Buda: Daca iau 20 din lista, nu sunt obligat sa-i iau pe primii 20.
- Juridic: Ba da, in ordinea descrescatoare, dupa criteriul audientei. (…)
- Viorel Vasile Buda: Explicati-mi sa inteleg de ce trebuie sa le iau in ordine?
- Juridic: Pentru ca legea prevede asa: criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta.
––
- Christian Mititelu: Parerea mea este si cred ca merita incercat sa reducem aceasta lista. Nu s-a testat niciodata la inalta curte sintagma „in limita a 25%”. E interpretabil. Atata timp cat e interpretabila, putem incerca sa limitam aceasta lista, daca nu, sigur ca e mult mai comod pentru toti sa ne ducem acasa si sa o publicam asa cum este.
–-
- Radu Calin Cristea: Deci este o interpretare care nu are absolut niciun fel de echivoc. In limita a 25% este perfect echivalent cu pana la. Deci 25% este plafonul maxim, fara echivoc. In aceasta situatia punem ghilotina la o audienta mai ridicata si ii scapam pe distribuitori de povara unor posturi care au niste ascultatori undeva sub 0 sau lasam lucrurile asa cum sunt in acest moment. Daca mergem pe ideea ca punem „ghilotina”, incluzand Favorit TV, la o audienta ce este peste 1,5.
- Narcisa Iorga: Consider ca este un abuz pe care CNA il poate indeplini astazi. In cazul acesta, daca dumneavoastra decideti cu sase voturi ca nu mai conteaza cum s-a interpretat legea pana acum. Daca trecem de aceasta prevedere legala si interpretam altfel legea, atunci hai sa ne oprim la locul trei, pentru ca dupa acest loc este sub zero audienta. Eu propun ca lista must carry sa se opreasca dupa Antena 3.
- Radu Calin Cristea: Daca CNA-ul a interpretat-o altfel pana acum, atunci CNA-ul a gresit.