Sari direct la conținut

Majoritatea americanilor spun că nu au 1.000 de dolari să acopere o cheltuială de urgență

HotNews.ro
Dolar puzzle, Foto: Ulazdimir Ishkula / Alamy / Profimedia Images
Dolar puzzle, Foto: Ulazdimir Ishkula / Alamy / Profimedia Images

Majoritatea americanilor afirmă că nu își pot permite să acopere cheltuieli de urgență de 1.000 de dolari din economiile lor după turbulențele economice din ultimii ani, relatează CNBC.

Concluzia aparține unui nou raport al Bankrate, o firmă de consultanță financiară de la New York, care arată că doar 44% din americanii sondați în vederea întocmirii raportului au declarat că ar putea să apeleze la economii pentru a achita o cheltuială neprevăzută.

Restul de 56% au răspuns că ar fi nevoiți să apeleze la cardul de credit sau să se împrumute de la familie sau prieteni.

„Realitatea este că, din păcate, în esență suntem o națiune care trăiește de la un cec la altul”, a declarat pentru CNBC Mark Hamrick, unul dintre analiștii economici de la Bankrate.

„Suntem o societate bazată pe consum în care oamenii sunt implorați constant să își cheltuiască banii iar mesajul nu este la fel de puternic când vine vorba de economisirea banilor”, a adăugat el.

Analistul spune că este „remarcabil” că americanii nu își pot permite o asemenea cheltuială în condițiile actuale

Hamrick mai spune că turbulențele economice în succesiune rapidă din ultimii 5 ani, de la impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei la inflația ridicată, au produs un șoc pentru finanțele personale ale multor americani.

„Este chiar remarcabil că inclusiv în mediul actual, cu o rată scăzută a șomajului și o piață a muncii care a fost atât robustă, cât și rezilientă, în ultimii ani, încă avem acest procent remarcabil de mic de americani care ar putea achita o astfel de cheltuială de urgență” de 1.000 de dolari, a subliniat economistul.

Investitorul legendar Michael Burry avertiza încă din vara lui 2022 că americanii își consumă economiile într-un ritm alarmant, însă criza prognozată de acesta la momentul respectiv nu s-a materializat în condițiile în care locuitorii SUA au apelat la cardurile de credit pentru a se menține pe linia de plutire.

Un raport publicat în noiembrie anul trecut de economiștii de la Rezerva Federală a statului New York a că plățile făcute de americani cu ajutorul cărților de credit în trimestrul 3 al anului trecut au atins cel mai înalt nivel din 1999, când au început să fie colectate date legate de acest indicator.

Datoriile făcute de americani cu cardurile de credit au depășit un trilion de dolari anul trecut

Datele publicate de Fed New York arătau că între iulie și septembrie 2024 balanțele cărților de credit folosite de americani au crescut cu 48 de miliarde de dolari, datoria totală acumulată cu ajutorul acestora ajungând la nu mai puțin de 1,08 trilioane de dolari.

Deși inflația a început să scadă în SUA cu a doua jumătate a anului trecut, nivelul economiilor americanilor s-a prăbușit în timpul pandemiei. Mai exact, economiile personale din Statele Unite au scăzut între primăvara lui 2021 și vara lui 2022 de la 25% la 3,8% din PIB-ul american.

Deși bursa de la New York a înregistrat creșteri record anul trecut și economia SUA a sfidat toate așteptările privind intrarea în recesiune, înregistrând, dimpotrivă, o creștere robustă, majoritatea sondajelor de opinie arată că americanii sunt nemulțumiți de modul în care președintele Joe Biden a gestionat economia.

Această nemulțumire a alegătorilor privind situația economică reprezintă foarte probabil una dintre cele mai mari îngrijorări pentru echipa de campanie a lui Joe Biden în vederea alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro