Sari direct la conținut

Mama, ce le-au tras-o!

Gazeta de Maramures

Dupa trei tentative nereusite, la a patra convocare pentru constituirea noului Consiliu Judetean s-au prezentat toti alesii valizi, respectiv 34 din 35 consilieri. Reprosurile presei, probabil, si mai ales postura de judet codas au cantarit greu si cei votati in 6 iunie au venit, au vazut si au plecat. Unii invingatori, altii invinsi.

Sedinta de constituire a Consiliului Judetean (CJ) a fost anosta. Presa astepta sa „curga sange”, dezbateri furtunoase, rasturnari ale raportului de forte. Nimic. Ne mai intrebam ce rost au avut cele trei amanari, timp pierdut pentru un judet si asa dotat cu „politicieni-dezastru”.

Prefectul Ioan Buda a constatat ca la sedinta de constituire exista cvorum si a dat „unda verde” presedintelui de sedinta, George Ilovan (PSD), decanul de varsta al consilierilor judeteni. Cel mai disputat punct de pe ordinea de zi a fost, paradoxal, constituirea comisiei de validare a consilierilor.

Corigenti la aritmetica

Potrivit reglementarilor, comisia de validare este formata din consilieri propusi de partidele care compun CJ, reprezentarea fiind facuta procentual, in functie de numarul de consilieri ai formatiunii respective. Opozitia a propus trei membri. Prin vocea fostului prezident, Alexandru Cosma, PSD a cerut ca din comisie sa faca parte doi membri PSD. Si a inceput circul.

Aproape doua ore, cei 34 au tot dezbatut cati membri sa faca parte din comisia de validare. S-au facut calcule „complexe” de aritmetica elementara. Pana si presa, exasperata, a inceput sa calculeze. Presedintele de sedinta, Ilovan, a avut o prestatie penibila.

Printre balbe a fost nevoit sa-si contrazica colegii de partid, carora le ieseau doi consilieri, desi aritmetica nu are culoare politica. Pana la urma, Ilovan a comunicat concluzia soptita de secretarul CJ, interimarul Ionica Pop (copilul de suflet al prezidentului Cosma). Doar un consilier PSD avea dreptul de a fi membru in comisie.

Nu am inteles ce s-ar fi intamplat daca ar fi fost, de exemplu, doi pesedisti. Comisia de validare are doar rolul de valida consilierii, de a numara voturile pentru alegerea presedintelui si vicepresedintilor si de a da citire rezultatelor. Dupa dezbaterea furtunoasa, s-a ales celebra comisie in formula un consilier PSD, unul PNL si al treilea PD.

Evident, dupa acest razboi al nervilor a fost nevoie de o pauza. In hol, la o tigara, ziaristii prognozau ca spectacolul abia incepuse. Daca pentru o comisie banala a fost atata circ, ce va urma la punctul important al alegerii presedintelui si a celor doi vicepresedinti?!

Un fas…

Pauza a fost folosita de liderii de partide pentru ultimele instructiuni. Opozitia (PNL, PD, PRM, UDMR) s-a grupat in stanga salii de sedinte. Cum incerca vreunul din consilieri sa „evadeze” era chemat la ordin. Pesedistii s-au imprastiat prin hol, celularele au inceput sa bazaie, iar Cosma&Co. incercau sa contracareze un previzibil esec.

Dupa epuizarea pauzei, s-a trecut la validarea consilierilor. Cititi cu balbele de rigoare ale „decanului” Ilovan, consilierii din opozitie si primii pesedisti au fost validati. De la „un punct calculat” s-a rupt filmul unanimitatii. Cum era prezentat un pesedist, opozitia se abtinea, in bloc. La un moment dat, Ionica Pop nici nu se mai obosea sa numere voturile.

Anunta mecanic, in cazul pesedistilor ca sunt 21 de abtineri (consilierii Opozitiei). In sala s-a facut o oarecare liniste si impresia a fost ca PSD nu s-a asteptat la aceasta stratagema din partea colegilor de culoare liberalo-democrato-peremisto-udemerista.

Rezultatul? Noua consilieri PSD nu au fost validati, in concluzie ei nu aveau drept de vot la punctul cu alegeri pentru conducerea executiva. Socul cel mare a fost pentru consilierii PSD care nu au mai facut parte din CJ. Protestele anemice si reprosurile pesediste nu au avut nici un efect. Opozitia se folosise de o prevedere discutabila, dar legala.

Precedentul a fost in 2000, cand nu au fost validati cinci consilieri. Atunci, respectivii au apelat la justitie si dupa vreo 2 ani de judecata au trebuit sa accepte ca procedeul este „o portita legala”.

Victorie lejera

A urmat o noua pauza, in care cei nevalidati au fost nevoiti sa plece. PSD a ramas cu patru consilieri validati. Jocurile erau facute si era limpede ca nu mai exista nici o sansa pentru reprezentantii partidului de guvernamant sa obtina ceva. De pe scaunul din prezidiu, prefectul Buda urmarea inexpresiv cum filiala pe care o conduce a pierdut totul.

La al treilea punct a fost nevoie sa fie schimbat presedintele de sedinta si cei doi secretari, toti fiind pesedisti nevalidati. Noul presedinte de sedinta, liberalul Vasile Berci nu a facut decat sa dea curs alegerilor pentru cele trei functii de conducere. Opozitia a facut trei propuneri.

Presedinte – liberalul Marinel Kovacs, iar vicepresedinti democratul Pamfil Berceanu si Emil Marinescu din partea PRM,. Votul a fost „secret” si in urma numararii voturilor, cei propusi au obtinut unanimitatea, mai putin Marinescu, care a avut doua voturi udemeriste impotriva (o pierdere „programata”). Cei alesi au venit la tribuna, iar Kovacs a tinut un discurs patetic.

Toata chestia cu votul a durat mai putin decat povestea cu comisia care a consemnat victoria lejera a aliantei anti-PSD. O victorie fara istoric, dar bine gandita, strategic. Am aflat ca opozitia avea si un plan „B” in cazul in care nu ar fi iesit lucrurile asa.

Pana la urma, cel mai important este ca desi pe ultimul loc in randul judetelor din tara, in ceea ce priveste constituirea CJ, Maramuresul are un consiliu judetean. Nu „rosu”, ci galben-albastru.

Negocieri pentru comisii

Vineri a avut loc o sedinta extraordinara a CJ pentru alegerea comisiilor de specialitate (ocazie cu care au fost validati si cei noua pesedisti). Pesedistii au parut resemnati, concentrandu-si energiile pentru a obtine locuri bune in comisiile de specialitate. Normal, au iesit scantei. Pana la urma, consilierii PSD au cerut timp pentru negocieri, nefiind multumiti de locurile primite.

Fostul prezident Cosma a dorit sa faca parte din comisia economico-financiara. Consilierii puterii in administratia judetului s-au opus. Cosma a „amenintat” ca va demisiona din CJ daca nu obtine locul in comisia dorita. Finalul a fost amanat pentru viitoarea sedinta si dupa negocierile solicitate de PSD. In zadar, pronosticam noi.

Culise: Fostul prezident Cosma il striga cu disperare pe liderul democrat, Mircea Man, invitandu-l la o discutie privata. Senatorul PRM, Liviu Doru Bindea era implorat de pesedisti sa-si deschida mobilul pentru a putea fi sunat de C.V. Tudor. Bindea a refuzat elegant, pe motiv ca este o sedinta solemna si liderul filialei, Emil Marinescu, are telefonul deschis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro