Sari direct la conținut

Marea Britanie: Boris Johnson se luptă pentru supraviețuirea sa politică, după o revoltă a zeci de parlamentari conservatori / Cum se va decide dacă rămâne premier

HotNews.ro
Boris Johnson, Foto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia
Boris Johnson, Foto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

Premierul britanic Boris Johnson se luptă miercuri pentru a rămâne prim-ministru după o revoltă a propriilor parlamentari, furioși din cauza seriei de petreceri ținute în Downing Street în timpul lockdown-urilor, scrie Reuters.

Ajuns șef al guvernului cu scopul declarat de a „pune în practică Brexitul”, Johnson a adus partidului său, în 2019, cea mai mare majoritate din ultimii peste 30 de ani, dar acum se confruntă cu cereri de demisie după o serie de dezvăluiri despre petrecerile din Downing Street în timpul carantinelor COVID.

Johnson și-a cerut scuze în repetate rânduri pentru aceste reuniuni și a declarat că nu a știut despre multe dintre ele, deși a participat la ceea ce a spus că a crezut că este un eveniment de lucru pe 20 mai 2020.

Pentru a declanșa o contestare a șefului partidului, 54 dintre cei 360 de parlamentari conservatori din parlament trebuie să trimită scrisori de neîncredere către Comitetul 1922 al partidului.

Zeci de parlamentari conservatori s-au revoltat

Nu mai puțin de 20 de parlamentari conservatori care și-au câștigat locurile la ultimele alegeri generale din 2019 intenționează să trimită scrisori de neîncredere în Johnson, potrivit Telegraph.

„Un grup de parlamentari aleși în 2019 vor trimite scrisori pentru a încerca să atingă pragul de 54 pentru a declanșa o contestare. S-ar putea să se atingă numărul 54”, spune Laura Kuenssberg, editor politic la BBC.

O analiză a ziarului The Times arată că 58 de parlamentari conservatori l-au criticat pe premier.

Scrisorile sunt confidențiale, astfel că președintele comitetului 1922 este singura persoană care știe câți legislatori le-au transmis.

Johnson se va adresa parlamentului miercuri, după ce se așteaptă ca guvernul său să aprobe planurile de a pune capăt restricțiilor impuse recent pentru a combate răspândirea COVID-19 în Anglia.

Măsurile din „Planul B” au fost introduse de guvern luna trecută, deoarece tulpina Omicron s-a răspândit rapid în Marea Britanie.

Acestea au inclus recomadări pentru lucrul de acasă, acolo unde este posibil, măști pentru spațiile închise și pașapoarte de vaccinare pentru evenimentele de masă.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro