Marea Britanie: Meta lui Zuckerberg a fost dată în judecată și i se cer daune de 2,3 miliarde de lire sterline
Meta lui Mark Zuckerberg este dată în judecată pentru daune de 2,3 miliarde de lire sterline într-un proces colectiv care susține că 44 de milioane de utilizatori Facebook din Marea Britanie au fost exploatați după ce s-au înscris la rețeaua de socializare, scrie The Guardian.
Cazul susține că Meta a încălcat Legea concurenței din 1998 prin stabilirea unui „preț nedrept” pentru utilizatorii Facebook din Marea Britanie atunci când li se oferă acces la serviciu. Procesul introdus de expertul juridic Liza Lovdahl Gormsen susține că prețul pentru accesarea Facebook, care nu percepe taxe utilizatorii săi, este predarea datelor personale care generează cea mai mare parte a veniturilor companiei.
La nivel mondial, Meta realizează 98% din veniturile sale de la agenții de publicitate, care sunt capabile să vizeze anumite categorii demografice și de consumatori, deoarece compania și-a construit profiluri ale utilizatorilor săi prin activitatea lor online.
„Ei exploatează utilizatorii prin preluarea datelor lor personale fără a-i recompensa în mod corespunzător pentru preluarea acestor date”, a spus Lovdahl Gormsen, care a adăugat că Facebook are o relație „complet disproporționată” cu utilizatorii săi. „Nu cred că utilizatorii sunt complet informați atunci când dau clic pe termeni și condiții și nu înțeleg cât de nedreaptă este acea afacere.”
Lovdahl Gormsen, specialist în dreptul concurenței la Institutul Britanic de Drept Internațional și Comparat, introduce acțiunea colectivă la Tribunalul de Apel al Concurenței din Londra ca un caz de renunțare.
Aceasta înseamnă că utilizatorii Facebook acoperiți de acesta nu trebuie să se alăture în mod activ cazului pentru a primi daune și vor face parte din revendicare, cu excepția cazului în care decid să renunțe la acesta. Procesul acoperă perioada cuprinsă între 1 octombrie 2015 și 31 decembrie 2019.