Sari direct la conținut

Marea iubire a lui Sebastian, spectacolul inimilor care vor fi mereu tinere, joia viitoare la Godot

HotNews.ro
Marea iubire a lui Sebastian, Foto: Anca Robu
Marea iubire a lui Sebastian, Foto: Anca Robu

Spectacolul de teatru „Marea iubire a lui Sebastian”, cu actorii Rodica Mandache si Marius Manole in rolurile principale, este programat joi, 22 august, la ora 19:00, la Godot Cafe Teatru (strada Blanari nr. 14). Accesul in sala de spectacol se face in baza rezervarilor la numerele de telefon 021 31 61 682 si 0736 414 244 zilnic intre orele 12:00 si 19:00.

Textul spectacolului Marea iubire a lui Sebastian este inspirat din notitele lui Leny Caler, jurnalul lui Mihail Sebastian si din piesa Jocul de-a vacanta, iar interpretarea actorilor Rodica Mandache, Ana-Ioana Macaria, Istvan Teglas si Marius Manole inlocuiesc orice miscare scenica si decor sofisticat. Leny, ajunsa la varsta intelepciunii, il cheama pe Mihai in vis pentru a-si retrai fericirea din tinerete, perioada la care s-a oprit viata scriitorului.

Iubirea lui Mihail Sebastian si a lui Leny Caler se compune din doua visuri: ambitia pura a lui Leny de a-l cuceri pe tanarul scriitor si dorinta nestinsa a lui Mihai de a-i fi aproape actritei. Arta, mai cu seama teatrul, a fost elementul cheie a relatiei lor: Mihail Sebastian a creat Jocul de-a vacanta, iar Leny Caler a jucat rolul Corinei, in urma caruia actrita a capatat mai multi admiratori, iar Mihail Sebastian mai multe motive de tristete si framantari, reflectate in creatiile sale literare.

Delicatetea glasului doamnei Rodica Mandache o salveaza pe aventuriera Leny Caler inaintea publicului si ii confera personajului o aura de naivitate rafinata, de muza controversata, nicicum de femeia cu multi amanti printre care si Mihail Sebastian, care, desi, constient de nesingularitatea prezentei sale in viata amoroasa a actritei, continua sa o adore si sa o caute in fiecare persoana pe care o intalneste. Acelasi lucru il marturiseste nostalgica si Leny mai tarziu.

Marius Manole este un Mihail Sebastian timid si retinut in relatiile sociale, dar perseverent si determinat in realizarea sa profesionala, o dovada autentica a idealismului artistic implinit, iar semnul cel mai evident al talen

„Prezenta ei pe scena aducea un val de poezie pe care nimic nu-l putea degrada. Aceeasi privire care trece prin inaintea cuvintelor(…) era strabatuta de un fir de melancolie pe care incerca sa-l acopere cu o ploaie de gesturi.”

Calm si intens, patrunzator si coplesitor este ritmul artistic al piesei, ritmului inimii celor patru actori de pe scena, un ritm al inimii contagios, a carui energie feerica se raspandeste inspre public, preschimbandu-se in suspine si momente meditative.

„Relatia mea cu tine, Mihai, ma reabiliteaza in ochii mei. Ai atatea lucruri de copil in dumneata si totusi pari atat de obosit de viata…”

Marea iubire a lui Sebastian nu este povestea fara de sfarsit, dar e acea poveste pe care o poti povesti la nesfarsit, pentru ca inima ta obosita vrea s-o auda pentru a-si confirma ca n-a inghetat de tot in superficialitatea asidua a acestor vremuri predominant asentimentale.” (Judy Florescu, Ziarul Metropolis)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro