Marian Sarbu a demisionat din functia de prim-vicepresedinte ASF, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca numirea sa in aceasta pozitie a fost neconstitutionala
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat luni ca a luat act de demisia lui Marian Sarbu din functia de Prim-vicepresedinte si membru executiv al Consiliului ASF. Sarbu a notificat Parlamentul Romaniei (conducerea Camerei Deputatilor si Senatului) in privinta demisiei incepand cu data de 18 iulie 2014. Demisia sa vine dupa ce Curtea Constitutionala a decis in 2 iulie ca hotararea Parlamentului privind numirea lui Marian Sarbu in functia de prim-vicepresedinte in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara este neconstitutionala. Sesizarea Curtii a avut la baza un articol publicat de HotNews.ro la scurt timp dupa ce acesta a fost numit in inalta functie.
- „Demisia a fost transmisa si Autoritatii de Supraveghere Financiara, care, prin decizia Presedintelui ASF din data de 21 iulie 2014, a constatat incetarea mandatului de membru executiv si Prim-vicepresedinte al ASF al domnului Marian Sarbu, incepand cu data de 18 iulie 2014.
- Demisia domnului Marian Sarbu are in vedere Decizia Curtii Constitutionale nr. 389 din 2 iulie 2014, publicata in Monitorul Oficial in data de 17 iulie 2014, referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului nr. 26, din 16 iunie 2014, privind numirea Prim-vicepresedintelui ASF”, se mai arata in comunicatul de presa transmis luni, 21 iulie de catre ASF.
Sesizarea Curtii Constitutionale a avut la baza un articol publicat de HotNews la scurt timp dupa ce Parlamentul a decis numirea lui Sarbu in inalta functie.
CCR a discutat miercuri sesizarea PNL si PDL referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Parlamentului privind numirea prim-vicepresedintelui, membru executiv, si a unui membru neexecutiv in Consiliul ASF.
- ‘In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea formulata si a constatat ca Hotararea Parlamentului nr. 26 din 16 iunie 2014 este neconstitutionala in ceea ce priveste numirea lui Marian Sarbu in calitate de prim-vicepresedinte, membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului’, se arata intr-un comunicat al CCR.
Judecatorii au constatat ca Marian Sarbu nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a ocupa aceasta pozitie.
Marian Sarbu a fost validat pe 16 iunie de Parlament in pozitia de prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), pozitie care presupune o experienta profesionala in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare, de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor, potrivit Legii de functionare a institutiei.
Potrivit CV-ului sau, postat chiar pe site-ul Autoritatii, cariera lui Marian Sarbu nu s-a intersectat cu zona institutiilor de credit, cu cea a asigurarilor sau cu piata bursiera, asa incat era firesc sa intrebam ce competente are domnia sa pentru a fi numit omul numarul 2 al institutiei care supravegheaza pietele financiare din Romania (mai putin cea bancara). Cariera lui Sarbu a demarat in zona sindicala si a culminat cu functia de parlamentar si ministru.
Intrebat de cei 9 ani de experienta ceruti de lege, Sarbu a declarat atunci pentru HotNews.ro: „Am fost 13 ani ordonator de credite!”
In 18 iunie, deputatul PDL Tinel Gheorghe a declarat ca va ataca la CCR numirea lui Marian Sarbu in Consiliul ASF.
„Exista o similitudine perfecta intre dosarul lui Victor Ciorbea si CV-ul depus al lui Marian Sarbu. Nu exista un alt document din care sa rezulte ca Marian Sarbu indeplineste conditiile prevazute de Ordonanta 94/2012 privind ocuparea acestui post in cadrul ASF. Este clar ca este neconstitutional. Din punctul nostru de vedere, Marian Sarbu nu are ce cauta in acest post. Am considerat ca trebuie atacate la Curtea Constitutionala si ca trebuie depolitizate structuri care au un rol extraordinar in supravegherea pietelor financiare si de capital pentru ca e vorba de bani”, a afirmat deputatul democrat-liberal.