Marii profitori ai subvențiilor agricole europene. Guvernul german inițiază o schimbare a criteriului acordării lor
În fiecare an, Comisia Europeană distribuie țărilor Uniunii peste 50 de miliarde de euro subvenții agricole. După Franța și Spania, Germania beneficiază cel mai mult. Însă nu micii agricultorii iau majoritatea banilor, ci câțiva mari beneficiari sunt pe primul loc. În Germania, acordul de coaliție prevede revizuirea strategiei actuale și plata pe alte criterii decât acum.
Tendințele problematice pe actuala formulă de subvenționare agricolă pot fi observate în toată Europa. În opt țări chestionate, marile companii și instituțiile publice sunt principalii beneficiari, acesta fiind rezultatul evaluării unei baze de date a proiectului „Subvenții agricole”, dintr-o analiză a Süddeutsche Zeitung (SZ) și a televiziunilor NDR și WDR.
În toate țările analizate, câțiva mari beneficiari iau majoritatea banilor. Distribuția este adesea și mai inegală decât în Germania. Primii unu la sută dintre beneficiari primesc mai mult de o treime din toate subvențiile din Europa.
În repetate rânduri s-a demonstrat că investitorii și instituțiile din afara industriei de profil beneficiază, efectiv, de subvenții agricole. „În Austria și Polonia, de exemplu, mulți bani merg către Biserica Catolică”, scriu jurnaliștii germani.
Energie și chimie cu subvenție
Peste 400.000 de beneficiari din Germania au primit 53 de miliarde de euro, începând din 2014. În analiza citată se remarcă faptul că decalajul este mare: în timp ce în primul procent de beneficiari s-au primit aproape 30.000 de euro pe companie pe lună, subvenția pentru jumătate inferioară a fermelor mici și a fermierilor se ridică la doar 200 de euro lunar, pe companie.
Grupul energetic RWE a primit peste trei milioane de euro, din 2014. Întrebat, un purtător de cuvânt a scris că RWE recultivă terenurile folosite anterior în minerit, pentru agricultură.
Bayer AG și BASF au primit, fiecare, în jur de un milion de euro.
Concernul chimic BASF operează „moșia Rehütte”. Potrivit unui purtător de cuvânt al BASF, „moșia” este o operațiune agricolă clasică. Pentru a funcționa sustenabil și economic, subvențiile oferă acesteia sprijin material.
Iar Bayer AG produce hrană pentru animale, pe teren propriu sau închiriat. De asemenea, concernul chimic și farmaceutic a folosit acest lucru pentru testarea obligatorie a produselor de protecție a plantelor, înainte de aprobare -a fost explicația companiei pentru ziariștii germani.
Bani pentru fostele CAP-uri și ferme cu probleme de mediu
Distribuția inegală e și la nivel regional. Subvențiile au mers în primul rând in Bavaria și Saxonia Inferioară, care împreună au primit aproximativ o treime din subvențiile germane, în ultimii ani.
În Germania, fostelor companii de stat din fosta RDG li se acordă o atenție deosebită și generoase fonduri. După reunificare, așa-numitele cooperative de producție agricolă au fost privatizate, suprafețe mari fiind destinate întreprinzătorilor privați individuali.
Potrivit analizei, cel puțin 24 de foste cooperative de producție din RDG se numără printre cei mai mari 100 de beneficiari de subvenții agricole europene pentru Germania.
Șapte dintre cei mai mari zece producători de carne au primit subvenții agricole în ultimii ani, iar printre beneficiari se numără și fermele care au încălcat Legea privind bunăstarea animalelor.
„În dezacord cu obiectivele politicii climatice de acordare a subvențiilor agricole, există și o serie de companii mari în baza de date, care aduc o contribuție semnificativă la criza climatică cu emisii mari de gaze cu efect de seră”, se scrie în analiză.
Fonduri agricole pentru fundații
Mulți bani au mers, de asemenea, către marii investitori și fundații. În 2020, guvernul federal a publicat o listă a fermelor care aparțin acum exploatațiilor mari. NDR, WDR și SZ au comparat aceste informații cu noua bază de date. Potrivit acesteia, companiile care aparțin Holding-ului DAH, al fundației de familie a antreprenorului Zech, au primit cel puțin 21,5 milioane de euro subvenții agricole, din 2018.
Fundația Lukas, o fundație proprietară a grupului de companii Aldi-Nord, a primit aproximativ 2,7 milioane de euro, din 2019, Lindthorst Group aproape 12,5 milioane de euro și holdingul familiei Steinhoff cel puțin 11,6 milioane de euro. Grupul Lindthorst și holdingul familiei Steinhoff nu au comentat tema.
Întrebate, atât Grupul DAH cât și Fundația Lukas au subliniat că subvențiile agricole vor ajunge la fermierii respectivi. „Cred că forma în care au loc fuziunile ar trebui să fie irelevantă pentru finanțare. Fie că este o fuziune liberă, un grup de companii, un furnizor de servicii sau un principiu de cooperare”, remarcă Felix Colsman, Managing Director al Grupului DAH, referitor la faptul ca managementul este posibil doar prin subvenții.
Eco-reforma subvențiilor agricole?
“Este doar o sumă nebună de bani din impozite, care se cheltuiește acolo. Și în principal proprietarii mari de pământ sunt cei care beneficiază”, spune Karl Bär, parlamentar al Verzilor. Prin urmare, Bär propune eliminarea completă a primei de bază, care se distribuie pur și simplu fermierilor, la hectar. În schimb, banii ar trebui să curgă în proiecte care sunt legate de cerințe specifice de mediu.
Ministerul Agriculturii anunță că, pentru viitor, face eforturi în direcția „unui model care să inverseze cursul și să răsplătească tot mai mult serviciile întreprinderilor mici și mijlocii, pentru binele comun”. Ministerul numește această măsură „sprijin redistributiv pentru venit”.
Lupta pentru bani și diferitele interese este însă atât de dură, încât o reformă a subvențiilor agricole a trebuit recent amânată, cu doi ani. Acum regulile se vor schimba doar în câteva săptămâni, nu la începutul anului 2021, așa cum era planificat. Pe de o parte, prima de bază va fi redusă, adică suma la hectar va scădea. Cu toate acestea, fermierii pot aplica pentru subvenții speciale ecologice.
Pe de altă parte, țările individuale își pot stabili acum propriile priorități cu planuri strategice naționale. Planurile naționale respective au fost recent criticate din multe părți, la Bruxelles. Direcția responsabilă pentru Agricultură a UE scrie, la cererea jurnaliștilor germani, că planurile strategice naționale susțin o agricultură mai ecologică. Cu toate acestea, nu există linii directoare specifice pentru atingerea unor obiective specifice. Acest lucru este lăsat în seama statelor membre.
În Germania, acordul de coaliție prevede că până la jumătatea perioadei legislative se va revizui dacă strategia actuală duce de fapt la promovarea agriculturii ecologice. Pentru perioada începând cu 2027, guvernul federal dorește să prezinte un concept care să înlocuiască plățile directe anterioare, pentru pura suprafață a fermelor, cu recompense pentru atingerea obiectivelor climatice și de mediu.
Foto: Dreamstime