Marius Nicoara – „vatamatul-surpriza” din rechizitoriul „Gazetei”
Rechizitoriul din dosarul “Gazeta” a ajuns la Tribunalul Cluj. Oficial, el va deveni disponibil opiniei publice abia miercuri. “Romania libera” a reusit sa intre in posesia documentului. Printre acuzatorii celor 10 anchetati sunt nume grele ale politicii si economiei clujene.
Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara (PNL), este unul dintre cei care au depus plangere. Conform rechizitorului, din momentul alegerii sale, in iunie 2004, la carma institutiei, in publicatiile trustului “Gazeta” au inceput sa apara articole tendentioase la adresa sa.
“Initial, partea vatamata nu a formulat plangere penala, fiind audiata ca martor, ocazie cu care a aratat ca era de notorietate, in randul oamenilor de afaceri din Cluj modul in care publicatiile trustului de presa obtineau contracte de sponsorizare prin santajarea partilor vatamate”, se arata in document.
Nicoara a mai mentionat ca Ioan Otel si Liviu Man i-au cerut un autoturism Skoda, in leasing, deoarece presedintele Consiliului Judetean este unul dintre actionarii holdingului “Compexit”, dealer al acestei marci de masini. Ratele lunare urmau sa fie compensate in sistem barter, prin publicitate si consultanta, oferite de trustul de presa.
Acuzatorul Vuza
Un alt nume greu
Ioan Otel
implicat este cel al omului de afaceri Stefan Vuza, patronul imperiului de sub umbrela Serviciilor Comerciale Romane. Holdingul include combinantul “Somes“ Dej, “Sinterom” Cluj si multe alte firme. Rechizitoriul mentioneaza ca: “Inculpatul Man Liviu a contactat partea vatamata, cerandu-i sa-i livreze 20 de tone de celuloza.
Partea vatamata a fost, in principiu, de acord, intrebandu-l pe inculpat cum intentioneaza sa plateasca. Inculpatul a sugerat ca firmele din cadrul trustului «Gazeta» sunt sarace si ca singurele garantii sunt pixul si computerul. In aceste conditii, partea vatamata a refuzat sa livreze marfa.
Conform rechizitoriului, in paginile ziarelor trustului s-a declansat o intensa campanie tendentioasa si denigratoare”. Boc si Buda – martori Pe lista celor care au depus plangeri se mai afla patronul “Iulius Mall”, Iulian Dascalu, Mircea Chertes, consilierul premierului Calin Popescu-Tariceanu, primarul din Targu-Mures, Dorin Florea, sau fostul primar din Turda, Virgil Blasiu.
Sunt 42 de persoane care sunt parti vatamate si 114 martori. Printre acestia se numara primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, prefectul Alin Tise ori deputatul Daniel Buda. Dosarul are 28 de volume. Cititi in “Romania libera”
de maine extrase din documentul prin care managerii trustului au fost trimisi in judecata.
Cine sunt acuzatii? Dupa gratii se afla presedintele trustului “Gazeta”, Liviu Man, directorul de investigatii, fostul politist Ioan Otel, directorul “Gazetei de Bistrita”, Dorel Vidican, directorul executiv, Aurel Muresan, directorul general, Aurelian Grama, si directorul de dezvoltare, Dan Parcalab.
Sunt judecati, in stare de libertate directorul editorial, Memoranda Onac, care si-a inceput cariera in publicatiile lui Liviu Man, seful departamentului de protectie interna, Adrian Avarvarei, fost ofiter de informatii in timpul regimului comunist, sefa “Gazetei de Oradea”, Anca Elena Cocut, si sotia lui Liviu Man, Milena.
Cerere de stramutare Procesul directorilor si angajatilor trustului “Gazeta” nu va fi judecat la Cluj. Avocatii inculpatilor sustin ca vor cere stramutarea procesului inainte de primul termen de judecata stabilit, la Tribunalul Cluj, pe 15 februarie.
Ei sustin ca instanta nu poate fi obiectiva din cauza mediatizarii excesive si a faptului ca partile vatamate sunt persoane cunoscute in judet. Acuzatiile formulate la adresa lor sunt cele de santaj si de constituire a unui grup infractional organizat.