Sari direct la conținut

Martin Selmayr, Comisia Europeana: Procedura de infringement asupra Romaniei pentru lipsa independentei arbitrului telecom va continua

HotNews.ro

Comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding a anuntat miercuri ca va colabora indeaproape cu autoritatile romane pentru gasirea „unei solutii sustenabile pentru independenta arbitrului telecom din Romania”, dar pana cand aceasta solutie va fi gasita si implementata intr-o legislatie stabila, procedura de infringement nu poate fi inchisa, a declarat vineri pentru HotNews.ro, Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european pe telecom.

Martin Selmayr a confirmat astfel informatii aparute in editia de miercuri a The Guardian, in care comisarul Viviane Reding preciza ca procedura de incalcare a dreptului comunitar in cazul Romaniei pentru lipsa independentei autoritatii de reglementare in telecomunicatii va continua.

Saptamana trecuta,autoritatile romane au dat o noua Ordonanta de Urgenta, despre care spun ca este de comun acord cu oficialii europeni, publicata si in Monitorul Oficial, de infiintare a unei noi autoritati de reglementare telecom, ANCOM, prin restructurarea ANC. Noua autoritate este trecuta sub controlul Parlamentului, insa conducerea va fi nominalizata prin decret prezidential, la propunerea Guvernului.

Nistoran, fost sef al ANC: Noua Ordonanta adanceste infringementul

Liviu Nistoran si Dan Georgescu, ambii fosti presedinti ai autoritatii de reglementare (ANC si respectiv ANRCTI), sunt de acord ca anuntul comisarului european este un semn clar ca noua ordonanta de urgenta a guvernului nu indeplineste conditiile cerute pentru independenta politica a acesteia.

„Ordonanta aceasta nu respecta ceea ce Comisarul European a cerut si anume independenta politica. Acesta nu exista intrucat persoanele numite la conducere sunt numite de presedinte la propunerea premierului. In al dolea rand, comisarul european a cerut sa nu se mai schimbe iar conducerea, pana cand nu se gaseste o formula stabila pe termen lung ori asta iar nu se indeplineste, intrucat deja presedintele Comisiei de IT&C din Camrera Deputatilor, Relu Fnechiu, a precizat la ultima sedinta a Comisiei ca nu este de acord cu numirea conducerii de catre un singur partid politic.

Corect ar fi principiul pe care l-a si pus intr-un proiect de lege si a informat Comisia Europeana si anume ca autoritatea sa fie condusa de un consiliu in care sa fie reprezentate toate partidele politice. Ceea ce este cel mai grav, din punctul meu de vedere, este faptul ca s-a invocat urgenta infringementului, deci o minciuna, cand se putea lasa acest proiect de lege care era deja la Parlament. Ordonanta nu numai ca nu scapa de infringement ci adanceste procedura”, a spus Liviu Nistoran.

Georgescu, fost sef ANRCTI: Am fost dezinformati ca Bruxelles-ul este de acord cu noua ordonanta

Dan Georgescu, fost sef al ANRCTI, considera ca desi autoritatile romane sustin ca Ordonanta s-a facut in acord cu oficialii europeni, aceasta este o dezinformare.

„Din ce am vazut s-a lucrat intr-un grup de lucru cu oficialii europeni si se mentioneaza ca Bruxelles-ul a agreat aceasta ordonanta, dar se pare ca a fost doar parerea partii romane. Este anormal ca procedura sa continue si inseamna ca partea romana ne-a dezinformat referitor la agrearea de catre Comisia Europeana a acestei solutii. Cred ca cei de la Comisia Europeana sunt nemultumiti ca mandatul conducerii nu este validat de plenul celor doua Camere ale Parlamentului.

In legea de aprobare a ordonantei 134 (de infiintare ANRCTI) era o procedura de propunere a consiliului de conducere cu audiere in Comisia de specialitate in Parlament a celor propusi si cu numirea presedintelui, vicepresedintilor si a membrilor consiliului prin votul plenului celor doua Camere. Aceasta era forma cea mai stabila si agreata de Comisia Europeana”, a spus Dan Georgescu..

Fenechiu, presedintele comisiei IT din Camera Deputatilor: Noua ordonanta de infiintare ANCOM va fi atacata la Curtea Constitutionala

Mai mult, noua Ordonanta de infiintare ANCOM se pare ca va fi atacata si la Curtea Constitutionala daca va trece de Parlament. Cel putin asta sustine Relu Fenechiu, presedintele Comisiei de IT&C din Camera Deputatilor, initiatorul unui proiect de lege de infiintare a autoritatii Nationale de Comunicatii ca institutie publica autonoma sub control parlamentar.

„In ordonanta se vorbeste de o institutie autonoma sub control parlamentar, iar in corpul legii scrie ca presedintele este numit de guvern, ori asta inseamna anularea controlului Parlamenului care tocmai in aceasta consta: Parlamentul numeste si revoca conducerea in conditiile in care raportul de activitate al acestei autoritati este respins. S-a incercat pur si simplu sa se pacaleasca si Parlamentul si Comisia Europeana si pe domnul Fabio Colasanti, reprezentantul acesteia.

Legea propusa de mine este agreata de Bruxelles, i-am trimis o adresa si legea tradusa si doamnei Reding si a fost total de acord cu aceasta. Daca noua ordonanta trece de Parlament o voi ataca la Curtea Constitutionala si cu siguranta vor fi alaturi de mine atat colegii din PNL cat si cei din UDMR. Inclusiv anumiti colegi din PSD si PDL recunosc ca aceasta ordonanta este o facatura a Guvernului si nu poate trece in forma actuala”, a mentionat Fenechiu.

Oficialii ministerului Comunicatiilor (MCSI) nu au putut fi contactati pana la publicarea acestui articol.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro