Marturii de dincolo de portile domeniului Tiriac. O tinara pictorita povesteste cum a fost restaurat Castelul de la Balc.
“Castelul a fost construit cu oaresce grija, se vroia in stil brincovenesc, insa e mai degraba un conac. Dar dupa ce a fost restaurat, a devenit ceva ce nu pot sa definesc. Trebuie sa stiti ca este vopsit in roz! Eu am pictat o fresca pe perete, am facut schite pentru blazonul de la intrare si am dat sugestii pentru alte modificari, dar mare parte din ce am facut a fost strict la comanda, nu exprima exigentele mele”, povesteste pentru Hotnews.ro Olimpia Lazar, o tinara doctorand la Universitatea de Arta si Design de la Cluj, care a lucrat aproape un an pe domeniul de la Balc.
“Cind am ajuns eu, la Castel se lucra deja. Se instalasera geamuri termopan, usi, se punea gresia adusa din strainatate, ornamentata cu modele abstracte si de aceea a trebuit sa o aleg bucata cu bucata, pentru ca modelele sa se potriveasca.
Mobila de pe vremea lui Ceausescu era din lemn masiv de stejar, cu ornamente legate de padure; o parte era in regula, cealalta trebuia reconditioanata.La parter, castelul are un hol mare, un living unde urma sa se faca un semineu, o baie mare cu cabine de dus si vestiare pentru vinatori, iar o usa anume dadea spre camera armelor.
Pe respectivul perete, mascind usa totodata, am pictat o fresca cu tema vinatoreasca. Mi s-au adus albume din Franta cu picturi celebre cu scene de vinatoare, fotografii ale lui Ion Tiriac ca vinator, de peste tot din lume, cu emirul Qatarului, cu Adrian Nastase la vinatoare de potirnichi, cu alte mari personaje, la vinatoare de mufloni… In final am pictat o scena clasica, un cerb incoltit de trei ciini, iar in fundalul picturii, mi s-a cerut sa se vada si castelul.
Mi s-a parut ciudat ca mi s-a spus sa nu apara nici un strop de singe! Desi cerbul este atacat de trei ciini de vinatoare, in toata scena nu se vede nici un firicel de singe! Am lucrat acolo o vara intreaga, apoi am mers cu o bursa la Cracovia si, cind m-am intors, am terminat lucrarea, spre primavara lui 2004”, descrie Olimpia Lazar misiunea sa principala la Balc.
Fereastra cu vedere la mistreti
La etaj, castelul are sase camere, dormitoare, baile aferente si o terasa imensa.
“De la fereastra camerei lui Tiriac se vede o poienita pe piscul unui delusor. Acolo li se da mincare mistretilor, iar lui Tiriac – povesteau oamenii care lucrau la Castel – ii placea sa iasa dimineata sa se uite la ei cum maninca.
De altfel, la Balc exista, asa cum e firesc, o atentie speciala pentru animale. Vulpile, viezurii sau bursucii sint considerati dusmanii domeniului, pentru ca pot ataca puii de caprioare, asa ca erau frecvent impuscati.
Padurarii se ocupau de ingrijirea domeniului, dar si gonacii, angajati din sat in perioadele cind nu erau organizate vinatori, asta faceau: aveau grija de animale, puneau fin in iesle caprioarelor, droburi de sare, se ingrijau de hrana pentru mistreti si pazeau domeniul de braconieri. Padurea este plina de vietuitoare sau, cel putin, asa era atunci.
De la castel la canton sint citiva kilometri de mers, acolo se circula fie calare, fie cu masini de teren. Daca te pornesti pe jos, trebuie sa fii inarmat, ca altfel risti. Dar padurea e frumoasa si intreg domeniul este interesant. Noaptea, la castel e ca in filme, auzi vintul cum suiera in padure si crengile care se bat de geamuri, ragetele cerbilor in calduri, pasarile. Este o experienta extrem de interesanta.”
Oamenii de la Balc
Angajatii domeniului se intilnesc la canton. Acolo maninca si acolo isi organizeaza munca. Tanti Maria este bacatareasa iar nenea Costica, cel mai simpatic cioban, om angajat sa se ocupe de animale.
Tanti Maria vine din sat si poarta cu ea vestile de o parte sau alta a gardului de sirma electrificata. Asa au aflat ca in sat se zvonea ca acolo ei cresc lupi si au de gind sa le dea drumul in sat. Sau ca Ion Tiriac vrea sa cumpere si baile de la Balc, sa faca acolo o statiune. Padurarii erau impartiti in doua tabere, unii carora nu le prea placea faptul ca Tiriac stapinea acum domeniul si altii care se supusesera noii stapiniri. Intre ei, seara la foc, unde faceau frigarui si beau vin fiert, se mai auzeau scurte intepaturi.
Vesti despre povesti
La Balc se vorbea despre proiectele lui Ion Tiriac. Se spunea ca miliardarul vroia sa faca un muzeu al vinatorii, ca vroia sa concesioneze si baile din sat si ca va organiza vinatori cu bogatasii lumii.
Adusese cerbi din Austria ca sa se imperecheze cu ciutele de la Balc si sa se inmulteasca. Avea un tarc in care crestea porci mistreti incrucisati cu porci comunitari si pe care-i ducea la Salonta pentru mezeluri. Avea amenajata in fata castelului o pista de aterizare pentru elicopter. Si nu se arata la fata prin sat, foarte putini il vedeau pe Ion Tiriac la Balc.
- Domeniul de la Balc are 11,5 mii de hectare si este imprejmuit cu un gard de sirma electrificat. Asa se face ca padurarii de la canton vin de multe ori dimineata cu caprioare sau vulpi pe spinare, prinse in gard.
- Inainte de intrare este un sant cu dezinfectant pentru rotile masinilor, iar la porti este interfon, pentru ca cei de la canton sa controleze intrarile. Ion Tiriac a luat domeniul in concesiune in 2002 (in timpul guvernului Nastase), pina in 2015 si plateste pentru el statului un miliard de lei vechi pe an, potrivit Realitatea TV.
- Despre investitiile facute pe domeniu se spune ca depasesc un milion de euro. La renovare a lucrat o echipa de la firma clujeana “Napoca Constructii”, unde Ion Tiriac este actionar, iar pentru lucrarile curente a angajat sateni din Balc. Localnicii s-au plins ca nu au fost bine platiti, in sat au circulat povesti despre un angajat care s-a suparat ca nu si-a primit banii, a incarcat un camion cu mistreti si a incercat sa-l treaca granita in Ungaria, dar a fost prins.
- Omul de afaceri Ion Tiriac a organizat sambata traditionala partida de vanatoare, la care au participat politicieni si oameni de afaceri din toata lumea. Evenimentul a debutat cu un incident. O aeronava care transporta invitatii a avut probleme la aterizarea pe aeroportul din Timisoara, insa nu s-au inregistrat victime.