Sari direct la conținut

Mărturiile localnicilor din Nufăru, Tulcea, despre drona care a explodat la ei în comună: „A căzut aproape de o unitate militară”

Delta Dunarii, Tulcea, Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim
Delta Dunarii, Tulcea, Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

​Localnicii de comuna tulceană Nufăru, aflată la aproximativ 15 kilometri de granița ucraineană, au fost treziți în această dimineață de zgomotul puternic al unei drone, urmat de o explozie. Din relatările oamenilor și din verificările HotNews.ro, drona s-a prăbușit la o distanță foarte mică de o unitate militară aflată în zonă.

După ce MApN a comunicat astăzi că un elicopter militar a identificat fragmente ce ar putea proveni dintr-o dronă rusească, între localitățile Nufăru și Victoria din Delta Dunării, HotNews.ro a stat de vorbă cu localnicii pentru a reface filmul evenimentelor.

Comuna Nufăru se află la aproximativ 14-15 kilometri de granița cu Ucraina și la vreo 10 kilometri de Tulcea și cuprinde localitățile Ilganii de Jos, Maicoci, Nufăru și Victoria.

Viceprimarul Cristian Toader povestește că a a fost trezit din somn cu puțin timp înainte de ora 5 dimineață de zgomotul unui motor. Inițial și-a imaginat că este vorba despre motorul mașinii, „vreunui vecin care se pregătește să plece la muncă”.

A ieșit afară din casă, dar zgomotul nu s-a mai auzit, a intrat înapoi în casă cu intenția de a-și continua somnul, dar după puțin timp a auzit o bubuitură puternică.

„Au lătrat câinii și după aceea a fost liniște”, povestește viceprimarul. Acesta spune că după ce a vorbit și cu alți localnici, iar unii dintre aceștia au scris pe Facebook că a explodat o dronă, a mobilizat serviciul local pentru situații de urgență și au plecat în căutarea acesteia.

„Am plecat să vedem unde a fost explozia cam pe la ora 7 și căutările au durat până pe la 11,30. Noi nu am găsit nimic dar ne-am întâlnit la un moment dat în zona exploziei cu militarii, care deja făcuseră un perimetru și nu ne-au mai dat voie să ne apropiem”, spune Cristian Toader.

Acesta precizează că armata nu i-a spus exact despre ce este vorba, „militarii au vorbit doar la modul general despre un aparat de zbor care s-ar fi prăbușit în zonă”.

Ulterior, nu a primit la primărie niciun comunicat care să le confirme faptul că a fost vorba de o dronă sau nu. Noaptea trecută, nici nu a primit vreun mesaj prin sistemul Ro-Alert, mai spune oficialul local.

Viceprimarul spune că este la curent cu evenimentele care s-au petrecut în Plauru Ceatalchioi, dar în comuna Nufăru este prima dată când se semnalează o dronă rusească ce ar putea proveni din războiul din Ucraina.

Mai multe informații despre drona care a căzut noaptea trecută în comuna Nufăru am obținut de la Ion Toader, cel care a și semnalat evenimentul pe Facebook în această dimineață.

Ion Toader locuiește în Ilganii de Jos, localitate care este peste Dunăre de Nufăru. Omul povestește că a fost trezit de zgomotul puternic de dronă înainte de ora 5, cam pe la ora 4,50.

Și-a dat seama că e dronă, cunoștea zgomotul din video-urile făcute de oamenii din Plauru și postate pe internet, Toader ieșit din casă unde s-a întâlnit cu alt localnic.

Ulterior, la 4,58 cei doi au văzut „bila de foc” a exploziei și apoi au auzit zgomotul puternic produs de aceasta. Ion Toader spune că drona venea dintre nord, din direcția Ucraina, iar explozia ar fi avut loc cam la un kilometru de o unitate militară care se află în zonă.

HotNews.ro a verificat afirmațiile localnicului din Ilganii de Jos și a descoperit că într-adevăr pe raza comunei Nufăru, localitatea Victoria, se află unitatea militară 02131, unde uneori au loc distrugeri de muniție, potrivit documentelor consultate de noi.

Ion Toader mai spune că a mers la locul exploziei și a vorbit cu militarii care deja erau la fața locului și le-a povestit ce anume a văzut și a auzit.

Evenimentul de astăzi este al treilea de acest fel, după ce alte două drone au fost descoperite în apropiere de Plauru, comuna Ceatalchoi. De altfel, echipele MApN s-au deplasat la Nufăru după ce ISU Tulcea a transmis că a primit apeluri la 112 cu privire la posibile cazuri de impact de dronă în zona mai multor localităţi.

Potrivit surselor HotNews.ro, drona prăbușită miercuri dimineață nu a fost „văzută” și urmărită de radarele Armatei cât timp a zburat deasupra teritoriului național. De altfel, nici primele două drone nu au fost observate și monitorizate când erau în spațiul aerian național. Vezi aici de ce radarele Armatei nu pot observa și urmări dronele trimise de Rusia să atace porturile ucrainene de la Dunăre.

În cazul primelor două drone, ancheta autorităților a arătat că rămășițele găsite nu au indicat urme de explozibil, potrivit surselor HotNews.ro. În cazul dronei căzute miercuri dimineață este luată în considerare ipoteza că aceasta a explodat, conform declarațiilor martorilor, dar încă nu au fost stabilite exact detaliile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro