Masina de lupta a infanteriei a costat 155 de milioane de dolari
Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a ordonat o ancheta a Corpului de control al MApN asupra contractului privind „Masina de lupta a infanteriei” (MLI 84 M) si a dispus sesizarea Parchetului in acest caz. „Decizia pentru acest contract a fost luata in 1995, deci in urma cu zece ani.
De atunci si pana acum, am cheltuit aproximativ 155 de milioane de dolari si astazi Armata Romana nu are in dotare nici macar o masina de lupta”, a anuntat ieri ministrul Atanasiu. Contractul MLI 84 M a inceput in anul 1995, cand s-a decis modernizarea a 170 de masini de lupta din dotarea Fortelor Terestre.
La 15 octombrie 1996, „cu cateva zile inaintea predarii mandatului de catre ministrul Tinca, acesta a luat hotararea sa contracteze 180 de turele si 180 de tunuri de la firmele Rafael si Oerlikon si sa semneze contractul cu fabrica din Mizil pentru producerea acestor masini.
Dupa schimbarea ministrului Tinca, s-au realizat importurile si, in rest, nu s-a mai facut nimic pana in anul 2002. In 2002 s-au hotarat sa nu mai faca 170, ci doar 99 de bucati.
Au continuat pana in 2003 cu achizitionarea celor 180 de turele si de tunuri contractate – desi nu mai faceam decat 99 de MLI-uri – iar in 2004, cand domnul ministru Pascu isi incheia mandatul, s-a hotarat extinderea contractului pana in anul 2010″, a explicat ministrul Atanasiu.
Conform acestuia, pretul final al unei singure masini MLI 84 M este estimat in prezent la 3,2 milioane de dolari, fata de un pret estimat, in anul 1995, de 1,9 milioane de dolari.
Ancheta interna a MApN si ancheta Parchetului, derulate in prezent, ar urma sa stabileasca „daca am pierdut acesti bani datorita relei intentii sau dintr-un prost management”.
Abia prin insistentele actualei conduceri a MApN, anul acesta s-a reusit omologarea „seriei zero” a produsului MLI 84 M, iar in luna august primele 33 de masini de lupta vor inzestra o companie a Armatei Romane. In final, MApN va avea 99 de masini de lupta MLI 84 M, in dotarea unui batalion de infanterie.
Componentele deja importate si care vor ramane pe stoc ar urma sa fie vandute.
Ministrul Apararii a avertizat ca va supraveghea personal derularea programelor de inzestrare a Armatei: „De acum inainte, toate contractele care ar trebui supuse licitatiei, adica toate care depasesc 40.000 de euro, vor trece pe la mine.
Vreau sa le vad, pentru ca vreau sa elimin pe cat posibil sustragerea de la licitatia publica, vreau sa elimin achizitiile din sursa unica.
Chiar saptamana trecuta si acum doua saptamani am refuzat sa aprob achizitia din sursa unica pentru parasute, pentru casti, pentru veste antiglont.
Sunt materiale care se produc pe scara larga atat in Romania, cat si in Europa, si nu putem fi de acord sa continuam acest proces de achizitii din sursa unica”.