Sari direct la conținut

Măștile medicale sunt greu de găsit în farmacii, în vârful sezonului gripal: Se întâmplă ca și la vaccinul împotriva gripei, toată lumea vrea același produs într-un interval scurt de timp

HotNews.ro
Masca medicala, Foto: Hotnews
Masca medicala, Foto: Hotnews

Creșterea numărului de cazuri de gripă, dar și amenințarea noului coronavirus din China, care a provocat deja câteva îmbolnăviri și în Europa, au făcut ca stocurile de măști medicale să se epuizeze în majoritatea farmaciilor din țara noastră. Am luat la pas câteva farmacii din București și nu am găsit nicio mască, iar stocurile sunt epuizate, în cele mai multe cazuri, și în farmaciile online. Atât medicii, cât și farmaciștii consultați de HotNews.ro spun că „se întâmplă la fel ca la partea de vaccinare împotriva gripei – toată lumea a vrut același produs într-un interval scurt de timp, iar până se fac noile comenzi durează”.

Info pe scurt:

  • Farmaciile, luate pe nepregătite de cererea mare. S-au dat noi comenzi de măști, dar durează. Farmaciștii spun că, odată cu epuizarea stocurilor, s-au dat noi comenzi de măști medicale, dar acest lucru durează. Cererea neașteptat de mare a luat pe nepregătite majoritatea farmaciilor.
  • Spitalele oferă gratuit măști pacienților cu afecțiuni respiratorii și au stocuri. Pacienții care au afecțiuni respiratorii primesc mască gratuit la spital și nu trebuie să vină cu ele de acasă, a declarat, pentru HotNews.ro, Adrian Marinescu, medic specialist în boli infecțioase la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș din București.
  • Același scenariu ca și la vaccinul împotriva gripei. Același lucru s-a întâmplat, în ultimele luni, și cu vaccinul împotriva gripei: după epidemia de gripă de anul trecut, numărul românilor care au vrut să se vaccineze a fost mult mai mare decât în alți ani. Farmaciile au fost luate pe nepregătite de cererea mare și a fost nevoie de timp ca să dea comenzi suplimentare.
  • Purtarea măștii este recomandată de medici în această perioadă, dar are efect dacă este însoțită și de alte măsuri: trebuie evitate pe cât posibil locurile foarte aglomerate, cei care au simptome de afecțiuni respiratorii nu ar trebui să meargă la birou/locul de muncă, iar cei care poartă mască, dar sunt răciți, ar trebui să stea la minimum un metru de alte persoane, nu la câțiva centimetri.
  • Nici urmă de măști medicale în farmacii

În ultimele zile am luat la pas câteva farmacii din București. Nici urmă de măști.

Farmaciștii spun că s-au dat comenzi noi și așteaptă ca acestea să vină, dar durează. După epidemia de gripă de anul trecut, dar și amenințarea coronavirusului din China, care a provocat deja primele îmbolnăviri în Europa, cererea a fost foarte mare, iar stocurile de măști medicale s-au epuizat rapid.

Cererea neașteptat de mare a luat farmaciile pe nepregătite. Chiar și stocurile din farmaciile online s-au epuizat. Câteva măști se mai găsesc de cumpărat online, pe diverse site-uri, iar și acolo, stocurile figurează pe terminate (stoc redus).

În restul anului, cererea de măști nu este foarte mare.

„Dacă încercăm să căutăm mască în afara sezonului, e plin de măști. De obicei așteptăm să se întâmple ceva, apoi căutăm și cumpărăm. La fel s-a întâmplat și cu vaccinarea împotriva gripei, toată lumea a vrut același produs în același timp”, a explicat o farmacistă, pentru HotNews.ro.

  • Cât de utile sunt măștile medicale? Medicii recomandă purtarea lor, dar atrag atenția că trebuie completată și de alte măsuri

Măștile medicale, „cele normale, verzi” sunt un prim filtru în calea transmiterii afecțiunilor respiratorii, spun medicii. Chiar dacă personalul medical poartă măști profesionale, uneori 3D, măștile simple, pe care oamenii le cumpără de la farmacie, „sunt mult mai ok decât nimic”, spun medicii consultați de HotNews.ro.

Medicii spun însă că în astfel de perioade, precum vârful sezonului de gripă și de infecții respiratorii, purtarea măștilor nu este singura măsură care trebuie luată, ci trebuie completată și de alte măsuri.

Mesajul e că masca e de folosit, a declarat, pentru HotNews.ro, Adrian Marinescu, medic specialist în boli infecțioase la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș din București. Medicul Adrian Marinescu a explicat că „În primul rând, măștile împiedică secrețiile – în mometul în care eu tușesc sau strănut, masca împiedică împroșcarea secrețiilor către cei din jur. Pe de altă parte, se știe clar că, dacă îmi pun o mască, nu stau la 30 de centimetri de cineva, ideea este să stau totuși la un metru distanță și să îmi iau niște măsuri. Lucrurile astea merg cumva complementar, nu funcționează singure.”

Medicul Adrian Marinescu adaugă însă că „Până la purtarea acestor măști, recomand și alte măsuri. Aș prefera să nu intru în aglomerații, pentru tineri de exemplu, decât să meargă în club cu mască, ar fi de preferat să nu se ducă deloc, în această perioadă. Dacă mergi la camera de gardă în această perioadă, pentru că dacă nu am gripă risc să iau de acolo, iar dacă am, risc să le transmit și celorlalți. Consultul se poate face și la medicul de familie, nu doar la camera de gardă. Decât să îmi pun mască, mai bine iau și alte măsuri importante.”

Adrian Marinescu ține să amintească și faptul că „foarte important este că masca e de unică folosință”. El le amintește celor care își cumpără astfel de măști că nu trebuie să cumpere doar una, ci mai multe, iar masca se aruncă după ce este folosită.

În ceea ce îi privește pe pacienții care ajung la spital cu afecțiuni respiratorii, Adrian Marinescu spune că, la spitalul unde lucrează, Institutul Matei Balș, măștile le sunt oferire gratuit pacienților, care nu trebuie să vină cu ele de acasă: „La noi la Balș se dau măști pacienților care au simptomatologie de afecțiuni respiratorii. Oricum, de multe ori, spitalele au stocuri de măști, nu trebuie să vină pacientul cu ea de acasă.”

  • Risc de epidemie de gripă în România, pentru al doilea an consecutiv

În urmă cu un an, România a fost afectată de o epidemie de gripă soldată cu aproape 200 de decese.

Activitatea gripală a avut un trend crescător în ultima perioadă, arată Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. În acest sezon, gripa a provocat până acum 15 decese și peste 3.600 de cazuri de îmbolnăviri.

Săptămâna precedentă a fost prima săptămână epidemică din acest sezon, însă în România nu sunt întrunite, în acest moment, condițiile pentru declararea unei epidemii de gripă.

În cazul în care vom avea 3 săptămâni epidemice consecutiv, în România va fi declarată din nou epidemie de gripă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro