Sari direct la conținut

MCC vrea ca statul sa plateasca 70% din salariul preotilor de la tara

HotNews.ro

Anania pleda pentru salarii achitate integral de stat

Unul din cei mai vehementi sustinatori ai ideei ca statul sa asigure integral salarizarea preotilor a fost Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania.

Acesta a cerut in repetate randuri ca in Legea Cultelor sa fie introdus un articol care sa prevada plata intergrala a salariilor de catre stat, si nu partial cum se intampla in acest moment.

Anania spunea in iulie 2006 ca religiile vor fi aruncate pe o piata comerciala, ghidata dupa raportul cerere si oferta, BOR fiind clar dezavantajata.

„Bisericile vor fi pe picior de egalitate. Nu va mai exista religie revelata, religie nationala sau religie stramoseasca. Vor veni concurentii nostri care vor spune: «Vino la noi, popa iti ia bani, iar la noi e gratis».

Asta e in defavoarea noastra, pentru ca Biserica Ortodoxa Romana este singurul cult care nu primeste finantari din afara”, spunea la acea data Bartolomeu Anania.

Analistul Florian Bichir despre salariile preotilor

Contactat de HotNews.ro, editorialist la Evenimentul Zilei, Florian Bichir a dat trei exemple din Europa despre modul in care sunt remunerati preoti.

Acesta vorbeste despre sistemul intalnit in Serbia, Franta si Cehia spre exemlu, unde bisericile sunt complet rupte de stat.

“In aceste tari biserica s-a rupt total de stat si astfel a primit o autotritate enorma. Mai e modelul din Romania care in opinia mea este o struto-camila. Biserica primeste bani de la stat si asfel poate fi santajata.

Pe de alta parte, preotimea se plange la autoritati ca n-are bani pentru diverse proiecte, statul aloca aceste sume, dar cand se incearca o eventula verificare a modului in care au fost cheltuiti banii sar in sus si spun ca sunt independenti”, completeaza Bichir.

Ultimul exemplu prezentat este cel intalnit in Marea Britanie si Grecia unde exista notiunea de Biserica Nationala. Aici preotii sunt platiti direct de stat si sunt functionari publici.

“Eu sunt de parere ca ar trebui sa adoptam sistemul german. Pe baza unui recensamant, in functie de numarul adeptilor fiecarei confesiuni, se colecteaza o taxa minima anual pe care apoi statul o varsa direct in conturile fiecarei biserici in functie de procentul obtinut la recensamant”, mai spune Bichir.

Referitor la saracia in care se zbat multi preoti repartizati in sate sarace si aproape pustiite, Florian Bichir e categoric.

“Exista o mafie bisericeasca. Cel care are pile la episcop sau da ciubuc, primeste parohii bogate. Fraierii sunt trimisi la tara. Eu consider ca ar trebui oragnizat un concurs si in functie de pregatirea fiecaruia sa i se repartizze o parohie corespunzatoare”, incheie analistul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro