Sari direct la conținut

Mecanismul Gazeta, descris de procurori

Ziua de Cluj

ZIUA de Cluj va prezinta mecanismul presupusului santaj, asa cum este descris in rechizitoriul de 69 de pagini al DIICOT. Cei sase inculpati, aflati in arest preventiv sub acuzatia de santaj, vor afla astazi daca vor fi judecati in stare de libertate sau vor ramane dupa gratii. Documentul integral al rechizitoriului il puteti descarca de pe pagina de Internet www.ziuadecluj.eu.

Cei sase inculpati, aflati in arest preventiv sub acuzatia de santaj, vor afla astazi daca vor fi judecati in stare de libertate sau vor ramane dupa gratii.

Conform procurorilor Mircea Hrudei si Daciana Deritei, in anul 2004, Liviu Man, Aurelian Grama si Dan Parcalab au pus bazele unui grup infractional organizat, in scopul obtinerii, prin santaj, a unor contracte de publicitate. Din probele administrate rezulta ca cei trei inculpati au comis acte de santaj si anterior anului 2004.

Acestia si-au dat seama ca folosind puterea presei, exista posibilitatea obtinerii unor mari sume de bani, intr-un timp scurt, cu eforturi si riscuri minime, prin santajarea unor persoane. Odata cu obtinerea primelor castiguri, au realizat ca profiturile pot fi mult mai mari, daca actioneaza in mod organizat, pe un teritoriu cat mai larg, se arata in rechizitoriul DIICOT.

Reteaua

In 2002, cei trei actuali inculpati infiintasera saptamanalele Gazeta de Cluj, Ziarul de Mures si respectiv Gazeta de Maramures. Trustul Gazeta mai cuprinde publicatiile Gazeta de Oradea, Gazeta de Bistrita, Gazeta de Bucuresti, Gazeta de Hunedoara, Buna ziua, Ardeal, Zi de Zi, Cotidianul de Mures, si Ziarul de Sibiu.

Societatile, ce editeaza publicatiile si care sunt puse sub sechestru de procurori, sunt Loretto Press, Exploziv Media, Token Media, Token Media 1, Aulita GMH (toate cinci cu sediul in Cluj-Napoca) si Carp Media din Baia Mare.

Functii bine stabilite in cadrul trustului

In textul rechizitoriului, mecanismul santajului, pe care cei din trustul Gazeta l-ar fi pus la cale, este descris pe 5 pagini (6-10), in cele mai mici detalii.

Procurorii subliniaza ca Man, Grama si Parcalab au numeroase legaturi, contacte, discutii cu politicieni, oameni de afaceri, directori ai unor institutii publice, persoane cu functii importante in cadrul administratiei locale, care ii furnizeaza cu buna sau rea-credinta informatii care ulterior sunt folosite de grup la santaj.

Conform anchetatorilor, cei noua reprezentanti Gazeta trimisi in judecata cautau sa afle daca subiectul a avut probleme de natura penala, daca a fost sanctionat sau are probleme la locul de munca, iar daca nu existau astfel de date, se cautau aspecte compromitatoare despre viata personala a victimei, a sotului, sotiei sau chiar a copiilor si cercului de prieteni.

In cazul in care nu se obtineau nici astfel de informatii, ele se inventau, se arata in rechizitoriu.

In acelasi document se precizeaza ca in cazul in care informatia bruta trebuie sa fie prelucrata, detaliata, aceasta insarcinare revine invinuitului Adrian Avarvarei si inculpatului Ioan Otel, tocmai datorita specificului activitatiilor desfasurate anterior de acestia si legaturilor, pe care acestia le au in diverse structuri.

Otel si Avarvarei au fost sefi la diverse servicii ale Politiei, dupa care s-au angajat la Gazeta.

Trei tipuri de taxe

Potrivit procurorilor, seful trustului Gazeta, Liviu Man ar fi cel care avea controlul absolut asupra continutului articolelor, precum si cu privire la momentul aparitiei lor. In rechizitoriu se mai arata ca daca persoana santajata incheia contractul de publicitate, campania impotriva ei inceta, iar articolele publicate in editia electronica erau de regula sterse din arhiva.

Potrivit procurorilor, multe dintre partile vatamate au trimis drepturi la replica sau documente, dar care n-au fost luate in considerare.

Procurorii sustin ca unul dintre inculpati i-ar fi explicat unui om de afaceri ca exista trei tipuri de taxe: taxe pentru a nu scrie despre o persoana, taxa pentru a scrie de bine si taxa de publicitate, iar daca o persoana cedeaza santajului si accepta sa plateasca, pretentiile financiare ale grupului vor creste.

Potrivit procurorilor, taxele de santaj variau intre cateva sute si cateva mii de euro.

Milena Man: Nu stiam ce se intampla in firma

Milena Man este asociata la mai multe dintre societatile de mai sus. Desi oficial nu indeplineste functii executive , aceasta este membra a grupului infractional, fiind la curent cu scopul si activitatile infractionale ale acestuia, precum si beneficiara profiturilor obtinute prin santaj.

Din anul 2006, sus-numita s-a implicat in mod direct in activitatea infractionala, solicitand in mod repetat inculpatilor Liviu Man, Aurel Muresan si Ioan Otel sa foloseasca publicatiile apartinand trustului de presa in vederea santajarii unor persoane, indicand in mod expres identitatea persoanelor care urmau sa fie santajate, in scopul obtinerii in mod injust a unor foloase materiale, au

consemnat procurorii. Eu nu am vazut rechizitoriul. Avocatii l-au vazut la proces, dar eu nu am mai vorbit cu ei. Daca exista interceptari telefonice, in ele nu se pot regasi decat discutii normale intre sot si sotie. Adica eu ii spuneam sotului meu ca imi trebuie una sau alta. Oricum, orice acuze imi sunt aduse ele trebuie demonstrate. Eu nu aveam cum sa stiu ce se intampla in firma, a declarat Milena Man.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro