Sari direct la conținut

Medic din prima linie COVID: Urmează o iarnă grea din punct de vedere medical. Cred că trebuie să facem lucrurile în ceea ce eu numesc normalitate în condiții de pandemie

HotNews.ro
Dr. Adrian Marinescu, Foto: Hotnews
Dr. Adrian Marinescu, Foto: Hotnews

Ne așteaptă o iarnă grea din punct de vedere medical – prima iarnă a pandemiei de coronavirus în România, dar și sezonul virozelor și al gripei, în condițiile în care țara noastră a avut două ierni consecutive cu epidemie de gripă. Vaccinarea împotriva gripei, dar și găsirea unui echilibru și a unei modalități de a face lucrurile „în ceea ce eu numesc normalitate în condiții de pandemie” pot fi soluțiile, afirmă Adrian Marinescu, medic aflat de peste o jumătate de an în prima linie COVID, la Interviurile HotNews LIVE.

„Momentul în care lucrurile se vor liniști este departe”

„Suntem în plină pandemie și este departe momentul când lucrurile se vor liniști. Din păcate, luna septembrie nu este chiar o lună liniștită, așa cum ne-am fi dorit. În contextul deschiderii școlilor, ne-am fi dorit ca lucrurile să fie mai echilibrate, iar transmiterea virusului în rândul populației mai redusă”, spune medicul Adrian Marinescu.

„Din păcate, pornim de la o realitate: de la faptul că avem nu numai în România, dar peste tot în lume, o situație destul de grea, care din păcate a continuat indiferent că a fost sezon cald sau nu, lucru mai mult decât ciudat, iar asta o spun toți specialiștii. Este clar că evoluția virusului este mai mult decât imprevizibilă”, adaugă el.

În ceea ce privește deschiderea școlilor pe 14 septembrie, după 6 luni de pauză cauzată de pandemie, Adrian Marinescu ține să puncteze două aspecte:

1. „Trebuie să pornim de la o realitate – ne așteaptă o perioadă lungă, de cel puțin 6 luni, dacă nu mai mult, o perioadă grea. Dacă școlile nu s-ar deschide, ar fi vorba despre o perioadă lungă, nu doar o lună-două.”

2. „Cu toții ar trebui să pornim de la ideea că cei mici trebuie să ajungă într-un mediu sigur. Aici nu vorbește numai medicul, vorbește și părintele. Băiatul meu de 11 ani va începe școala pe 14 septembrie, aici în București. Este clar să vreau în primul rând ca lucrurile să fie sigure.”

O iarnă grea și un virus mai mult decât imprevizibil

Primul lucru pe care Adrian Marinescu l-a învățat în cele peste 6 luni de când se află în prima linie COVID este că „e un virus mai mult decât imprevizibil: au fost lucuri logice care erau susținute de toată lumea și care nu s-au potrivit.”

Ce este clar este, spune medicul, este că „va fi un sezon rece care va veni cu gripă și cu viroze, iar asta înseamnă că vom avea o problemă de diagnostic, pentru că nu întotdeauna vom ști dacă avem gripă, viroză sau COVID-19.”

„În plus, vor fi și forme din păcate severe, în sensul că vor fi persoane care vor face în același timp și gripă și COVID-19, iar lucrurile se pot complica”, avertizează Adrian Marinescu.

Cu toate acestea, îndemnul medicului Adrian Marinescu este să gândim constructiv: „Eu cred însă în felul următor: sigur că trebuie să ne gândim și la un scenariu pesimist, dar eu cred că ar trebui să gândim constructiv. Avem totuși o experiență, acesta este un mare avantaj, avem deja luni de zile și știm cum să fim pregătiți pentru următoarea bătălie. Asta înseamnă că sunt aceleași măsuri pe care le-am învățat până acum practic, trebuie să fim atenți pentru că va urma vaccinarea gripei și noi toți ar trebui să o facem, pentru a evita acel scenariu pesimist.”

„Acel scenariu pesimist poate fi îndulcit prin măsurile pe care le putem lua încă de acum pentru o iarnă grea din punct de vedere medical”, este sfatul lui Adrian Marinescu.

„Oricum, aș spune-o în felul următor: indiferent cât de grea este pandemia, s-a mai întâmplat și în 1918 și până la urmă lumea a mers mai departe, eu cred că trebuie să găsim un echilibru în așa fel încât lucrurile să se desfășoare totuși, și din punct de vedere economic, și din punct de vedere al siguranței, și al educației celor mici. Până la urmă nu putem să mergem pe ideea că 2 sau 3 ani de zile cei mici au renunțat la procesul de învățământ din cauza pandemiei.”

Concluzia medicului Adrian Marinescu este că: „Eu cred că trebuie să găsim varianta de mijloc, să facem lucrurile sigur, dar să le facem în ceea ce eu numesc normalitate în condiții de pandemie. Este altfel decât normalitatea pe care o știam, dar clar putem să facem ceea ce avem de făcut. Cam asta cred că ar trebui să fie ca o concluzie imediată.”

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro