Sari direct la conținut

Medicii, legati de glie

Evenimentul Zilei

Tinerii doctori vor avea de ales: fie platesc 20.000 de euro, fie profeseze in tara pentru urmatorii 14 ani. Fie isi platesc scolarizarea, fie lucreaza in tara timp de aproape 14 ani.

Asa prevede o reglementare a Ministerului Sanatatii, cu scopul de a opri migratia tinerilor doctori spre tari cu oferte mai banoase. In forma actuala, reglementarea va fi aplicata numai in cazul celor care ocupa posturile scoase la concurs in plus fata de numarul obisnuit de locuri.

Astfel, in aproximativ trei luni, conducerea Ministerului Sanatatii intentioneaza sa suplimenteze locurile scoase la concursul de rezidentiat, pe specializarile sau in localitatile cu deficienta de personal.

Potrivit specialistilor, in Romania exista, la acest moment, prea putini medici in terapie intensiva, medicina de urgenta sau psihiatrie. Daca actul normativ intra in vigoare pana la sfarsitul anului 2007, acesta li se va aplica si absolventilor de medicina care dau examenul de rezidentiat in 2008.

Rezidentii, obligati sa inapoieze 20.000 de euro

„Vrem sa introducem rezidentiatul pe post, in afara locurilor scoase la concurs. Vom stabili un numar exact de locuri in functie de anumite specializari (ATI, psihiatrie sau medicina de urgenta) sau de zone defavorizate”, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii.

Astfel, daca un absolvent de facultate se inscrie pe unul dintre posturile suplimentare, va sti de la inceput la ce se angajeaza. „Dupa ce termina studiile, trebuie sa lucreze dublul perioadei in care s-a format in tara. Altfel, este nevoit sa-si plateasca studiile cu o suma ce poate ajunge pana la 20 de mii de euro”, a adaugat ministrul.

La un calcul sumar, tinand cont ca rezidentiatul dureaza intre trei si sapte ani, ar inseamna ca medicul respectiv ar fi obligat sa ramana in tara pana la 14 ani.

Decat intr-o comuna fara curent, mai bine in companii

Intentia ministrului este insa contestata de medici. „Corect ar fi ca anumite comunitati care nu au medic sa faca un contract privat cu rezidentul respectiv, caruia sa-i plateasca studiile. Atunci l-ar putea obliga”, este de parere Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Nici medicii tineri nu par convinsi ca ar ramane in tara daca ar fi obligati printr-o astfel de masura. „Este o idee buna pentru cei care vor cu tot dinadinsul o anumita specializare si nu nimeresc pe locurile obisnuite. Dar nu cred ca multi vor accepta sa se duca intr-o comuna unde nu au nici curent si nu pot sa-si faca meseria.

Se pot duce oricand pe un salariu de 2.000 de euro la o companie farmaceutica sau pe oricare alt post”, considera doctorul Alin Apostol, fost lider al medicilor rezidenti.

de Ionela Croitorescu

integral in EvZ

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro