Medicul Mihai Craiu, avertisment asupra unui "fenomen global care a fost prezis de mai multă vreme": Cel puțin 1,27 de milioane de decese ar fi putut fi prevenite
Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția din nou asupra unui „fenomen global care a fost prezis de mai multă vreme” – rezistența la antibiotice, din cauza folosirii excesive și a prescrierii în mod eronat, la orice boală virală. Peste 1,2 milioane de persoane au murit în 2019 din cauza unor bacterii rezistente la antibiotice, cifra fiind mai mare decât în cazul deceselor cauzate de SIDA ori de malarie, la nivel global, conform unui raport recent.
- „Pentru că toată lumea are altceva în centrul preocupărilor și obiceiul de a prescrie antibiotice în mod eronat la orice boală virală este neschimbat, se petrece un fenomen global ce a fost prezis de mai multă vreme…
- De fapt, a fost enunțat chiar de către Sir Alexander Fleming, descoperitorul Penicilinei în 1928. În alocuțiunea rostită la festivitatea de decernare a premiului Nobel pentru medicină, din 1945, dr Fleming a anticipat că folosirea excesivă a diverselor antibiotice va duce la apariția AMR (bacterii rezistente la acțiunea antibioticelor)”, a scris pe Faceebook Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.
El citează un recent raport publicat în prestigioasa publicație Lancet, care arată că în anul 2019 au decedat aproape 5 milioane de persoane din lume din cauza infecțiilor asociate AMR. Adică mai multe decese decât cele generate de malarie și HIV, la un loc.
- „Situația este extrem de alarmantă deoarece se estimează că cel puțin 1.27 milioane din aceste decese ar fi putut fi prevenite.
- Mesajul scurt, de luat acasă, este foarte simplu… Dacă nu încetăm cu acest comportament iresponsabil în fața AMR vom avea de suferit.
- Nu contează „cine este de vină” ci contează cum facem să nu ajungem să murim, pe capete, de boli aparent vindecabile în prezent, cum ar fi pneumonia sau infecția urinară. Nu peste mii de ani… Ci vom muri chiar noi și copiii noștri. Acum, în deceniile care vor veni.
- De vină suntem noi cu toții (medici, pacienți, farmaciști, oameni de media, etc)… De salvat ne vom putea salva doar prin EDUCAȚIE și prin RESPECTAREA REGULILOR.
- Sunt sceptic și ingrijorat. Pentru că noi românii avem probleme și cu educația și cu regulile…”, adaugă medicul pediatru
Bacteriile rezistente la antibiotice cauzează milioane de decese anual
Peste 1,2 milioane de persoane au murit în 2019 din cauza unor bacterii rezistente la antibiotice, cifra fiind mai mare decât în cazul deceselor cauzate de SIDA sau de malarie, arată un studiu publicat recent în publicaţia The Lancet.
Oficiali din domeniul sănătăţii la nivel mondial au avertizat în repetate rânduri asupra răspândirii crescute a bacteriilor rezistente la medicamente şi a altor microbi din cauza folosirii eronate şi în exces a antibioticelor, fapt care încurajează microorganismele să se transforme în „superbacterii”.
Noul raport „Global Research on Antimicrobian Resistance”, publicat în The Lancet, relevă că în 2019 rezistenţa la antimicrobiene (AMR) a fost direct responsabilă pentru aproximativ 1,27 milioane de decese şi a fost asociată cu aproximativ 4,95 milioane de decese. Studiul a analizat date din 204 ţări şi teritorii.
- „Aceste noi date dezvăluie adevărata amploare a rezistenţei la antimicrobiene la nivel mondial. Estimările anterioare au prezis 10 milioane de decese anuale din cauza AMR până în 2050, dar acum ştim sigur că ne aflăm deja mult mai aproape de această cifră decât am crezut”, a declarat Chris Murray, coautor al studiului şi profesor la Universitatea din Washington.
Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că niciunul dintre cele 43 de antibiotice aflate în curs de dezvoltare sau dintre medicamentele recent aprobate nu a fost suficient pentru a combate rezistenţa la antimicrobiene.
Cornelius Clancy, profesor de medicină la Universitatea din Pittsburgh, spune că una dintre modalităţile de a contracara AMR este abordarea unui nou model de tratament: „Modelul tradiţional de antibiotic pe care l-am avut în ultimele decenii, de la penicilină, cred că este epuizat”.
Majoritatea deceselor din 2019 cauzate de rezistenţa la medicamente au fost pentru infecţii la nivelul căilor respiratorii inferioare, precum pneumonia, urmate de infecţii ale fluxului sanguin şi de infecţii abdominale.