Sari direct la conținut

Menstruatia – 12 intrebari pe care ne ferim sa le punem

MedLive.ro

Cele mai multe fete stiu ca, intre 11 si 16 ani, este momentul sa apara prima menstruatie. Normal ar fi ca mama sa isi pregateasca din timp fiica pentru acest moment. In plus, fetele pot afla informatii din carti, de pe internet, de la medicul de familie sau pot apela la persoanele apropiate pentru a le raspunde la intrebari. Totusi, numeroase adolescente se jeneaza sa vorbeasca despre acest lucru sau obtin informatii din surse eronate.

Nu mi-a venit ciclul luna asta. E cazul sa ma ingrijorez?

Relaxeaza-te, uneori se poate intampla ca ciclul menstrual sa fie neregulat. Desi sarcina este cea mai frecventa cauza a absentei menstruatiei, aceasta mai poate suferi dereglari si din cauza stresului, pierderii excesive in greutate, efortului sau anumitor boli. Un ciclu menstrual normal dureaza de la 21 de zile pana la 35 de zile, cel mai frecvent fiind intre 25-30 de zile. Daca menstruatia apare in mod obisnuit mai des de 21 de zile sau nu apare deloc doua luni la rand, ar fi bine sa consultati un medic.

Daca am avut menstruatie luna asta inseamna ca nu sunt insarcinata. E adevarat?

Nu neaparat. Unele femei au menstruatie si in primele luni de sarcina, deci o sangerare care pare menstruatie nu iti poate garanta ca nu esti insarcinata. Daca iti faci griji din acest punct de vedere, urmareste daca sangerarea evolueaza ca o menstruatie normala. Menstruatia care apare peste sarcina nu dureaza de obicei mai mult de 1 – 2 zile. In plus, daca ai stari de greata, te simti obosita sau ai alte semne, fa-ti un test de sarcina, pentru mai multa siguranta.

Tampoanele pot provoca sindromul socului toxic?

Sindromul socului toxic este o afectiune foarte rara, insa in unele cazuri poate fi fatala. Cazurile de imbolnaviri, asociate cu folosirea tampoanelor, au scazut semnificativ in ultimele decenii. Pentru prevenirea imbolnavirii, specialistii recomanda schimbarea cat mai frecventa a tamponului si folosirea tampoanelor cu cel mai scazut grad de absorbtie. Totusi, daca ai febra, frisoane, dureri abdominale sau eruptii pe piele, consulta cat mai repede posibil un medic.

Este menstruatia prea abundenta? Cum pot sa imi dau seama?

In mod obisnuit, o femeie foloseste intre patru si 12 tampoane in fiecare luna. Daca folosesti mai mult de zece tampoane intr-o zi sau este necesar sa le schimbi mai des de o ora, consulta un medic.

Cate zile dureaza menstruatia in mod obisnuit?

Menstruatia dureaza de obicei intre trei si cinci zile. Daca nu se intampla chiar asa, nu te stresa. Nu e nimic anormal sa dureze nici doua dar nici sapte zile. Daca totusi se prelungeste mai mult de sapte zile, vorbeste despre aceasta problema cu medicul tau.

La ce folosesc tampoanele de diferite dimensiuni?

Mini, normal, plus, super plus – toate aceste dimensiuni se refera la cantitatea de lichid pe care o pot absorbi tampoanele. Alegerea trebuie sa se bazeze deci pe fluxul lichidului menstrual. Indiferent de dimensiune sau de gradul de absorbtie, ai grija sa schimbi tamponul la cel mult patru – sase ore. Daca esti inca virgina, opteaza pentru absorbante sau pentru dimensiunea cea mai mica de tampoane interne. Oricum, consulta cu atentie prospectul inainte de folosire.

Pot ramane insarcinata in timpul menstruatiei?

Da. Nu te poti baza pe ipoteza ca in timpul menstruatiei nu poti ramane insarcinata. Desi cele mai multe sanse de a ramane insarcinata sunt in perioada ovulatiei, o femeie poate ramane de fapt insarcinata in orice perioada a ciclului menstrual. Pentru a preveni o sarcina nedorita, cel mai indicat este sa folosesti metodele de protectie, chiar si in timpul menstruatiei.

Cum pot sa scap de crampe?

Te poate ajuta un analgezic. Crampele sunt rezultatul contractiilor uterului. De mare ajutor sunt si pilulele anticonceptionale, pe care trebuie sa ti le recomande un medic. Cauti un remediu mai natural? Incearca sa tii o sticla cu apa calduta pe zona dureroasa sau sa faci o baie cu apa calduta.

Ce pot sa fac sa scap de balonare?

De mare ajutor iti poate fi mancarea sanatoasa si activitatea fizica. Incearca sa consumi alimente bogate in fibre, precum fructele, legumele si cerealele integrale. De asemenea, evita sau limiteaza consumul de sare, cafea si alcool.

Cum pot evita simptomele premenstruale, precum schimbarile de dispozitie?

Incearca sa faci mai multa miscare, sa eviti alimentele sarate, sa reduci consumul de cafea in saptamana dinaintea menstruatiei. Daca simptomele sunt in continuare severe, dicuta cu medicul. Acesta iti poate oferi si alte solutii, precum suplimentul de vitamina E, calciu si magneziu.

Folosirea tampoanelor interne e dureroasa?

In mod normal nu. Gandeste-te ca vaginul este conceput pentru a permite nasterea, deci introducerea unui tampon nu ar trebui sa fie o problema. Daca totusi simti durere, nu insista, mai ales daca este pentru prima data cand folosesti un tampon intern. Incearca mai bine un alt tip de absorbant.

De ce poftesc la mancare de la fast food inainte de menstruatie?

Cauza poftelor si a altor simptome premenstruale nu sunt inca foarte clare, insa se pare ca de vina sunt hormonii. Indiferent de cauza, unele femei au intr-adevar au din cele mai diverse pofte: inghetata, ciocolata sau chipsuri. Ai pofta de dulciuri? Mai bine ia gustari mici si dese pe parcursul zilei. Poftesti la mancaruri grase? Incearca sa inlocuiesti alimentele fast-food cu somon, alune sau avocado.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro