Sari direct la conținut

„Mergem înainte cu viteză de croazieră, iese fum din toate țevile": Rusia spune că producția unor echipamente militare a crescut de zece ori

HotNews.ro
Fabrica din Lytkarino a concernului rusesc Rostec, Foto: Gavriil Grigorov / TASS / Profimedia
Fabrica din Lytkarino a concernului rusesc Rostec, Foto: Gavriil Grigorov / TASS / Profimedia

Rusia a majorat de peste zece ori producția unor echipamente militare pentru a-și aproviziona armata din Ucraina, crescând semnificativ producția de rachete, drone, vehicule de luptă și artilerie, a anunțat marți cel mai mare producător de arme din Rusia, potrivit Reuters.

Bekhan Ozdoev, directorul industrial al complexului de armament Rostec, corporația de stat rusă care controlează o mare parte din industria de armament, a declarat că volumele de producție pentru diferite tipuri de arme au crescut de la două la 10 ori.

Iar pentru unele tipuri de echipamente, producția a fost majorată „de zeci de ori”, a susținut Ozdoev.

„Mergem înainte cu viteză de croazieră, iese fum din toate țevile”, a spus el.

Ozdoev a afirmat că a existat o creștere semnificativă a producției de tancuri, vehicule blindate, lansatoare de rachete, artilerie, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander, sisteme de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune Pantsir și rachete hipersonice Kinjal. El nu a detaliat volumul total de arme produse.

Rostec, companie sancționată de Occident, este condusă de Serghei Chemezov, un aliat apropiat al lui Putin. Aceasta controlează 800 de entități rusești civile și de apărare și este de departe cel mai mare producător de arme din Rusia.

Trezoreria americană consideră Rostec drept „piatra de temelie a sectoarelor de apărare, industriale, tehnologice și de producție ale Rusiei”.

Rusia a reușit să treacă peste efectele sancțiunilor impuse împotriva sa, producând acum mai multe rachete, tancuri și muniții decât înaintea începerii invaziei în Ucraina, o îngrijorare majoră pentru Kiev și partenerii săi din Vest, a scris săptămâna trecută The New York Times, citând mai mulți oficiali ucraineni și occidentali.

Oficialii americani estimează că impunerea sancțiunilor a forțat Rusia să își încetinească dramatic timp de cel puțin 6 luni producția de rachete și alte echipamente militare după declanșarea „operațiunii militare speciale” în data de 24 februarie a anului trecut.

Însă aceleași surse afirmă că ritmul producției de armament rusesc a început să crească din nou înspre sfârșitul anului trecut în condițiile în care oficialii de la Moscova au început să pregătească tranziția înspre o economie de război încă din vara lui 2022, după ce a devenit evident că Ucraina nu va ceda rapid.

Producție mai mare, dar tot nu e de ajuns

Un oficial occidental a estimat recent pentru Reuters că Rusia a tras între 10 și 11 milioane de proiectile de artilerie anul trecut în Ucraina. Asta ar însemna că, și dacă Rusia își sporește capacitatea de producție anuală la două milioane de bucăți, tot nu ar reuși să își refacă stocurile la nivelurile de dinaintea războiului.

„Dacă ai consumat 10 milioane de proiectile anul trecut și ești în mijlocul unei lupte și poți produce doar 1 sau 2 milioane de proiectile pe an, nu cred că ești într-o poziție foarte solidă”, a spus el.

În ceea ce privește producția de tancuri, el a vehiculat aceeași cifră de 200 de unități pe care Rusia ar fi capabilă să o producă acum, notând însă că aceasta nu acoperă nici de departe pierderile suferite de Moscova.

„Dacă ai pierdut 2.000 de tancuri, o să ai nevoie de un deceniu ca să ajungi de unde ai plecat”, a afirmat oficialul, adăugând că Rusia a pierdut, de asemenea 4.000 de vehicule blindate de luptă, peste 100 de avioane și a pierdut 270.000 de militari, aici fiind incluși atât cei uciși, cât și cei răniți.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro