Sari direct la conținut

Miercuri începe Universitatea de Vară „Tusvanyos”: Viktor Orban va participa și anul acesta, după ce în 2023 a intrat într-o dispută cu MAE român

HotNews.ro
Miercuri începe Universitatea de Vară „Tusvanyos”: Viktor Orban va participa și anul acesta, după ce în 2023 a intrat într-o dispută cu MAE român
Viktor Orban la Băile Tușnad în iulie 2023 - FOTO - Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Aproximativ o mie de invitaţi vor participa la cele 500 de programe ale Universităţii de Vară „Tusvanyos”, de la Băile Tuşnad, premierul Ungariei, Viktor Orban, urmând să îşi susţină obişnuitul discurs în cursul zilei de sâmbătă.

La ediția trecută a evenimentului, Viktor Orban a acuzat că MAE român i-a stabilit ce are voie și ce nu să vorbească.

Dispută cu MAE român anul trecut

El a afirmat că i s-a spus să nu vorbească despre „chestiuni delicate”, „sensibilităţi”, „simboluri naţionale care pot jigni sentimentele românilor”. Ulterior, Ungaria a anunțat că MAE i-a convocat ambasadorul la București după declarațiile făcute de Viktor Orban la Tușnad.

Tot anul trecut, Viktor Orban a atras atenția că Ungaria va prelua anul acesta președinția rotativă a UE, lucru ce s-a întâmplat de la 1 iulie. „Obiectivul principal al Ungariei” (la președinția UE) va fi sprijinirea României în demersul de aderare la spaţiul Schengen, a susținut Orban în 2023 la Băile Tușnad.

În vara lui 2023, înainte să meargă la „Tusvanyos”, premierul ungar s-a întâlnit cu omologul său român, Marcel Ciolacu la București, discutând inclusiv despre ideea unui TGV pe ruta București-Budapesta. „Acesta este începutul unei frumoase prietenii”, a scris atunci Viktor Orban pe Facebook, postând o fotografie cu Ciolacu.

Ulterior, în discursul său de la Băile Tușnad, el a subliniat că România are un nou prim-ministru, Marcel Ciolacu, al 20-lea de când el este prim-ministru. „Poate e un număr cu noroc”, a spus ironic Orban.

Viktor Orban vine în România pe fondul unui conflict cu Bruxellesul

De menționat că venirea lui Viktor Orban în România are loc în contextul în care Budapesta este criticată dur la Bruxelles, dar și de mai multe țări europene, pentru „misiunea de pace” care a inclus vizite la Moscova și Beijing.

 Ungaria, ţară care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a fost puternic criticată pentru întâlnirile lui Orban cu preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, şi Chinei, Xi Jinping, în primele zile ale lunii iulie.

Budapesta apără acel turneu, care a inclus apoi o întâlnire între Orban şi candidatul republican Donald Trump în Statele Unite, şi îl prezintă drept o „misiune de pace”, în ciuda faptului că nu fusese convenită anterior cu restul partenerilor UE, aminteşte agenția EFE.

Orban a declarat că va continua să lupte pentru pace în Ucraina atât timp cât ţara sa deţine preşedinţia semestrială a UE, adică până la sfârşitul lunii decembrie.

Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că, din cauza călătoriilor „fără mandat” ale lui Orban, nu îşi va trimite comisarii la întâlnirile informale care au loc în Ungaria în timpul preşedinţiei deţinute de ţara central-europeană.

Washingtonul a spus și el luna aceasta că este „preocupat” de vizita premierului ungar în China şi consideră că aceasta „nu este constructivă” pentru eforturile de a se ajunge la o „pace justă” în Ucraina.

Prima temă de dezbatere a Universității de Vară este „Război şi pace

Deschiderea oficială a lucrărilor Universităţii de Vară va avea loc miercuri, în prezenţa preşedintelui Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, şi a lui Potápi Árpád János, secretar de stat pentru politica naţională de pe lângă Cancelaria premierului Ungariei, aceştia fiind invitaţi obişnuiţi ai evenimentului, transmite Agerpres.

Prima temă de dezbatere se intitulează „Război şi pace – În pragul unei noi ere în politica externă şi de securitate”, la care, potrivit programului făcut public de organizatori, vor participa Németh Zsolt, dar şi liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, sau fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu.

Mottoul din acest an al evenimentului este „Pe drumul drept”, organizatorii precizând că este şi ”un mesaj de întărire” pentru comunitatea maghiară din Transilvania.

„Trăim într-o epocă a crizelor, iar din încercările acestei perioade pot ieşi victorioşi doar cei care la timpul potrivit iau cele mai bune decizii. Sunt cei care nu îşi lasă soarta la voia întâmplării. Ei sunt cei care ştiu că viaţa lor are un scop, iar acest scop este împărtăşit de noi toţi, de toţi cei care suntem uniţi în valorile noastre comune. Cu toţii împărtăşim convingerea că în acest meci suntem o echipă naţională care se luptă pentru viitorul maghiar. Împărţim o pasiune comună: iubim Transilvania, patria mamă şi Bazinul Carpatic. Ne plac provocările. Nu ne este teamă de adversarii noştri – nici de urşi – şi ne preţuim prietenii. Ne ajutăm şi ne sprijinim reciproc. Ne bucurăm împreună de succese şi trecem împreună peste cele mai dificile momente”, scrie pe site-ul evenimentului.

În cadrul lucrărilor Universităţii de Vară se vor derula 500 de programe, în 34 de corturi, care au tematici diverse, de la teme economice şi politice, la cele cu caracter cultural, gastronomic sau sportiv, în pregătirea evenimentului fiind implicaţi 300 de organizatori.

Subiectele puse în discuţie sunt dintre cele mai diverse, precum analiza alegerilor locale şi europarlamentare sau perspectivele privind alegerile parlamentare din toamnă, discuţii referitoare la şefia Consiliului Uniunii Europene, deţinută în prezent de Ungaria, cele legate de războiul din Ucraina sau de conflictul palestiniano-israelian, temele economice sau care vizează schimbările climatice.

Puțini invitați români în program

La fel ca în ultimii ani, la Băile Tuşnad sunt aşteptaţi numeroşi oficiali de la Budapesta, precum şi personalităţi ale comunităţii maghiare din România.

Printre participanţi se vor afla liderul UDMR, Kelemen Hunor, europarlamentari sau parlamentari UDMR, dar şi primari şi preşedinţi de consilii judeţene aleşi pe listele Uniunii.

De asemenea, la lucrări vor lua parte şi reprezentanţi ai maghiarilor din alte ţări, precum Ucraina, Slovacia, Slovenia, Croaţia sau Serbia.

Numărul invitaţilor români incluşi în program este redus, preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania şi responsabil cu programul politic al taberei, Sandor Krisztina, precizând, recent, că în anii când sunt alegeri politicienii români „nu prea au curajul să vină la Tusvanyos”, pentru că acesta nu este un mesaj pozitiv pentru alegătorii lor.

Ea a recunoscut, însă, că nici în anii în care nu sunt programate alegeri politicienii români nu vin la Universitatea de Vară de la Tusvanyos, deşi ea crede că ar trebui să existe un dialog româno-maghiar.

„Pe drumul drept”, tema discursului premierului ungar

La fel ca în fiecare an, premierul Ungariei, Viktor Orban, va fi prezent la Băile Tuşnad în cursul zilei de sâmbătă şi îşi va ţine tradiţionalul discurs pornind de la tema centrală a evenimentului – „Pe drumul drept”.

Ca de fiecare dată, alături de el, se vor afla, în acelaşi panel de discuţii, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, fondator al Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, şi Tokes László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.

Organizatorii au precizat că premierul Ungariei a lipsit o singură dată de la lucrările Universităţii.

Pentru al doilea an consecutiv, cei care doresc să asiste la discursul premierului ungar, inclusiv jurnaliştii acreditaţi, trebuie să se înregistreze, decizia fiind luată de organizatori după ce, în anul 2023, mai mulţi membri ai unor organizaţii româneşti şi-au anunţat intenţia de a asista la discursul pe care Viktor Orban îl susţinea la Băile Tuşnad. Aceştia au venit atunci, dar nu li s-a permis accesul în zona în care premierul Ungariei se adresa participanţilor.

Pe lângă dezbaterile politice, la Universitatea de Vară au loc numeroase evenimente conexe, pe teme diverse, iar în fiecare seară sunt programate concerte susţinute de trupe maghiare cunoscute din Ungaria sau din România.

Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 33, este organizat de Consiliul Tineretului Maghiar din România şi Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria, partener principal fiind Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania.

Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad este cunoscută sub denumirea de „Tusványos”, fiind vorba de abrevierea numelor contopite ale celor două localităţi în care s-a desfăşurat până acum manifestarea – iniţial la Bálványos, în judeţul Covasna, după care a fost mutată la Băile Tuşnad, în Harghita.

INTERVIURILE HotNews.ro