Minciunile pe care le spui medicului dauneaza (grav) sanatatii
Evitati sa marturisiti doctorului cantitatea de alcool pe care o consumati in mod obisnuit sau cate tigari ati fumat saptamana trecuta, sau faptul ca va luptati cu depresia si anxietatea din cauza problemelor de la munca? Numerosi pacienti se feresc sa impartaseasca cu medicul informatii personale, dar marile minciuni sau micile secrete le pot aduce reale necazuri.
In general, oamenii nu realizeaza ca problemele lor conjugale, anxietatea sau ingrijorarile cotidiene pot conta atunci cand merg sa isi verifice nivelul colesterolului. Uneori sunt jenati sa vorbeasca despre subiecte sensibile, precum viata sexuala sau probleme jenante precum incontinenta urinara sau constipatia.
Aceste „mici secrete” va pot aduce necazuri. Toate lucrurile care se petrec in viata, de la gradul de stres la activitatea dvs. sexuala, va pot influenta sanatatea si ar trebui impartasite doctorului. Iata cateva din aceste “secrete” pe care pacientii evita sa le spuna doctorului.
Administrarea de medicamente care pot fi cumparate fara reteta, suplimente sau vitamine
Medicul trebuie sa stie cu exactitate ce tipuri de medicamente, suplimente si vitamine folositi. Unele suplimente si medicamente care pot fi eliberate fara prescriptie medicala pot provoca reactii adverse, in anumite situatii. Exista pacienti carora le este total contraindicat sa ia medicamente fara avizul medicului. De exemplu, anumite suplimente care ajuta la pierderea in greutate ar trebui sa fie evitate de persoane care sufera de afectiuni cardiace.
In plus, “natural” nu inseamna intotdeauna “sigur”. De exemplu, femeile care au dereglari hormonale nu ar trebui sa foloseasca suplimente naturale pentru marirea sanilor.
In plus, medicul ar trebui sa stie si ce vitamine si minerale luati. Dozele prea mari pot fi riscante. De exemplu, dozele prea mari de seleniu pot duce la tulburari gastrointestinale, caderea parului, extenuare sau iritabilitate.
Istoricul activitatii sexuale
Este important ca medicul sa stie cati parteneri sexuali ati avut de-a lungul vietii. El ar putea aborda diferit consultatia daca ati avut patru sau 40 de parteneri sexuali. Numarul ridicat de parteneri sexuali creste si riscul de infectare cu boli cu transmitere sexuala. De exemplu, daca o femeie prezinta riscuri reduse, medicul o va sfatui sa faca testul Papanicolau o data la trei ani. Aceasta regula nu este valabila si in cazul femeilor care au un numar ridicat de parteneri sexuali si care, implicit, sunt mai vulnerabile.
Acelasi lucru este valabil si in cazul barbatilor. Riscul de a contacta boli cu transmitere sexuala sau HIV este cu atat mai mare cu cat mai multe partenere sexuale are.
Fumatul sau consumul de droguri
Poate fi dificil sa impartasiti aceste lucruri, deoarece va ganditi ca doctorul va va tine o prelegere despre riscurile fumatului si va va judeca atitudinea. Dar doctorii nu sunt acolo sa faca asta. In plus, legea confidentialitatii dintre doctor si pacient va asigura ca informatia ramane secreta. In majoritatea statelor, medicii au dreptul sa incalce confidentialitatea doar in cazul in care actiunile pacientului reprezinta o amenintare reala pentru viata lor sau a celorlalti.
De asemenea, medicul trebuie sa stie ce droguri si medicamente, legale sau ilegale, consumati, pentru a va putea recomanda toate analizele necesare si a afla in ce masura va afecteaza sanatatea.
Stresul, depresia, abuzurile
Sunteti adesea stresati, tristi sau sunteti implicati intr-o relatie cu un partener abuziv? Dicutati cu doctorul. El va poate oferi un sfat si da o trimitere catre un specialist care sa va ajute in rezolvarea problemelor. De asemenea, el poate stabili daca terapia psihologica sau medicamentatia sunt adecvate in cazul dvs.
Nerespectarea recomandarilor medicului
Medicul v-a intrebat daca va luati zilnic tratamentul. Nu mintiti si nu incercati sa ascundeti ca ati uitat si nu l-ati luat decat de patru ori pe saptamana. Recunoasteti si ca va este greu sa va amintiti zilnic sa luati pastilele. Acelasi sfat trebuie sa urmati si in cazul in care uitati sa luati in fiecare zi pilulele anticonceptionale. Daca medicul stie acest lucru, v-ar putea recomanda alte tratamente sau metode contraceptive, mai adecvate pentru dvs.
Probleme cu somnul
Poate considerati ca problemele cu somnul sunt trecatoare, sau un simplu efect al imbatranirii, asa ca nu mai este necesar sa va deranjati medicul cu asemenea detalii. Problemele de somn, de foarte multe ori, pot fi tratate usor, insa, daca nu sunt tratate, se pot agrava cu repeziciune si pot provoca alte afectiuni.
Sunt foarte multi factori pe care medicii trebuie sa ii ia in calcul atunci cand consulta pacienti cu probleme de somn, precum nivelul de stres, depresia, menopauza, anxietatea sau chiar afectiuni mai grave, cum ar fi apneea in somn.
Lipsa de energie
Extenuarea este factor declansator pentru multe afectiuni. Totusi sunt multe persoane care cred ca extenuarea vine “la pachet” cu inaintarea in varsta. De obicei, exista anumite motive care duc la starea de oboseala, pe care doctorul le-ar putea identifica. Lipsa de energie poate fi cauzata de stres, anemie, depresie, functionarea deficitara a tiroidei si multe altele.
Hobby-uri
Poate credeti ca doctorul nu trebuie sa stie care sunt activitatile care va fac placere, mai ales ca multe din acestea sunt un mod excelent de a reduce stresul si contribuie la bunastarea dvs. fizica. Dar daca tocmai unul din aceste hobbiuri este responsabil pentru simptomele pe care le aveti?
Poate felul in care stati pe scaun in timp ce scrieti un roman este cauza durerilor de spate sau poate faptul ca va place sa contruiti aeromodele, iar incaperea in care lucrati nu este suficient de aerisita va cauzeaza migrenele persistente.
Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.