Sari direct la conținut

Minele viabile de la CNH vor fi separate de cele neviabile pana la sfarsitul anului

HotNews.ro

Separarea minelor viabile de cele neviabile de la Compania Nationala a Huilei va avea loc pana la sfarsitul anului, a declarat Claudiu Stafie, secretar de stat in Ministerul Economiei in cadrul unei conferinte organizate de Focus Energetic. Stafie sustine ca in acest sens a fost transmisa deja o notificare la Comisia Europeana.

Guvernul planuieste ca toate unitatile neviabile sa intre in conservare si inchise pana in 2018. Potrivit unui regulament european, minele neviabile vor primi in continuare subventii, insa ponderea lor va fi redusa trepatat pana la eliminarea lor totala in 2018. La CNH, ar putea intra in conservare minele Uricani, Petrila si Paroseni. Celelalte patru mine vor fi incluse intr-o noua companie, alaturi de Paroseni si partea viabila de la Deva.

Minele viabile vor intra si intr-un program de restructurare pentru reducerea costurilor.

In conditiile in care procesul de infiintare a celor doi giganti energetici Electra si Hidroenergetica este pe cale sa esueze, Ministerul Economiei se gandeste la o noua varianta de reorganizare a sistemului energetic. De altfel, acest plan „B” a fost convenit si cu FMI, ca solutie alternativa. Astfel, Ministerul Economiei are in vedere o fuziunea complexurilor energetice Craiova, Rovinari, Turceni cu SNLO si infiintarea unui complex mai mare pe lignit-Oltenia. Un plan similar este prevazut si pentru Deva, Paroseni si CNH, acestea urmand sa formeze un complex pe huila-Hunedoara.

  • „CSAT va fi informat, in urmatoarea sedinta, ca Guvernul renunta la Electra si Hidroenergetica, iar proiectul de restructurare a sectorului energetic si minier va viza infiintarea Complexurilor Oltenia si Hunedoara”, a declarat directorul general al Companiei Nationale a Huilei, Constantin Jujan.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro