Sari direct la conținut

Mineriada Aliantei Anti in Parlament

HotNews.ro

Guvernul Croitoru a cazut poetic pe versuri de Blaga si Eminescu, insa momentele tragi-comice bruiaza mineriada impotriva Constitutiei initiata miercuri, 4 noiembrie, de Alianta Anti din Parlamentul Romaniei. Solicitand Guvernului sa transmita in cel mai scurt timp Parlamentului bugetul de stat, PSD, PNL si UDMR au anulat fara sa le tremure mana un punct din Constitutie care spune ca un Guvern cazut „indeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice„. Or, cerandu-i degraba bugetul, Parlamentul hotareste ca Guvernul interimar Boc are voie sa incalce putin Constitutia. Pana si pesedistii recunosc abuzul, cu argumentul aiuritor ca la cate ilegalitati se produc, unul in plus nu mai conteaza.

Prins intre presiunile FMI si rigorile constitutionale, Guvernul Boc se afla in fata unei alegeri dificile: fie trimite repede proiectul de buget in Parlament, pentru ca termenul-limita de 10 noiembrie convenit cu expertii Fondului sa fie respectat. Fie ignora derogarea aprobata de Parlament, pentru a nu legitima un abuz si pentru a pastra Romania in limitele rezonabile ale statului de drept. Premierul Emil Boc s-a referit miercuri seara destul de vag la solicitarea Parlamentului, limitandu-se sa declare ca Guvernul va cauta solutii. Orice solutie ar alege, iese prost.

Daca-i va da curs, nu e clar care va fi forma juridica prin care proiectul de lege va fi asumat de Guvern. Adoptat prin ordonanta nu va putea fi, sub forma unui proiect de lege nici atat. In acest conditii, proiectul de buget elaborat la Palatul Victoria ar avea valoarea unui text produs de ministri-interimari, angajati pe post de experti particulari de catre Alianta Anti din Parlament. In plus, opozitia va impusca doi iepuri dintr-un foc: va sfarteca bugetul in interesul propriei clientele si se va lauda ca a salvat Romania de la dezastru trecand o lege cheie din acordul cu FMI.

Daca nu-i va da curs, va fi acuzat ca blocheaza adoptarea legii bugetului de stat si ca submineaza acordul cu FMI, ceea ce ar fi perfect absurd.

Odata votata derogarea de la Constitutie, nu vad de ce Alianta Anti formata din PSD, PNL si UDMR n-ar recidiva. Ce ar impiedica-o sa emita o hotarare prin care sa-l numeasca pe Mircea Geoana presedinte sau sa decreteze ca presedintele are dreptul la un singur mandat, nu la doua cum prevede Constitutia.

Unii juristi spun ca hotararile Parlamentului nu pot fi atacate la Curtea Constitutionala si ca ele nu sunt obligatorii pentru Guvern. Asta ar fi vestea buna. Hotararea adoptata prin votul Aliantei Anti va ramane asadar o simpla marturie a unui mod politic de actiune: mineriada impotriva Constitutiei. Victor Ponta (PSD) a sustinut de la tribuna parlamentului monstruozitatea legislativa fara nici o emotie in glas, in aplauzele noii majoritati parlamentare.

Nu putem trece peste cinismul partidelor care au adoptat declaratia care completeaza textul hotararii: „Parlamentul României îşi exprimă întregul său angajament şi deplina sa susţinere pentru respectarea nivelului indicatorilor macro-economici, aşa cum sunt prevăzuţi în acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi care trebuie să fundamenteze viitoarea lege a bugetului de stat pentru anul 2010„.

Cand mint PSD si PNL? Cand isi exprima „intregul angajament” si „deplina sustinere” sau cand critica acordul cu FMI si cand denunta imprumutul de 20 de miliarde de euro pe motiv ca „face din cetatenii Romaniei o natie de sclavi”? Entuziasmul pe care-l arata astazi cele doua partide in sustinerea acordului cu FMI nu s-a vazut atunci cand au atacat la Curtea Constitutionala legile de reforma care au intarziat periculos indeplinirea angajamentelor cu Fondul. Curtea le-a respins astazi sesizarile, si n-ati auzit pe cineva cerandu-si scuze.

Cei care il acuza pe Traian Basescu de dictatura ne propun astazi solutia lor: anarhia constitutionala, abuzul de drept si exercitaterea iresponsabila a puterii parlamentare. Traim in dictatura solutiilor anti.

P.S.Problema bugetului se va rezolva mai simplu daca Romania va avea repede un guvern votat in Parlament. Mutarea decisiva a campaniei ii apartine lui Traian Basescu. Depinde pe cine va nominaliza, cat de repede va trece si mai ales cata greutate va avea urmatorul nume propus la functia de premier.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro