Mineritul din Apuseni, resuscitat cu 150 milioane de euro
Activitatea extractiva din Abrud va fi reluata in scurt timp cu cel putin 450 de angajati
La Abrud, a fost semnat ieri contractul de asociere dintre Cuprumin Abrud si consortiul format din societatile Cuprom SA Bucuresti, Energo Mineral SA Baia Mare si Ipronef SA Bucu-resti, detinut de oamenii de afaceri Horia Simu si Horia Pitulea.
Valoarea contractului incheiat la Abrud se ridica la 155 de milioane de euro, suma pe care consortiul o va investi, in cinci ani, in retehnologizarea celei mai mari exploatari miniere de suprafata din Romania. La semnarea contractului au fost prezenti Horia Simu, respectiv Mircea Bucse, acesta din urma reprezentand actionarul unic al Cuprumin SA, Ministerul Economiei si Finantelor.
Omul de afaceri Horia Simu a declarat ca acest contract de asociere poate reprezenta un prim pas in privatizarea Cuprumin. „Vrem sa transmitem un mesaj pentru ca Guvernul sa declanseze procesul de privatizare a Cuprumin Abrud si Moldomin Moldova Noua. Speram ca acest proces sa fie extrem de transparent. Ca sa putem sa investim 155 de milioane de euro trebuie sa avem o baza legala mult mai clara.
Investitiile pe care le vom realiza se refera la retehnologizarea flotei din cariera, modernizarea uzinei de preparare a concentratului de cupru, cresterea eficientei energetice. De asemenea, vom investi o suma foarte mare pentru aducerea mediului la nivelul acceptat in Uniunea Europeana. Aceasta pentru ca ne gandim la o afacere pe termen lung, cuprinsa intre 15 si 20 de ani”, a declarat Simu.
Omul de afaceri a mai spus ca un contract de asociere similar va fi incheiat vineri si in ceea ce priveste exploatarea miniera Moldomin Moldova Noua (judetul Caras Severin). Valoarea acestui contract va fi de aproximativ 90 milioane de euro.
Consortiul va avea la dispozitie pe toata durata valabilitatii contractului, care este de 10 ani cu posibilitate de prelungire pentru inca 10, zacamantul de cupru din Muntii Apuseni, mijloacele fixe si licenta de exploatare. Statul roman se va alege de pe urma colaborarii cu contravaloarea redeventei miniere, a unei cote parti din profit, dar si cu alte taxe care vor fi platite de consortiu. Investitiile in mediu se vor cifra la 50 de milioane de euro.
Cuprumin SA este de peste patru luni in stadiu de conservare, activitatea fiind oprita prin disponibilizarea tuturor celor 750 de angajati. Ulterior, au fost angajate 186 de persoane pentru paza si neutralizarea sterilului depozitat in iazurile de decantare. In viitorul apropiat, la Cuprumin vor lucra aproximativ 450 de persoane.
Afaceri
„Cuprom” SA Bucuresti are ca si actionari 6 societati inregistrate in Cipru. Administratorii companiei sunt, conform datelor Oficiului Registrul Comertului, trei persoane fizice din Bucuresti: Horia schiopu Simu, Horia Pitulea si Mircea Ionut Costea. Primii doi sunt actionari si la „Energo Mineral” SA Baia Mare.
Pachetul de 99,992% din actiunile „Energo Mineral” Baia Mare este detinut de un offshore din Insulele Virgine. Simu si Pitulea au cumparat recent cel mai mare combinat de cupru din Serbia, valoarea tranzactiei cifrandu-se la cateva sute de milioane de dolari.