Sari direct la conținut

Ministerul Economiei vrea să dea ajutoare de stat de 280 milioane euro companiilor din industria siderurgică

HotNews.ro
Platforma Combinatului siderurgic Liberty Galati / FOTO Agerpres
Platforma Combinatului siderurgic Liberty Galati / FOTO Agerpres

Guvernul discută în ședința de miercuri un Memorandum întocmit de Ministerul Economiei privind acordarea unor ajutoare de stat în industria siderurgică. Motivul invocat este că industria siderurgică nu face față costurilor cu decarbonizarea. Acest memorandum apare după ce reprezentanții companiilor siderurgice s-au plâns că sectorul se confruntă cu o situație economică dificilă.

În luna martie, ministrul economiei, Ștefan-Radu Oprea, s-a întâlnit cu reprezentanți ai Liberty Galați, TenarisSilcotub, Artrom Steel Tubes, Erdemir România, Donalam AFV Beltrame, UniTub și UniRomSider, și au discutat despre ajutoare de stat.

Ministerul Economiei cere majorarea bugetului pentru ajutoare de stat

Potrivit Memorandumului, Ministerul Economiei dispune de un buget de circa 80 milioane euro destinat schemei de sprijin, însă nu este suficient.

“Dar urmare derulării procesului de consultare publică estimăm că acesta se va dovedi insuficient. În acest context s-ar putea avea în vedere ca pe baza evaluării expresiilor de interes primite în cadrul consultării, bugetul să fie majorat la cca 280 milioane de euro, aspect care ar urma să fie luat în considerare la proxima rectificare bugetară. Perioada de plată a ajutorului de stat va fi 2025 – 2030”, se precizează în document.

Potrivit Memorandumului, furnizorul și administratorul ajutorului de stat este Ministerul Economiei, iar ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant pentru a asigura finanțarea costurilor eligibile.

Ajutorul de stat va fi acordat numai după emiterea deciziei de autorizare a acestuia de către Comisia Europeană.

Cât de mult trebuie reduse emisiile din industria metalurgică

Tranziția la neutralitatea climatică a sectorului siderurgic presupune construcția de instalații noi, modernizarea instalațiilor existente, alimentarea cu energie din surse regenerabile și cu hidrogen.

La nivel internațional, documentul OECD din noiembrie 2022 Assessing steel decarbonization progress arată că „sectorul siderurgic se clasează ca cel mai mare sector de emisii din industrie, reprezentând 30% din emisiile industriale de carbon. Cu o amprentă de carbon atât de mare, decarbonizarea sectorului siderurgic este cheia pentru atingerea obiectivelor climatice.”

România își propune să devină neutră din punct de vedere climatic în 2050, ajungând la o reducere a emisiilor nete cu 99% în 2050, comparativ cu nivelul anului 1990, potrivit proiectului de Strategie industrială a României, aflat acum în circuit de avizare.

Emisiile din industria metalurgică vor fi reduse cu 67% în 2050 față de 2019 în scenariul România Neutră, în principal datorită implementării unui proces mai eficient de fabricare a
oțelului.

INTERVIURILE HotNews.ro