Ministerul Energiei, despre compania chineza cu care a fost semnat memorandumul pentru reactoarele 3 si 4, acuzata de SUA de spionaj nuclear: Discutiile cu chinezii nu vizeaza transferul unor date sau informatii clasificate secret de stat
Ministerul Energiei afirma, cu privire la compania chineza China General Nuclear Power Group (CGNPC), cu care statul roman se afla intr-un proces de negociere pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si care este acuzata de guvernul SUA de spionaj nuclear, ca discutiile cu aceasta „nu vizeaza transferul unor date sau informatii clasificate secret de stat”.
Amintim ca, potrivit Departamentului de Justitie al SUA, compania CGNPC, cu care Romania a semnat memorandumul pentru reactoarele 3 si 4 este acuzata de guvernul SUA de spionaj nuclear. Citeste mai multe detalii aici.
Intr-un comunicat remis joi HotHews.ro, Ministerul Energiei informeaza ca, „impreuna cu Societatea Nationala Nuclearelectrica S.A., se afla intr-un proces de negociere cu firma China General Nuclear Power Corporation pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, in baza Strategiei de continuare a Proiectului Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda, aprobata de Guvernul Romaniei prin Memorandumul din data de 31 iulie 2014” si ca „este foarte important de mentionat ca discutiile cu partenerii de negociere nu vizeaza transferul unor date sau informatii clasificate secret de stat”.
Sursa citata mai arata ca „gestionarea conform legislatiei in vigoare a datelor clasificate secret de stat reprezinta o prioritate absoluta, atat la nivelul societatilor care functioneaza sub autoritatea Ministerului Energiei cat si la nivelul institutiei”, si ca ministerul „si-a asumat ca sarcina imbunatatirea continua a protectiei informatiilor clasificate si a infrastructurilor critice din aria de competenta, in colaborare cu toate structurile abilitateale statului, desfasurand un program sustinut de actiuni specifice in acest sens, pentru a ne asigura ca aceste aspecte sunt tratate cu maxima rigoare”.
Pe site-ul propriu, CGNPC scrie ca este cel mai mare constructor si operator de centrale nucleare din lume, operand 16 unitati cu o capacitate instalata de 17,09 GW.
Potrivit memorandumului, cele doua parti vor infiinta o companie de proiect, de tip joint-venture, in care compania chineza va detine o participatie de cel putin 51% si care va prelua valoarea investitiei Nuclearelectrica in filiala sa EnergoNuclear SA (vechea companie de proiect).
CSAT a stabilit ca unitatile 3 si 4 „reprezinta un proiect prioritar de investitii pentru Romania”, a declarat presedintele Klaus Iohannis la sfarsitul lunii mai.
Compania a anuntat in ianuarie anul acesta ca primit o scrisoare de sprijin (Letter of Support) in legatura cu proiectul Reactoarelor 3 si 4 de la ministrul energiei, Vlad Grigorescu, trimisa in numele Guvernului Romaniei.