Ministerul Energiei sesizeaza procurorii asupra unor contracte de concesiune in distributia de gaze obtinute de Tehnologica Radion
Corpul de Control al Ministerului Energiei sesizeaza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie asupra unor contracte de concesiune obtinute, in urma cu mai multi, de catre firma Tehnologica Radion pentru serviciul de distributie a gazelor in trei localitati din judetul Arges. Potrivit unui raport de control semnat pe 14 iunie 2016 de ministrul Victor Grigorescu, publicat pe site-ul ministerului, acele contracte nu au fost respectate, iar reprezentantii Ministerului Economiei, autoritate concedenta, ar fi avantajat Tehnologica Radion. Aceasta este o firma in insolventa, detinuta de omul de afaceri Theodor Berna, implicat intr-un dosar de evaziune fiscala. Acesta este si denuntator impotriva deputatului Sebastian Ghita, care a fost trimis in judecata pentru santaj, dare de mita si folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii.
Contractele au fost incheiate in 2010 si 2011 cu Ministerul Economiei, in calitate de autoritate concedenta.
In 2010 a fost incheiat un contract de concesiune pentru distributia din localitatea Poiana Lacului, iar 2011 pentru distributia de gaze din localitatile Barla si Lunca Corbului. Potrivit Corpului de Control, Tehnologica Radion nu a realizat decat in parte investitiile asumate prin primul contract si deloc in celelalte doua.
Primul contract a fost incheiat pe 49 de ani, urmand ca in primele 24 de luni sa fie facute investitii minime de 3,8 milioane lei, fara TVA. Dupa doi ani, Tehnologica Radion a cerut prelungirea termenului pentru investitii cu inca doi ani, aratand ca din diverse motive nu au putut realiza decat 71% din ce a fost programat. Reprezentantii Ministerului Economiei au incheiat in acest sens un act aditional. Ministerul Economiei nu a prezentat documente din care sa reiasa daca au verificat stadiul de realizare a investitiilor. Dupa alti doi ani, Tehnologica Radion a mai cerut o prelungire de doi ani, stadiul lucrarilor fiind tot de 71%. In raportul Corpului de Control se mai arata ca nu s-a putut stabili daca reprezentantii ministerului au calculat si incasat penalitati de 0,1% pe fiecare zi de intarziere. De asemenea, nu a fost executata scrisoarea de garantie bancara pentru buan executie pentru garantarea investitiilor, in valoare de 3% din valoarea totala a investitiilor. In cazul celorlalte doua contracte, nu s-a putut stabili cu certitudine daca Ministerul Economiei a calculat si incasat penalitati de 0,1% pe fiecare zi de intarziere pentru perioada in care nu au fost realizate investitiile. Aceste lucruri s-au petrecut in perioada in care domeniul energiei se afla la Ministerul Economiei.
Vezi raportul atasat sau pe site-ul Ministerului Energiei
Tehnologica Radion este o firma de constructii controlata de Theodor Berna. In 2015, Theodor Berna a fost trimis in judecata, alaturi de sase persoane fizice si de mai multe firme, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu calculat de catre anchetatori la 100 de milioane de euro.
Berna si Tehnologica Radion sunt parti civile in ultimul dosar in care Sebastian Ghita a fost trimis in judecata.
Omul de afaceri Theodor Berna a fost santajat de deputatul Sebastian Ghita, acesta din urma cerandu-i o importanta suma de bani pentru a stopa difuzarea pe un post de televiziune de materiale denigratoare la adresa societatii Tehnologica Radion, controlata de Berna, reiese din rechizitoriul prin care Ghita a fost trimis in judecata, dar si din datele postate pe site-ul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), scrie Agerpres.
Potrivit rechizitoriului, la data de 14 martie a fost inregistrat un denunt la DNA Ploiesti formulat de un om de afaceri din care rezulta ca, in cursul lunii martie 2011, inculpatul Sebastian Aurelian Ghita l-ar fi constrans sa-i remita o importanta suma de bani pentru a inceta difuzarea, prin intermediul unui post de televiziune detinut de Ghita, a unor materiale denigratoare la adresa societatii pe care afaceristul o controla.
Din datele mentionate in rechizitoriu, dar si din cele postate pe site-ul instantei supreme reiese ca omul de afaceri implicat in cauza este Theodor Berna, iar societatea vizata de materialele denigratoare era Tehnologica Radion.