Sari direct la conținut

Ministerul Energiei transmite un comunicat în defavoarea sectorului pe care ar trebui să îl reprezinte: Plafonarea prețurilor este o propunere asumată de Guvernul României pentru protecția populației

HotNews.ro
Piata gazelor naturale, Foto: Freepik.com
Piata gazelor naturale, Foto: Freepik.com

Ministerul Energiei a transmis presei un comunicat care pare a fi mai degrabă scris de Ministerul Protecției Sociale. Practic, Ministerul Energiei este de acord cu reducerea și plafonarea prețului la gaze naturale, măsuri care ar afecta în mod dramatic companiile energetice și care ar avea efecte puternic negative în întreaga economie. Ministerul Energiei consideră că în acest fel este protejată populația.

„Proiectul Ordonanței de Urgență care prevede un set de măsuri, printre care și plafonarea prețului la gazele naturale, este o propunere asumată de Guvernul României pentru protecția populației, în fața unor posibile scumpiri a gazului natural, peste nivelul de suportabilitate al acesteia”, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.

Proiectul Ministerului Finanțelor privind regimul fiscal care va fi aplicat din 2019 cuprinde și articole prin care se instituie controlul statului asupra prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Intervenția statului pe piața liberă este o măsură specifică statelor comuniste și în totală contradicție cu principiile unei economii de piață și a liberei concurențe. În cazul energiei electrice, Guvernul Dăncilă vrea să impună prețuri reglementate pentru consumatorii casnici. La gazele naturale, prețurile vor fi reduse forțat, iar apoi plafonate.

La toate acestea se adaugă și o taxă de 3% din cifra de afaceri aplicată operatorilor din domeniul energiei electrice şi termice.

  • Efecte dezastruoase

Pe partea de taxare, efectul va fi total invers: Nu va mai fi făcută nicio investiție. Distribuitorii de energie au rată de rentabilitate reglementată la 5,66%. Pentru a putea plăti impozitul, companiile nu vor mai face investițiile. Rețeaua energetică este oricum învechită și într-o stare deplorabilă. Fără investiții, oricând ne vom putea aștepta la black out, situație cu efecte dezastruoase în economie.

În ceea ce privește plafonarea prețurilor la un nivel redus, efectele pot fi de la renunțarea la investiții până la renunțarea cu totul la afaceri în România. De exemplu, operatorii nu vor putea să exploateze gazele din Marea Neagră cel puțin trei ani de acum înainte. Costurile de exploatare off-shore sunt mult mai mari decât

în cazul exploatării on-shore. Mai intervine și lipsa de predictibilitate, lucru dovedit chiar acum când Guvernul ia măsuri neașteptate, cu efecte negative pentru mediul privat, fără niciun fel de consultare. În acest caz, ne putem aștepta la decizii de renunțare la afacere din partea companiilor. În acest caz, pot fi efecte în lanț: de la șomaj până la reducerea veniturilor la stat.

Mai mult, companiile de gaze sunt obligate să plătească redevențe calculate în funcție de prețurile de pe bursa de la Viena, care sunt mai mari decât cele din România. Altfel spus, după ce că sunt taxate după un preț al gazelor care nu se practică în România, aceste companii vor fi obligate să își reducă puternic profiturile.

Nu doar companiile cu capital privat vor avea de suferit, ci și cele de stat. Afectate vor fi și Romgaz, și Transgaz, și Transelectrica, și Electrica etc.

Citește pe aceeași temă și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro