Sari direct la conținut

Ministerul Sănătății a semnat Ordinul prin care aprobă funcționarea spitalului construit de Asociația Dăruiește Viață, la 4 luni după ce construcția și dotarea spitalului au fost gata

HotNews.ro
Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

​Ministerul Sănătății a semnat, joi, Ordinul prin care aprobă noua structură a Spitalului de Copii Marie Curie – clădirea construită de Asociația Dăruiește Viață exclusiv din donații și sponsorizări, care va găzdui primul Spital de Oncologie și Radioterapie pediatrică din țară. Aprobarea Ordinului vine după ce, în ultimele zile, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață – Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu – au acuzat public faptul că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, tărăgănează semnarea Ordinului care, împreună cu avizul DSP, va permite intrarea primilor pacienți copii în spital.

În acest moment, mai este necesar un singur pas pentru ca spitalul să își deschisă porțile pentru primii pacienți: un aviz de la DSP, pentru care Direcția de Sănătate Publică ar urma să vină la spital chiar săptămâna aceasta, potrivit surselor HotNews.ro.

Construcția și dotarea spitalului au fost gata la începutul acestui an. Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Dăruiește Viață, declarau, în urmă cu două zile, pentru HotNews.ro, că Ministerul Sănătății întârzie din motive nejustificate aprobarea clădirii de spital pe care au construit-o din donații și comparau această situație cu cea de la Colectiv, când autorităților „le-a păsat mai mult de orgolii decât de viețile oamenilor”.

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu mai spuneau că au predat Spitalului Marie Curie, odată cu noua clădire, și „200 și ceva de bibliorafturi cu dosare tehnice” care stau la dispoziția autorităților pentru a fi verificate.

HotNews.ro îi solicitase săptămâna aceasta ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să explice public motivele pentru care autorizarea noii clădiri de spital întârzie și să prezinte public procedura exactă, demersurile parcurse deja pentru aprobarea spitalului și cele care mai erau necesare. Răspunsul ministrului Sănătății era în așteptare, la momentul aprobării acestui Ordin.

Ordinul Ministerului Sănătății prin care se aprobă noua clădire și noua structură a Spitalului Marie Curie, document obținut în exclusivitate de HotNews.ro:

Autorizația sanitară va fi eliberată de DSP la începutul săptămânii viitoare

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, că a avizat structura modificată a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie.

Acordarea avizului pentru structura modificată a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie a permis deplasarea echipei Direcției de Sănătate Publică a mun. București pentru efectuarea evaluării necesare autorizării sanitare a clădirii spitalului, care va fi eliberată la începutul săptămânii viitoare.

„Noua clădire aparține Spitalului Marie Curie și a fost construită din fonduri colectate de Asociația Dăruiește Viață. În paralel cu activitatea de autorizare, personalul administrativ și de specialitate al spitalului inventariază bunurile și echipamentele din noua clădire pentru a putea fi încheiată donarea acestora și înregistrarea în patrimoniul spitalului. Pentru ca acest proces să se desfășoare cât mai rapid, Ministerul Sănătății a trimis o echipă de specialiști încă din luna februarie”, se mai precizează în comunicat.

Ministerul Sănătății mai precizează că „este consecvent în a sprijini orice proiect pentru dezvoltarea infrastructurii medicale din România, în limitele legislației în vigoare”.

Carmen Uscatu vorbea, în urmă cu două zile, despre „frustrarea” și „așteptarea” din relația cu autoritățile

În urmă cu două zile, Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață, vorbea despre „frustrare” și „așteptare” în relația cu autoritățile care trebuie să dea avizele pentru funcționarea spitalului.

„Știți cum se moare la Spitalul Marie Curie? M-a întrebat într-o dimineață tăticul unei fetițe care se tratase de cancer aici. Trebuie să le spuneți oamenilor că aici se și moare. Și știți cum se simte? Când se moare, suntem anunțați noi, părinții din saloane să tragem jaluzelele. La Marie Curie pe secția de oncologie, acea secție unde există o singură toaletă la 31 de paturi, acea secție de la care noi, Daruieste Viata, am pornit construcția unui spital, pe acea secție, saloanele toate dau spre un hol. Un hol lung. Saloanele au geamuri spre interiorul holului. Acesta era modul de monitorizare, în trecut, a pacienților. Mai e și acum. Știți cum se moare? M-a întrebat tăticul. Suntem puși să tragem jaluzelele. Și se lasă liniștea”, spunea Carmen Uscatu.

Fondatoarea Asociației Dăruiește Viață sublinia că „nicio birocrație nu justifică momentele acestea de liniște. Partenerii noștri, de la Prinses Maxima centrum, care tratează leucemiile la copii cu o rată de supraviețuire de 94%, nu au avut nevoie de aprobări de la minister ca să deschidă centrul în 2018. Și nici nu au amânat mutarea de mai multe ori, cum facem noi, pentru că nu mai terminăm cu transferul hârtiilor, transferul sutelor de dosare.”

Rata de supraviețuire în leucemiile la copii, în România, e de 72%, mai spunea Carmen Uscatu: „Nicio acțiune birocratică care amână deschiderea acestui spital nu va crește această rată de supraviețuire. De câte liniști au parte un copil și părintele său când stau internați pe secția cu toaleta la comun?”.

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu / Foto: HotNews.ro

La rândul său, Oana Gheorghiu, co-fondatoarea și vicepreședintele Dăruiește Viață, vorbea zilele trecute despre „teatrul absurdului în România”: „Domnul Ministru Rafila a declarat luni seară, în emisiunea Vocile care contează, de la Euronews Romania, că spitalul construit de Daruieste Viata și cei peste 350.000 de români nu poate funcționa, în esență, din 2 motive: 1. că are un statut incert și 2. că nu se cunoaște valoarea clădirii.”

„Tot domnul ministru a precizat că această clădire aparține spitalului Marie Curie, autorizația de construire a fost eliberată pe numele spitalului, recepția clădirii, procedură complexă, la care participă mai multe autorități ale statului, a fost de asemenea emisă în numele spitalului Marie Curie. Proprietatea acestei clădiri nu a avut niciodată un statut incert, a aparținut întotdeauna Spitalului Marie Curie. În ceea ce privește valoarea clădirii, aceasta a fost declarată conform legislației, înaintea recepției, nu poți îndeplini procesul de recepție a unei clădiri fără să declari la Primarie valoarea construcției”, adăuga Oana Gheorghiu.

Oana Gheorghiu mai spunea, de asemenea, că „pe 17 ianuarie 2024, am transmis Ministerul Sănătăţii – România, prin email o detaliere a valorii investițiilor, așa cum ne-a fost solicitată, pentru clădiri, căci sunt mai multe, nu doar una (spital, centrala termică, stație de epurare) și separat pentru echipamente. Ni s-a cerut, de asemenea, o listă a furnizorilor cu care am lucrat, lucru destul de bizar, dar din dorința de transparență și colaborare, am furnizat aceste informații. Pe 18 ianuarie, am avut o întâlnire cu domnul ministru, la care, printre altele, am și detaliat aceste informații și am precizat ca orice document, copie, facturi etc. vor fi necesare, le vom pune la dispoziție. A facut domnul Rafila vorbire și despre intabulare, precizând ca fără aceasta clădirea nu poate fi dată în funcțiune. Nu există nicio prevedere legala care să împiedice funcționarea unei clădiri până la intabulare. Și am un exemplu elocvent: Casa Poporului, cea care adăpostește cele mai importante instituții alte statului român, Parlament, Curte Constituțională, Curte de Conturi etc, și care a fost intabulată abia în 2016, la 26 de ani dela Revoluție, iar acest lucru nu pare să fi încurcat funcționarea vreunei instituții.”

Oana Gheorghiu mai spunea, în urmă cu două zile, că Ministerul Sănătății „are toate informațiile necesare pentru a aproba structura de organizare a spitalului Marie Curie (autorizația de funcționare o eliberează Direcția de Sănătate Publică dupa aprobarea acestei structuri), ce putem observa însa, este un exces de zel pe care Ministerul Sănătății îl face în relația cu Dăruiește Viață, uitând, se pare, cel mai important lucru – soarta copiilor bolnavi de cancer, care încă sunt tratați într-o secție cu 31 de paturi și un singur grup sanitar, în timp ce la doar 5 metri un spital echipat la cele mai înalte standarde stă nefolosit.”

Oana Gheorghiu a acuzat faptul că, pentru Ministerul Sănătății, „jocul hârtiilor” este mai important decât viața unor copii bolnavi: „Se pare că pentru minister e mai important jocul hârtiilor decât viața unor copii bolnavi, că efortul celor 350.000 de oameni și al personalului medical, care a muncit alături de noi pentru instalarea și darea în funcțiune a acestor echipamente, nu valorează mare lucru. Am încercat să avem un parteneriat cu Ministerul Sănătății, de un an de zile purtăm discuții pe tema spitalului, ministrul Rafila a vizitat clădirea anul trecut și știa exact în ce stadiu suntem și ce facem. Ne așteptam la ajutor, implicare și susținere, primim blamare și bețe în roate. Mai presus de orgoliu și ambiții ar trebui totuși să stea viața unor pacienți și munca și efortul a sute de mii de oameni și a întregului personal medical al spitalului.”

Spitalul construit din donații, predat la cheie statului român acum 3 săptămâni

În urmă cu 3 săptămâni, Asociația Dăruiește Viață anunța că a semnat actele prin care spitalul pentru copii bolnavi de cancer, construit din donațiile a peste 350.000 de români și sponsorizările a peste 8.000 de companii, este predat la cheie statului român.

Spitalul Dăruiește Viață în cifre:

  • 53 de milioane de euro a costat construcția și dotarea primului spital pentru copiii bolnavi de cancer din România.
  • Peste 350.000 de români au donat pentru construirea spitalului. Suma totală strânsă din donațiile românilor a fost de 20 de milioane de euro.
  • 8.000 de companii au sponsorizat proiectul. Cea mai mare sponsorizare a venit din partea companiei Petrom – 10 milioane de euro oferiți pentru dotarea spitalului.
  • Spitalul are 9 niveluri și va avea secții de oncologie, radioterapie, chirurgie și neurochirurgie.
  • Spitalul are inclusiv cinematograf și loc de joacă pentru copii.
  • Construcția spitalului a început în anul 2018.

Asociația Dăruiește Viață începe acum un nou capitol: va construi de la zero o a doua clădire de spital, în care urmează să fie mutat integral Spitalul de Copii Marie Curie.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro