Ministerul Sanatatii recomanda concedierea medicilor vinovati pentru decesul copilului internat cu o fractura la Spitalul din Slatina
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a aprobat, luni, propunerea de sesizare a Comisiei de disciplina a Spitalului Judetean de Urgenta Slatina cu privire la incalcarea atributiilor din fisa postului de catre medicul ortoped de garda si seful sectiei de chirurgie si ortopedie infantila, cu recomandarea desfacerii contractului de munca a acestora, anunta Agerpres. Colegiul Medicilor din Romania s-a sesizat in acest caz, dupa ce un copil de 9 ani, internat cu fractura de antebrat, a murit.
„Am discutat cu echipa de control din care au facut parte experimentati medici primari de chirurgie si ortopedie pediatrica si medici de terapie intensiva si toti au confirmat ca, in acest caz, indolenta si lipsa de responsabilitate au dus la acest final tragic. Am aprobat cele mai dure decizii pe care mi le permite legea. Dupa studierea raportului comisiei de control a MS, comisia de disciplina a spitalului va trebui sa ia decizia cea mai corecta raportata la gravitatea efectelor produse”, arata ministrul Sanatatii, intr-un comunicat.
Concluziile controlului arata ca in faza prespitaliceasca si la Unitatea de Primiri Urgente, pacientul a primit ingrijiri corespunzatoare si nu au existat elemente care sa incrimineze in vreun fel personalul ambulantei sau al UPU. Copilul nu a primit insa tratament adecvat situatiei patologice in care se afla, nu a fost supravegheat corespunzator pe toata perioada spitalizarii si a fost externat in conditii improprii, in baza unei interpretari eronate a unei simple radiografii, fara a fi examinat la externare, se mai arata in raport.
In raportul de control se mai subliniaza faptul ca in momentul internarii, medicul de garda a ignorat situatia medicala a pacientului si nu a respectat deontologia medicala si fisa postului, precum si ca nu a predat cazul garzii urmatoare si nici medicilor sectiei in care a decis efectuarea internarii.
Comisia de control a Ministerului Sanatatii a mai stabilit faptul ca ambii medici, atat medicul ortoped care era de garda, cat si seful sectiei de chirurgie si ortopedie infantila, au incalcat prevederile din fisele posturilor pe care le detin in spital.
In ceea ce il priveste pe medicul-sef de sectie, raportul arata ca acesta nu a examinat bolnavul internat in sectie, nerespectand prevederile codului de deontologie medicala, nu a asigurat stabilirea diagnosticului si aplicarea corecta a indicatiilor terapeutice, nu a colaborat cu medicii sefi ai altor sectii si cu medicul de garda in vederea stabilirii diagnosticului si aplicarii tratamentului corect si nu a controlat completarea foii de observatie clinica a bolnavului si nu a aplicat un tratament corect, care sa fie mentionat in foaie.