Ministerul Transporturilor si BVB au semnat un protocol pentru listarea unor companii de stat pe bursa
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a semnat un protocol de colaborare cu reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in vederea vanzarii unor pachete de actiuni detinute la societăti de stat prin metode specifice pietei de capital. Protocolul vizează si acordarea unui sprijin din partea BVB pentru privatizarea Tarom, prin vânzarea unui pachet de actiuni reprezentând 20% din capitalul social.
Conform prevederilor protocolului, cele doua institutii vor constitui un Grup de Lucru care va analiza problemele legale, tehnice, de reglementare si institutionale legate de vânzarea unor pachete de actiuni detinute la societăti comerciale aflate în portofoliul Ministerului Transporturilor.
In acest sens, Ministerul Transporturilor se va consulta si va informa BVB în privinta calendarului de vânzare a unor pachete de actiuni.
Privatizarea mai multor companii de stat pana la finalul lui 2012 reprezinta una dintre principalele angajamente ale Guvernului din scrisoarea de intentie catre FMI.
- CFR Marfa va fi preluata de un investitor strategic pana in octombrie 2012
Potrivit ultimelor negocieri dintre Guvern si FMI, CFR Marfa urmeaza sa sa fie vanduta unui investitor strategic pana la sfarsitul lunii octombrie 2012. De asemenea, s-a convenit scoaterea societatii de pe lista companiilor care vor avea management privat. Investitorul strategic va prelua pachetul majoritar de actiuni de la CFR Marfa. Initial, Guvernul dorea sa vanda doar 20% din actiuni si sa angajeze un manager privat. Intre timp, CSAT a avizat privatizarea a peste 50% din actiunile CFR Marfa, cu obligatia respectarii de catre companie a nevoilor de transport in situatii de urgenta, precum si a celor care deriva din angajamentele Romaniei in cadrul NATO si in cadrul acordurilor cu Statele Unite ale Americii.
In procesul de privatizare a CFR Marfa, Guvernul intentioneaza sa implice Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale.
- Tarom
Ministerul Transporturilor a semnat saptamana trecuta contractul cu Sindicatul de Intermediere format din SSIF Carptica Invest si SSIF Swiss Capital S.A., ofertant selectat pentru intermedierea ofertei publice secundare de vanzare a 20% din actiunile Tarom. Potrivit Ministerului Transporturilor, acesta este un pas facut in cadrul procesului de privatizare a companiei aeriene.
Oferta castigatoare, respectiv comisionul de intermediere, este de 1,99% din valoarea totala a tranzactiei cu actiuni TAROM S.A. Pachetul de actiuni emise de Tarom reprezinta 20% din capitalul social al companiei si va fi lansat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Intermediarul a fost selectat in conditiile in care, pe parcursul derularii procesului de selectie, acesta a redus nivelul ofertei financiare (comisionul de intermediere) cu mai mult de 50%. In perioada imediat urmatoare vor fi demarate serviciile financiare si de consultanta necesare pregatirii, derularii si inchiderii cu succes a Ofertei Publice.